Здравейте на всички, бях си купил инвертор от 12-230V обаче се повреди почна да дава на късо,мисля че знам коя е повредата има четири полеви транзистори който най вероятно са пробили и те дават на късо,понеже спойките са двустранни знаете ли как мога да ги разпоя,защото по нормалния метод не става,с някакви вакуумни поялници или разпоителни станции може да се измучи калая и да се разпои?
- 1
- 2
От мобилни телефони до цифрови камери
vvventsi
- специалист
12 мнения в "разпояване на двустранно запоени платки."
Найденов
- специалист
Ако си АБСОЛЮТНО сигурен кой е дефектиралия елемент и той не е влудяващо скъп режеш крачетата (изводите) на въпросния елемент възможно най- близо до корпуса и след това ги хващаш с пинсети или фини клещи, разпояваш от удобната страна и ги издърпваш. После освобождаваш отворите от останалия припой отново с нагряване и прокарване на клечка за зъби. Вакуумните поялници и разпоителните станции си струва да ги ползваш, ако не си сигурен дали въпросния елемент е повреден, та да може да го провериш и да го монтираш обратно, ако е читав. Ако не разполагаш с въпросните инструменти (че не са евтинки), може да пробваш с оплетка от ширмован кабел,която "попива" припоя. Такава даже се предлага в някои магазини, ама си е тегаво в известна степен, ако нямаш опит.
Найденов
- специалист
А, упорствай, упорствай, става
.
Забравих да ти предложа още един вариант:
Виж кой извод е на корпуса (радиатора). Обикновено е емитер за биполярните транзистори, но за полевите и MOS транзисторите не съм сигурен кой е. Или сорса, или дрейна. Та, режеш го откъм платката и ти остава да разпоиш два извода. После на неговото място на платката запояваш проводник, на другия край на проводника- кабелна обувка и монтираш кабелната обувка с винта към корпуса (радиатора).
При изработката и настройването на една схема прее... тоест прекъснах един от изводите на мощен MOS FET транзистор в основата на корпуса и имах късмет, че е точно този, който е на корпуса и сега схемата си работи уставно.
Апропо, ако е управляващ електрод може да се "поразчопли" корпуса и да се направи място за запояване на фин проводник, но ако е силов най- вероятно няма да работи дълго време.
Какви са ти транзисторите? Имам тук едно справочниче, може и да ги намеря.
Ако искаш- да общуваме и на ЛС.
Откъде си?

Забравих да ти предложа още един вариант:
Виж кой извод е на корпуса (радиатора). Обикновено е емитер за биполярните транзистори, но за полевите и MOS транзисторите не съм сигурен кой е. Или сорса, или дрейна. Та, режеш го откъм платката и ти остава да разпоиш два извода. После на неговото място на платката запояваш проводник, на другия край на проводника- кабелна обувка и монтираш кабелната обувка с винта към корпуса (радиатора).
При изработката и настройването на една схема прее... тоест прекъснах един от изводите на мощен MOS FET транзистор в основата на корпуса и имах късмет, че е точно този, който е на корпуса и сега схемата си работи уставно.
Апропо, ако е управляващ електрод може да се "поразчопли" корпуса и да се направи място за запояване на фин проводник, но ако е силов най- вероятно няма да работи дълго време.
Какви са ти транзисторите? Имам тук едно справочниче, може и да ги намеря.
Ако искаш- да общуваме и на ЛС.
Откъде си?
Найденов
- специалист
Ако транзисторите ти са IRF730 или IRF730R, поставени с надписите нагоре и с крачетата надолу, изводите са (отляво надясно)- гейт, дрейн, сорс, като на корпуса е дрейн.
Ако са IRF730FI, изводите са (отляво надясно)- гейт, дрейн, сорс, като на корпуса няма връзка с никой от изводите.
Щом като нямат радиатор- режи гейта.
Ако са IRF730FI, изводите са (отляво надясно)- гейт, дрейн, сорс, като на корпуса няма връзка с никой от изводите.
Щом като нямат радиатор- режи гейта.
ltg
- напреднал
Разпояване на крачета на елементи става и с по-дебела игла за спринцовка. има размер, който пасва точно на диаметъра на повечето отвори за съпротивления и кондензатори. допираш я с поялника и я вкарваш около крачето на елемента.след като изстине вадиш иглата и крачето е свободно
Minkov
- специалист
ltg написа:Разпояване на крачета на елементи става и с по-дебела игла за спринцовка. има размер, който пасва точно на диаметъра на повечето отвори за съпротивления и кондензатори. допираш я с поялника и я вкарваш около крачето на елемента.след като изстине вадиш иглата и крачето е свободноСтана ми интересно, но не разбрах: след нанизване върху крачето, иглата влиза ли в отвора или се допира само до платката?
- 1
- 2
Тема "разпояване на двустранно запоени платки." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература