От мобилни телефони до цифрови камери
d3v1ous - специалист
Здравейте, искам да си направя простичка аларма за дома, нещо което да ми казва, тази врата е отворена, тази е затворена етц. имам един компютър на който има инсталиран Linux, същия работи 24/7 и реших да го включа в схемата Smile

Идеята ми е с някакви датчици (рит ампули) да се чете от компютъра, този датчик е нормално затворен (вратата е затворена), когато датчика стане отворен - вратата е отворена, в Linuxa да се чете това.

Наслушах се на доста сложни методи но видях и някакви сравнително лесни:

+ ползване на принтер порт (разбрах че има 8 активни входа от които може да се чете информация)

+ използване на usb клавиатура, т.е. всеки клавиш да бъде различен датчик

идеята е някой правил ли е нещо такова и ако да как идеи.. защото аз сам горе - долу добре с електрониката но с програмирането никак ме няма.
EmoZ - специалист
Извинявам се, виж по-долу, нещо се обърка и ме изхвърли първия път :).
Последна промяна от EmoZ на ср окт 28, 2009 1:55 pm, променено общо 1 път.
gandonov - специалист
Мисля, че изборът на "готово софтуерно решение" е логичен, след като си на "ВИЕ" с програмирането.
Бях ти предложил LinuxMCE в предишната ти тема - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=20080. Продуктът е безплатен, работи на Linux и е с подробна документация.

А относно датчиците, вариантите са няколко:
- Такива с USB интерфейс.
Изображение
- датчици + съвременна централа (с възможност за връзка с компютър)
- тотален "Направи си сам" подход. Датчици, жици, напрежения, .... абе, голям филм.

С две думи, проблемът ти има две части:
  • какъв софтуер да използвам за управлемието?
    какъв хардуер да използвам за управлемието?
Ти с коя част смяташ за започнеш?

П.П. Малка редакция.
Обикновено при писане на програмки под Linux процедирам по следния начин:
  • - Първо подготвям софтуера за управление, като "интерфейс" и "функции".
    - После правиш всяка "функция" да пише или чете в текстови файл. Например: ако във файл "външна_врата.тхт" запишеш 1 да светне на екрана ти "Вратата е отворена", като запишеш 2 - "Вратата е затворена".
    (Една интересна особеност е, че в UNIX всичко е файл. Хардуер, комуникации, процеси и т.н.)
    - И чак след като всичко работи, се фокусираш към физическото "връзване" на датчиците и представянето им като файлове.
Последна промяна от gandonov на ср окт 28, 2009 2:09 pm, променено общо 1 път.
EmoZ - специалист
Хубаво, отдалечен достъп ще има ли?

Еми почвай да го пишеш, така щото линукса да 'чете' (то не е точно линукса, а некакво приложение требва да надращиш, което да 'слуша' порта и в зависимост от тва дето чува да прави разни работи - какви - само ти може да знаеш), то е ясно, че компютъра ще е централата, датчиците през ЛПТ-то, щом си рекъл, и така, какво неясно има :).

Сичко е лесно стига да знаеш какво и как да направиш, ти знаеш ли какво и как? Аааа, да, да те попитам: като си на почивка или въобще на място, от което не можеш 'видиш' какво става в охраняваното жилище с '24/7 щайгата с линукс', а аз мина да ти сваля предпазителя от стълбищното табло, изчакам УПС-а писукайки да умре (ако въобще имаш) разгледам на спокойствие и си избера и взема от вещите ти, какво точно ще ти помогне тая 'простичка аларма за дома'. Имай предвид, че това, което ти пиша на прима виста, а пичовете дето те дебнат са далеч по-светнати :).

Успех.

п.п. ри'Д' ампула, не ри'Т', както и да е не се сърди, но май още не си си отговорил на основни въпроси :).
d3v1ous - специалист
EmoZ написа:
Хубаво, отдалечен достъп ще има ли?

Еми почвай да го пишеш, така щото линукса да 'чете' (то не е точно линукса, а некакво приложение требва да надращиш, което да 'слуша' порта и в зависимост от тва дето чува да прави разни работи - какви - само ти може да знаеш), то е ясно, че компютъра ще е централата, датчиците през ЛПТ-то, щом си рекъл, и така, какво неясно има :).

Сичко е лесно стига да знаеш какво и как да направиш, ти знаеш ли какво и как? Аааа, да, да те попитам: като си на почивка или въобще на място, от което не можеш 'видиш' какво става в охраняваното жилище с '24/7 щайгата с линукс', а аз мина да ти сваля предпазителя от стълбищното табло, изчакам УПС-а писукайки да умре (ако въобще имаш) разгледам на спокойствие и си избера и взема от вещите ти, какво точно ще ти помогне тая 'простичка аларма за дома'. Имай предвид, че това, което ти пиша на прима виста, а пичовете дето те дебнат са далеч по-светнати :).

Успех.

п.п. ри'Д' ампула, не ри'Т', както и да е не се сърди, но май още не си си отговорил на основни въпроси :).
Идеята на арламата е не да плаши хората :) а да информира за неканени гости, що се касае го горния случай с UPS-a, предполага се че не съм си написал на вратата "Имам аларма с UPS.." и също се предполага че понеже въпросната аларма е тип "Направи си сам" т.е. не се плаща на СОД и етц се докпускат и вариянти като спиране на ток/нет етц..

Тема "Аларма за дома - Компютър под Linux и ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: