От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
На мен пък ми харесва.
:partyman:
nikolovvd - майстор
hidrazin написа:
Иначе мислех да даря напълно безвъзмездно едно ЛБВ УВ-1009.
Такъв подарък можеш да направиш на някой, който или не е виждал, или не е чувал за ЛБВ и си няма халхабер от това изделие. Само за сведение ще спомена, че когато съм подменял подобни изделия на РЛС, някой от вас още не са били родени, а други са били между таблицата за умножение и младежките пъпки. Ако знаеше предназначението на ЛБВ въобще нямаше да я споменаваш, защото съм сигурен, че правиш разлика между 10 МHz и 10 GHz!
Просто търся начин да получаване на водород по някакъв евтин способ, но както и да е благодаря за помощта.
hidrazin - майстор
nikolovvd написа:
... Само за сведение ще спомена, че когато съм подменял подобни изделия на РЛС, някой от вас още не са били родени, а други са били между таблицата за умножение и младежките пъпки. Ако знаеше предназначението на ЛБВ въобще нямаше да я споменаваш, защото съм сигурен, че правиш разлика между 10 МHz и 10 GHz!...
Е, стига де. :-D Да не умряла сиганката дето те хвалеше? Ние сега какво? На ЛБВ-тата сигурно само сме им бърсали прахта по зиповете. :lol: От къде ще знам тогава предназначението и? :) Може и някой циркулятор да ми е останал. :? Мдааа... От къде да ги знаем тези работи? :shock:
Дано поне да разбра, че поста ми беше в кръга на шегата и във връзка с предложението за магнетрон от микровеле.

Обаче това за бай Браун си е напълно сериозно. Сега дефинирай понятието - ЕВТИН СПОСОБ.
Дано да не искаш да е толкова евтин, че после като го превърнеш във вода да изкараш повече енергия, отколкото си използвал за производството му. :-D
:partyman:
nikolovvd - майстор
Като изхождаме от процесите в трептящият кръг LC, който така да се каже усилва сигнала съвпадащ с резонансната му честота. С други думи, искам да се опира на явлението резонанс.
Всички т.нар. водородни клетки, които някой си слагат в автомобилите, използват познат способ за добиване на водород. Проблемът обаче е в това, че тока протичащ в устройството е няколко десетки ампера. Аз се надявам, че като използвам импулси с честота равна на резонансната честота на молекулата на водата ще мога да постигна подобен резултат (добив на водород) с поне 50% по-малко енергия и понеже няма да го монтирам в автомобил, а ще е стационарно, то ще мога да ползвам по-високи напрежения, респективно по-малък ток.
Не се преследва правенето на перпетуум мобиле или някаква псевдо научен ефект, а просто по-висок КПД.
П. Петков - специалист
Това мероприятие с получаването на водород и кислород отдавна е измислено. Има една (и не само тя) американска фирма, която се казва Теледайн, и която от десетилетия прави електролизери. Пълната документация на един техен модел я имам все още (за спомен), на който модел в къщи се търкалят повечето здрави части.
Прикачен файл:
Picture 010.jpg
Picture 010.jpg (38.92 KиБ) Видяна 1662 пъти
(Когато се "разливаха (не "наливаха"!) основите" на социализма, в името да се открадне малко, директорите унищожаваха цели предприятия и годното в тях оборудване!) Това, което не може да се направи е модулът. Показвам Ви снимки на една от решетките му (SS316), която е покрита със слой, подобен на фин азбест, който слой е фирмен патент. Този слой служи за отделяне на кислорда и водорода в секциите на модула при налягане от 7 атмосфери. Има и още една, сепараторна решетка от същия материал, която осигурява дистанцията. Този модул, решетките и слоя не може да ги направите! Всичко друго се прави!
Прикачен файл:
Picture 016.jpg
Picture 016.jpg (58.53 KиБ) Видяна 1662 пъти
Следват и снимки на схемата на станцията, на платката за фазово управление на изправителя, на датчика за налягане, на 500 амперовия шунт (GE), а изправителя (Ларионов) ме мързи да го търся, но е много сериозен!
Прикачен файл:
Picture 012.jpg
Picture 012.jpg (59.78 KиБ) Видяна 1662 пъти
Прикачен файл:
Picture 013.jpg
Picture 013.jpg (53.79 KиБ) Видяна 1662 пъти
Прикачен файл:
Picture 014.jpg
Picture 014.jpg (58.39 KиБ) Видяна 1662 пъти
За съжаление, повече от пет снимки не може да се качат и затова ще Ви ги пратя на отделен пост! Та, ако тези фирми намираха нещо смислено в "Брауновия газ", то непременно и отдавна щяха до го ползват! В техниката и в боя, както казваше Висоцки, "... не бывает чудес!" Еее..., има и изключения като НК-33 и РД-180, но това е конструктивно-технологична рядкост. Преди време, при мен дойде един познат, който искаше да му направя токоизправител, който да работи с резонансната честота на водата, като говореше за 42kHz или нещо подобно. Вероятно и двамата сте гледали едни и същи сайтове. :) Не знам какво е това резонансна честота на водата, но големият американски физик-теоретик - Ричард Феймън беше писал, че ъгълът между водородните атоми и кислородния е 105о3! (минутите не знам как да ги напиша), и нищо не споменава за резонасна честота на водата!!! За много други неща, говорейки от името на съвременната наука (с пълно основание и самочувствие!!!), той пише "Ние това не го знаем!". Та в резюме, позволявам си плах съвет: Не си губете времето напразно! Както казваше един колега, "Времената на научните открития с Бунзенова лампа, канап и хвърчило отдавна са минали!" :) А на тези, по-млади колеги, които не са доразбрали филма "Кин-дза-дза", горещо им препоръчвам първо да се справят с друг, култов филм на Георгий Данелия - "Не горюй!" (Не тъгувай!), като го гледат поне десетина пъти и то без превод и субтитри. Там ще разберат как се поставя диагноза чрез наблюдение през 3 литрово шише с урина, как се вади от гърлото заседнала кост от рядък вид "отровна" пастърва - "Йоникус море" и как се лекува челюстна "парализа" (получена от трошене на орехи със зъби!) с помощта на... клизма! :-D :-D :-D Чак тогава може да си позволят да гледат и "Кин-дза-дза"! :) :) :) То може, но не бива изведнъж "с гол задник и бос през тръните"! :)
Последна промяна от П. Петков на ср апр 23, 2014 7:05 am, променено общо 5 пъти.
П. Петков - специалист
Останалите снимки:
Прикачен файл:
Picture 015.jpg
Picture 015.jpg (65.64 KиБ) Видяна 1659 пъти
Предполагам, че отдавна електролизерите на Теледайн са с процесорно управление, но и тези, аналоговите, вършеха чудесна работа! За сведение, този тип станции се ползваха масово в болничните заведения за захранване на кислородните магистрали, а водорода го изхвърляха в атмосферата. Станциите работеха с дейонизирана вода и калиева основа. Основният разходен елемент (освен електроенергията, водата и основата) бяха модулите, които се подменяха периодично, а старите отиваха за рециклиране.

Прикачен файл

Picture 017.jpg
Picture 017.jpg (64.27 KиБ) Видяна 1659 пъти
Последна промяна от П. Петков на ср апр 23, 2014 7:06 am, променено общо 1 път.
lov - майстор
Остави тези електролизери, те са друга бира. На времето може да се смятало за модерно защото ел. енергията евтенийка, а и някой като се е писал по на учен е успял да ги внедри. И до сега по лесно и евтино от компресирането няма за добив на кислород. При КПД 0,7% на един такъв електролизер зграве му кажи. Който не вярва да заповяда и да мери. Ползвам такова устройство за заваряване по точно за спояване от преди 25-30 години. Незаменимо с нищо друго примерно за спояване на метал към стъкло. Другото е че е изключително мобилно нямаш съдове под налягане и изключително точно дозиране на газовата смес.Изключително висока температура на игловидния факел. И въпреки всичко като всяка една идея си остарява и обслужването му създава повече ядове и проблеми. Зимата трябва да го държиш на топло или да го източваш. Признавам си че повече от 4-5 години не съм го ползвал и ако ми се наложи паля горелката с пропан-бутана за по бързо.
А това да разложиш водата ако ще и да получиш КПД 99% нема как да стане освен да сбъркаме физиката.
А относно ламбите и аз само съм ги гледал по витрините като този първообраза на магнетрон. :lol:

Прикачен файл

P4100072.JPG
P4100072.JPG (72.77 KиБ) Видяна 1652 пъти
П. Петков - специалист
Доколкото знам (а то е много малко, в сравнение със съвременните знания на младежите), най-високата температура при изгаряне на произволен вид гориво в среда на окислител е тази при изгарянето на водорд в кислородна среда (при спазено стехиометрично, тегловно или обемно съотношение). Та тази температура е 6000 градуса! Написаното не е вярно! При изгарянето на водород, максималната температура е 2100 градуса, а най-висока т-ра се получава при изгаряне на ацетилен в кислородна среда -4000 градуса. При изгарянето на водорода се отделя най-голямото количество топлина за единица маса от всички газове. Ясно е, че спомените избледняват и се извинявам за фриволно-императивните писания! :x
Нещо интересно, написано по темата е, че "при нагряване на калциев или циркониев окис с пламък от водородно-кислородна горелка, последните светят изключително ярко със светлина, наречена Друмондова, която в миналото се е използвала за осветителни цели". Проблемът на "Брауновия" газ (който всъщност си е гърмящ газ отвсякъде! :) ) е, че не може да се компримира при стайна температура (а може би не само при стайна)! Установки на електролизери за гърмящ газ при нормално налягане има много, но никой не е успял да го съхранява при по-високо налягане. Някои са опитвали, но резултатите винаги са били плачевни (той и при нормално налягане си гърми! :-D ). В горелките за гърмящ газ винаги присъства някакъв вид метален "филтър" срещу обратен пламък (което си е "решетка на Деви"), докато при разделно съхранение, смесване и изгаряне - такава липсва. Представете си двигателите на совалките с "решетки на Деви". Ми те няма да могат да отлепят, защото ще ограничават колосалния дебит на горивото и окислителя. От друга страна нито американците, нито руснаците (да не говорим за китайците!), не са толкова "глупави", че да не се досетят за присъствието на този "революционно нов" метод за получаване на водород и кислород. Разбира се, заниманията в стил "Направи си сам от дърво салам" са за поощряване, но не до степен "ритуално-техническо самоубийство"! :)
Извън темата, тази просветлена маса под магнетрона, за контрол на фотомаски ли е, или нещо бъркам с перспективата на погледа?
P.S.
Интересно е какви са електролизерите за получаване на водород в предприятията за хидриране на мазнини (т.н. "Маргарин")? Ако някой работи в Костинброд (в "Чиловите" заводи) сигурно може да каже.
Между другото, темературната обработка на стъкло и метал с въглеводородни горива не се прави, защото в стъклото се вкарват въглеродни примеси. При кварца, който основно се ползва в микроелектрониката, това е недопустимо, но иначе, за производство на стъклени елхови играчки става!
Последна промяна от П. Петков на ср апр 23, 2014 12:00 pm, променено общо 2 пъти.
jordanvass - майстор
nikolovvd написа:
Като изхождаме от процесите в трептящият кръг LC, който така да се каже усилва сигнала съвпадащ с резонансната му честота. С други думи, искам да се опира на явлението резонанс.
При резонанс енергия не се печели.

Колега Николов, че идеята ти за отопление е безумна и неосъществима е ясно и без да познаваш в детайли основните закони на физиката.
Аз истински се забавлявам, като чета "научни" обосновки от рода на: "Процесът противоречи на законите на физиката и те не могат да го обяснят, НО ТО РАБОТИ! Пример за това е монтираният газ-генератор на каруцата на дедо Мирчо от село Табаково. Неговата каруца развива вече с 45,678% по-голяма скорост, а конят му яде с 30,546% по-малко зоб. И отделените от коня газове лекуват далак, мерак и още 134 вида болести, някои от които са все още непознати на медицината".
За съжаление, колега Николов, ти искрено си вярваш. И в тая връзка искам да те попитам: Да допуснем за миг, че надхитриш всички закони за запазване на енергията и получиш желаното от тебе "малко" увеличение на КПД. Нека допуснем, че стигнеш до 200% КПД и от вложените 20 вата получиш невероятните 40 вата мощност. Би ли ми казал какво смяташ да отопляваш с получените 40 вата, щото аз освен инкубатор за яйца, друго не виждам какво можеш да затоплиш, камо ли да отопляваш, което се подразбира за жилище?
lov - майстор
П. Петков написа:
.......................................... В горелките за гърмящ газ винаги присъства някакъв вид метален "филтър" срещу обратен пламък (което си е "решетка на Деви"), докато при разделно съхранение, смесване и изгаряне - такава липсва. Представете си двигателите на совалките с "решетки на Деви".....................................ритуално-техническо самоубийство"! :)
Извън темата, тази просветлена маса под магнетрона, за контрол на фотомаски ли е, или нещо бъркам с перспективата на погледа?
.......................................
При висока скорост на изтичане през малък отвор няма проблеми с обратния пламък освен ако по някаква причина не се прекъсне подаването на газовата смес. Интересното става когато трябва да се угаси пламъка. При 50 % от случаите не успявам да го откъсна и пали в ръкохватката че понякога даже и в маркуча. Въпреки че в нея си има подобен филтър направен от много малки оловни съчми. Добре че са двата водни клапана та те вършат практически работа. Относно температурите и различните горива при тази система лесно може да се променят параметрите на пламъка като в последния воден филтър се добавят различни течни горива като бензин ацетон че дори и спирт. Минавайки от там газовата смес барбутира и увлича изпаренията от тях и пламъка от много корав може да стане изключително мек. Ще ме разбере някой който се е занимавал с газови заварки.
И да вметна такава система не става за заваряване на стомана с добавъчен материал пак на стомана. Водорода в место да изгаря първоначално навлиза в стопилката и после гори и всичко става на шуплеста маса.

Относно магнетрона сниман е през стъклото на витрината и си е само експонат на прототип. Science Museum-LONDON
От толкова много експонати на тази тема малко бях луднал и дори не съм видял че има и бликове от стъклото. Снимах ги заради сина който само ме разпитваше за ''бурканите'' които разнасям и как работя. В техникума където завърши електроника вече бяха изхвърлили като изучаеми вакумните електронни прибори.

П.П. Иначе за болшинството от пишещите в този форум ако им се удаде случай да посетят този музей със сигурност 2 дена да обикалят няма да им стигнат и да видят всичко. В музея има над 300 000 експоната и продължават да събират още. Като всичките са оригинални а някои които е възможно и работят са направили така че да се вижда.

Тема "Схема на генератор 13.7 MHz с мощност към 20 W" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: