• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
ELEMENTAL - специалист
Едва ли КПД-то ще е по-голямо от 50-60% - много загуби ще има в транзистора и особено в трансформатора.
Иначе на С3 му е много ниско пробивното напрежение (25V).Трябва да се използва кондензатор с пробивно поне стотина волта.Също така на мястото на С3 може да се сложи варистор (за 30-40V примерно).М/у краче 5 на U1 и маса не е зле да се върже едно кондензаторче 10-100nF.На мястото на IRF510 (Q1) е добре да се сложи някакъв "по-нискоомов" транзистор - например IRF640.Q1 трябва да се монтира на малък охлаждащ радиатор.
П.С.Живота на луминисцентната лампа при такъв вид "запалване" ще е мнооого по-къс от номиналния и.
П.С.2.18W пура едва ли ще свети "на 100%".
krasiorocknroll - специалист
stefan_gb написа:
krasiorocknroll написа:
Може да запалиш луминисцентна лампа и без дросели,стартери и без никакви електроники.Само с една лампа с нажежаема жичка 100W :)
Ако я запалиш на 12 V така ще ти дадът /дадат/нобелова награда.
Това е идея,не съм опитвал но може и да стане :)
nebeto - специалист
krasiorocknroll написа:
Може да запалиш луминисцентна лампа и без дросели,стартери и без никакви електроники.Само с една лампа с нажежаема жичка 100W :)
много ми е чудно как ще стане тази идея,ако можеш да представвш някаква схемичка няма да е лошо.Иначе благодаря на всички
stefan_gb - специалист
nebeto написа:
krasiorocknroll написа:
много ми е чудно как ще стане тази идея,ако можеш да представвш някаква схемичка няма да е лошо.Иначе благодаря на всички
С лампата се замества дросела и нищо по вече. Човека е чул или видял някога нещо но не е изпълнимо при напрежение 12V.
petromaniq - специалист
stefan_gb, ти пробвал ли си да светнеш така луминесцентна лампа на 220 В ? Май и ти се редиш за Нобелова награда. :lol:
stefan_gb - специалист
petromaniq написа:
stefan_gb, ти пробвал ли си да светнеш така луминесцентна лампа на 220 В ? Май и ти се редиш за Нобелова награда. :lol:
Не ми е нужно да пробвам :lol: :lol: , въпроса е принципен и отговора е - Да ще светне . Нобеловата награда я оставям за теб.
трите намотки се навиват върху дървена макара за конци или от платмаса с вкаран в отвора парче от 8мм.феритна антена от старо радио.работи перфектно и с 40w
това еснимката на схемата не ми излиза
ще се пробвам пак

Прикачен файл

Снимка0016.jpg
Снимка0016.jpg (73.16 KиБ) Видяна 3248 пъти
трябват;1 намотка от 70навивки с 0.31; 2 намотка от 50навивки с 0.44; 3 намотка от 300 навивки с 0.31; 2 бр. 220 ома ; 1 бр.22 мф 16/35в;1бр.транзистор КТ808А.Има изолиран проводник.Най добре с различен цвят за всяка намотка.
  • 1
  • 2

Тема "мога ли да запаля пура с мрежови траснформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: