От мобилни телефони до цифрови камери
ditronix - специалист
А бе явно корпусът е DIL14, другият корпус е 10 крака. Само че за какъв диод на изхода говорим? Защо не вземеш да начертаеш реалната схема по която работиш? За да ти бръмчи трафът явно се товари. Пусна ли го през крушка,както ти казах или това според теб е незначителна препоръка?
toraibata - специалист
Приятелю в момента приключих с събирането на 12в стабилизатор за 1а ток точно с 723 схема и съм го пуснал да работи Не искам да се хваля но съм много добре запознат с тази схема . Има няколко неща основни които трябва да се спазят .Но като за начало дай да видим за какво изходно напрежение и ток е твоя проект. Защото тя има токови защити и те са в зависимост от желанието ти какво искаш от нея. Иначе бъди сигурен работят безупречно.
thebugger - специалист
корпусът не е металния и сис сигурност не съм я сложил наобратно (проверих няколко пъти) диода на изхода е анод на - катод на + тоест обратно включен и той е единственото различно от тази схема. трафа съм го проверил и дава 38V след греца и филтрите. ИС е с 14 крачета и всичко е проверено без греца (който е интегрален). просто или няма напрежение на изхода или не дига над 20V и то без регулация,които даже не държат под товар.Другия вариант е дига на 20V и спира и се разрежда. стига нула и пак го прави. много странно.
alien - специалист
на схемата ти няма диод, за какво става дума
toraibata - специалист
Съжалявам но сега пак погледнах твоята схема . Не исках да ти пиша защото виждам че не познаваш как работи тази схема.А не отговори на въпросите ми. Защото ако си я изпълнил така както си показал на схемата няма да ти тръгне никога. Съпротивлението в емитера на изходния транзистор което не си писал каква стойност е то е за токова зашита на стабилизатора . А ти си вързал потенциометъра в базата му . Обикновено това съпротивление е нискоомно и понеже за регулирането на токовата защита няма такъв нискоомен потенциометър се слага около 100ома потенциометър паралелно на потенциометъра и така отнетото напрежение се подава към схемата. Този извод е база на транзистор и ако напрежението емитер база мине това на един преход транзистора се отпушва и защитата сработва. Мога да напиша труд по тази 723. Но това което си решил да правиш е по хубаво да бъде на транзистори.
alien - специалист
няма нищо смущаващо в потенциометъра, това е просто още един от многото варианти на свързване (схемата не е една единствена)
това го правят за да се подобри регулирането при малките токове, прехода на транзистора реагира логаритмично на тока, също и добавя няколко стотин миловолта нужни за началното отпушване на токоограничаващия транзистор

http://www.instructables.com/files/deri ... .LARGE.jpg

вместо прехода на транзистора има варианти при които ползват и допълнителен диод

http://chemelec.com/Projects/LM723-PS/LM723-0.png
http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/ps3010/3010dia.gif

предимство - разширява се диапазона и се постига по малък ток на регулиране, недостатъка е - температурната стабилност се влошава
toraibata - специалист
Да отношението е към изходното напрежение но все пак той не е дал никакви стойности на резисторите. Тези схеми не са подходящи много за регулируеми серийни изправители . По добре се държат на точни напрежения.Аз съм си правил на времето от един некерман стабилизиран изправител ще отбележа че 723 също я рекламираха . Стабилизатора на транзистори .Регулируемо напрежение от 0в до 24в .Подчертавам от 0в мах.ток 1а но имаше схема и за 5а .Но те са на транзистори. За такъв обхват загубите са големи. Примерно теглиш 5в 5а. Отзад има 30в то си е жива печка 25в по 5а 125вт.
ditronix - специалист
Със 723 може да се направи съвсем свестен стабилизатор,даже може да се регулира от 0V до максимум. Естествено е че при ниски изходни напрежения голямата консумация превръща стабилизатора в печка. Затова защитата може да се направи на няколко обхвата. Преди години си направих един сдвоен примерно от 2-30V и специално за TTL "ламите"- отделен стабилизатор 5,0V/5A. И общо-взето се оправях с тях. Да,за зареждане на акумулатори не съм ги ползвал,когато се наложи-направих си зарядно. Сега на тавана "отлежава" полуготов (не е готов лицевия панел) двуканален стабилизиран изправител 0-35V/ 5A -защитата е разделена на 5 подобхвата- точно със 723.
sstefanov - майстор
Ето ви схемата на един промишлен Philips, който работи желязно вече 20 години при мен:

Изображение
alien - специалист
тук не опира до схема - 723 също е операционен и няколко транзистора, все тая...
по скоро някъде има грешка
която и схема да е все тая ако не се изпълни правилно

Тема "Стабилизирано захранване с uА723" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: