От мобилни телефони до цифрови камери
Имам нужда от помощ за моя телевизор Samsung PS50C430A1W. При стартиране се чува странен жужащ звук за кратко и не светва екрана. От друга страна се чува от говорителите звука при пускане на телевизора “ стартиращо лого“ или не знам точно как да го нарека. Естествено отворих капака и премерих напреженията: Захранващо в норма 230V; Vs и Va 105V далеч от необходимите Vs- 213V и Va-55V. Също така забелязах, че като измервам напреженията директно на буксата за захранване към Y и Z буферите (при разкачен кабел) ми липсва “минуса“. При измерване маса взимам от радиатора на транзисторите. Забелязах още че няма връзка между всички радиатори. Т.е. между радиатора в студената и топлата част. Не се виждат изгорели елементи или надути кондензатори, затова започнах да меря наред по схемата. Първо всички диоди, мощни резистори и после smd резисторите. Не открих прекъснали. Захранването е: BN44-00329B. Знам че за точни измервания ми е необходим осцилоскоп, но за съжаление нямам. Моля някой ако има идея как да продължа да сподели. Благодаря на отзовалите се.
hidrazin - майстор
slim_mb написа:
.... Моля някой ако има идея как да продължа да сподели...
По схемата. Другия вариант е ново захранване - около 100-тина лева.
Естествено има и сервизи.
:partyman:
Благодаря за отговора. Идеята ми е да продължа по схемата, но не ми идва идея. Затова и питам по-знаещите и можещите. Естествено не очаквам някой да ми ремонтира захранването по интернет. Моля за насока. Първия въпрос който възникна в мен е: Защо нама минус на щекера? Виждам на схемата, че и Va и Vs се управляват от еднакви транзистори, но двата имат различни управляващи напрежения директно от микроконтролер, който от своя страна може да не работи коректно от входящите в него сигнали. :?
todortv - майстор
Поогледай промоциите около празниците.
Y борда вероятно товари.... :)
ИЗвинявам се. Забравих да спомена че съм разкачил Y , X и Z бордовете, когато мерих напреженията.
Да прав си todortv Y борда товари. Благодаря това ми беше достатъчно. Предполагам че намерих проблема. Ще пиша по-нататък как се развива ремонта. =D>
todortv - майстор
На снимачната площадка си.... :)
Честита Коледа. Покрай празниците нямах много време, затова сега пиша. Проблема е установен. Матрицата е дефектирала, което от своя страна води до увреждане на Y-sus борда и напреженията в захранването “клякат“. Ремонта е нерентабилен затова телевизора си остава непоправен. Т.е. проблем вече няма. Благодаря на участниците и успех в работата.

Тема "Samsung PS50C430A1W" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: