• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
flipz - помощник
Здравейте, въпросът ми ще ви се стори елементарен, но не съм много на ти в електрониката.
Искам да намаля напрежението на вентилатора в захранване на компютър. Пробвах с различни съпротивления, но нещо не ми се получи. Имам доста елементи от стари платки пц,радиа и какво ли не. Целта ми е линията от 12В да снижа на ~7В. Преди месеци като си правих проби свалих напрежението,но перката не се развърташе,явно и ампеража е паднал и не знам как да се справя. :?:
flipz - помощник
Работата не е никак лесна за мен, аз мислех, че с някой потенциометър или 2-3 елемента последователно ще стане.
Те не са много повече, но не бих могъл да си направя платка.
Благодаря за отговора.
ESPACE - майстор
Пробвай да свържеш вентилатора между плюсовете на 12 и 5 волтовите линии. Масата на вентилатора на плюса на 5-те волта, плюса му на плюса на 12-те волта. Би трябвало да е 7V и да работи.
fox_vt - майстор
Не си уцелил точното съпротивление :-D половината ми вентове в компа са намалени наполовина само със резистор,но не помня с каква стойност.Иначе схемата на хидразим можеш да я налепиш на парченце универсална платка и ще е с големина да речем 2*2 см Универсална платка
miroton - майстор
Свързваи последователни диоди 1н4007.
Пад на диод около 0.7в
7диода трябва да сложиш.
hidrazin - майстор
fox_vt написа:
Не си уцелил точното съпротивление :-D ...
Определено. По спомен слагах някъде между 22 и 68 ома. :? Иначе за да не си играеш да подбираш и запояваш съпротивления, ето един подходящ потенциометър.
Потенциометър 100 OM/3W ЖИЧЕН
:partyman:
flipz - помощник
Направих го с потенциометър. Имам една торба потенциометри от различни ел. уреди и едно време от нефтохим, където са ми носили по някоя платка да си играя като дете :) Включих един адаптер на 12В и го свързах към един вентилатор и опитно намерих този, който стана с плавно регулиране.
В един форум прочетох около 47-470 ома потенциометър ставало, друго мнение беше с други параметри, аз с наличните налучках точният. Не работи в пълният диапазон на потенциометъра, но от средата му.
По- интересното беше, че на мултицета във всичките случай си ми дава 12V а реално намаля силата т.е. ампеража. За това не успях с мултицета да го определя и малко се подведох дори.
Благодаря ви за предложенията, това с последователно свързаните резистори или диоди най ми допада както и варианта с потенциометър, другото е по-голяма играчка, особено с 3-те вида все фалшив калай, който едва се топи, едва лепне на мед след като съм почистил с HCL и тн.
hidrazin - майстор
flipz написа:
... особено с 3-те вида все фалшив калай, който едва се топи, едва лепне на мед след като съм почистил с HCL и тн.
Тинола да е оловен - все още го има по магазините. Не се чисти със солна киселина.
Изображение
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "намаляване на волтаж в захранване за компютър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: