От мобилни телефони до цифрови камери
deianr - специалист
Мерих на 2 парченца тел, пъхнати между полюсите на батерията и полюсите на зарядното и стърчащи навън от зарядното. Няма как да вкарам сондите при полюсите на батерията, така че не съм го правил. На какъв обхват трябва да меря, все пак очаквам 160 mA ток!
ESPACE - майстор
Остави обхвата бе човек, кое не ти стана ясно от обясненията със станиола? Това е единствения ти шанс да измериш зарядния ток. Пъхайки парченца тел между двата полюса нищо не правиш!
DMN - майстор
Ето колега нагледно как да измериш зарядния ток. Явно не си разбрал другото обяснение, пробвай така, малко е неудобно да държиш батерията и сондите на уреда едновременно, но щом аз успях че даже и да снимам(не ме питай с какво държа фотоапарата) :lol:
Когато човек не знае какъв ток да очаква, винаги се слага мултицета на максималния обхват. Сложи го на 10А и ако ти покаже под 0.2, тогава го превключи на 200ма.

Прикачен файл

01.jpg
01.jpg (67.57 KиБ) Видяна 3885 пъти
deianr - специалист
Така определено ми стана ясно, че и по-лесно.
На обхват 10A показва 0.12 - 0.13. На обхват 200m показва 1.2 - 1.3. Сондата е на 10ADC порта. Този път успях ли или нещо сбърках пак :roll:
8180 - майстор
deianr написа:
Така определено ми стана ясно, че и по-лесно.
На обхват 10A показва 0.12 - 0.13. На обхват 200m показва 1.2 - 1.3. Сондата е на 10ADC порта. Този път успях ли или нещо сбърках пак :roll:
Мисля че - НЕ. Нещо не се връзват числата.
Когато минеш на обхват 200мА, трябва да преместиш сондата от 10 на 8 по картинката на ESPASE.
deianr - специалист
Ахааа!
Така се колебае около 145 mA. Значи горе-долу е наред зарядното, на него пише 160 - 185 mA.

По-интересното обаче е, че прясно заредените батерии (свалих ги днес на обяд) вече не успяват да включат апарата в режим снимане 8-[ Паднали са самички до 1,37V от 1,44V от обяд до сега. Чудна работа [-X
DMN - майстор
deianr написа:
Ахааа!
Така се колебае около 145 mA. Значи горе-долу е наред зарядното, на него пише 160 - 185 mA.

По-интересното обаче е, че прясно заредените батерии (свалих ги днес на обяд) вече не успяват да включат апарата в режим снимане 8-[ Паднали са самички до 1,37V от 1,44V от обяд до сега. Чудна работа [-X
Спадът на напрежение е нормален веднага след прекратяване на зареждането.
Моето лично мнение е, че батериите ти са неподходящи за цифров фотоапарат. Според мен имат по-високо вътрешно съпротивление и поради тази причина не дават голям ток необходим за захранването на фотоапарата. Поради ред причини след многократна употреба акумолаторните батерии си вдигат вътрешното съпротивление. А твоите най-вероятно са произведени с по-високо такова и са подходящи за по-малки консуматори, но не и за фотоапарат, който черпи доста ток и съкращава значително живота на батериите :)
deianr - специалист
Абе имаше фотоапаратче нарисувано на картончето им, но май си много прав. Все пак едно лято ме изкараха на снимки, явно толкова. И те минават по дистанционни, мишки, часовници и т.н. и вече ще си взема ENELOOP!
Иначе си прав, че не достига ток, защото ако го включа без дисплей се отваря. С дисплей явно ток не стига.
Само за справка - ето това са, но 4 бр:
Изображение
lov - майстор
Ако беше пуснал снимката по рано щях веднага да ти кажа, че това не са батерии а боклук. Китайските ментета карат много повече. Личен опит точно с тези с фотокамера Олимпус. Чак си намразих камерата и мислех че им има нещо. Пробвай да ги разредиш до към 0,7 -0,8 V И тогава на ново зареждане. Пък може и да повториш процедурата но шанса е много малък. Не е лошо да се разровиш из нета да видиш за твоята камера да ли не се предлагат литиеви. От няколо години почнаха да правят такива които са като форма и размер точно на двата елемента.
ruumen - помощник
От няколо години почнаха да правят такива които са като форма и размер точно на двата елемента.
Колега, дай жокер къде има такива литиеви елементи :?

Тема "Помощ - NiMH батерии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: