• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
ditronix - специалист
Ти пък намери де да ходиш! Кой ти каза че интегралната схема я няма в КОМЕТ?!? Това дето е написано на нея не го гледай-навремето всички соц заводи си пишеха техни обозначения и си мислеха че така ще заблудят някого че изчадието,което са издрискали си е съвсем тяхно,а не смешно копие на нещо чуждо. В описанието е написано-схемата ти е 7407. http://store.comet.bg/bg/Search/?keywor ... NDA3In0%3D -на втория ред-60 стотинки! Въпреки че за мен е крайно съмнително ако транзисторът е прекъснал,а не е пробил на схемата да и има нещо. Ама най-лесно ще е да смениш всички полупроводници.
DD-WRT - напреднал
Не ми се чака поръчката. Транзисторът макар и зачернял изглежда е здрав. Проверих и диодите, както и резисторите и изглежда всичко е здраво, но не знам как да тествам интегралната схема. Ценеровият диод направо се е разцепил на две. Какви са шансовете да е здрава интегралната схема при положение, че транзисторът е здрав ? Все пак съм поръчал и ще сменя транзистора.
ditronix - специалист
Ako транзисторът е здрав,а ценера-прекъснал,ИС не е имала никакъв шанс! При прекъсване на ценера върху ИС се е стоварило цялото захранващо напрежение. Сменяй всичко. Дали нов кит не би бил по-добър избор?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
ditronix написа:
Ako транзисторът е здрав,а ценера-прекъснал,ИС не е имала никакъв шанс! При прекъсване на ценера върху ИС се е стоварило цялото захранващо напрежение. Сменяй всичко. Дали нов кит не би бил по-добър избор?
Ако транзистора е здрав, няма да пусне минус към ИС, защото има минус на БК и плюс на Е - обратно свързан.
Тоя R2 последно каква стойност показва (300 ома). Ако е така на 5-ти крак на ИС е дошло -2,4V (най-много на този извод му идва), което отива и към захранването на ИС но през 1к5 сиреч 1,6mA - няма да изгори нищо.
Ако R2 е 1000 ома тогава обратното напрежение на 5-ти крак е към - 1V.
DD-WRT - напреднал
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
ditronix написа:
Ако транзистора е здрав, няма да пусне минус към ИС, защото има минус на БК и плюс на Е - обратно свързан.
Тоя R2 последно каква стойност показва (300 ома). Ако е така на 5-ти крак на ИС е дошло -2,4V (най-много на този извод му идва), което отива и към захранването на ИС но през 1к5 сиреч 1,6mA - няма да изгори нищо.
Ако R2 е 1000 ома тогава обратното напрежение на 5-ти крак е към - 1V.
R2 е 1000 ома.
R1 е 470 ома.
Какво следва при това положение ?
Транзисторът е здрав, а ценера е изпушил
shadow__01 - майстор
DD-WRT написа:
Сменяй каквото си предвидил да сменяш и пиши резултата какъв е бил.
DD-WRT - напреднал
shadow__01 написа:
DD-WRT написа:
Сменяй каквото си предвидил да сменяш и пиши резултата какъв е бил.
Засега ще сменя транзисторът и ценера, ще пробвам и ако не тръгне ще сменя и ИС. Ще напиша в крайна сметка какво е станало
hidrazin - майстор
Интересно как резисторите си върнаха истинските стойности? :lol:
Следва да смениш ценера.
:partyman:
DD-WRT - напреднал
hidrazin написа:
Следва да смениш ценера.
Замерих ги с друг мултицет
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
DD-WRT написа:
hidrazin написа:
Следва да смениш ценера.
Замерих ги с друг мултицет
Брей, той много лъже тоя уред - според мен си ги мерил както са на платката и си забравил.
И според мен само ценера е изиграл ролята на бушон.
За ИС -1V мисля че не е проблем.
  • 1
  • 2

Тема "Справка за диод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: