• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
pansim - майстор
vlassev написа:
Здравейте, нуждая се от помощ за схема за 12-15 Волта с плавно регулиране на тока до 10 Ампера. Смятам да си правя ваничка за електрохимично полиране.
Благодаря предварително!
Според мен е най-добре да се използува старо компютърно захранване. Преработката за човек с познания по електроника не представлява трудност
Предимства:
1. практически без пари - стари захранвания купища по фирмита занимаващи се с подръжка на компютри
2. Леко и с малки габарити.
3. Висок КПД, за разлика от ВСИЧКИ по горе публикувани схеми.
4. Лесно се прави за произволни напрежения /е почти/
http://www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm
miroton - майстор
Някои ако има желание да му дам 4 импулсни да ги преработи и едно да ми даде на мен,че на приказки става много лесно.
pansim - майстор
Форума е направи си сам.
Но ако искаш прати ми едно и ще ти го направя. ШИМ контролера трябва да бъде с надпис ТЛ 494 или КА 7500
miroton - майстор
Изчакай да разрова в мазето.
vlassev - специалист
аз имам 2-3 такива, (даже едно от 286) но на него пише 5V, 12V, 0.5A

грешка, 12В макс.8А

Имам поне 4 броя захранвания, но само едно работи.

Не ме интересуват никакви смущения, само ми е интересно как да направя изходния ампераж регулируем (плътността на тока във ваната е постоянна, а според площа на детайла вътре се задава макс. ток).
ditronix - специалист
Не знам защо колегата иска дискретни стабилизатори,но интегралните LM317/LM337- за ток до 1,5А са идеални за любителска работа. Схемите,реализирани с тях са с много добра филтрация и вършат перфектна работа. За стабилизатор до 3А може да се ползва LM350. Не съм чувал да има съответния такъв за отрицателно напрежение,но пък не е никакъв проблем да се направят два отделни стабилизатора и при нужда да се ползват като един двуполярен. Колкото до компютърните захранвания трябва да се има пред вид,че за да се получат отбелязаните на етикета параметри,трябва да има известно натоварване и на останалите линии-3,3V и 5V ако се ползва линията 12V. Иначе вместо отбелязания максимален ток,примерно 10А още при 2-3-4А натоварване изходното напрежение се срива до 10V, че и по-малко. Аз пъхам в кутията крушка от автомобилен фар 24V,като свързвам едната светлина на 3,3V, адругата-на 5V. Спиралите се нагряват съвсем леко,но пък вече 12V линия може да се товари значително повече без сериозни отклонения.
nikolaytatarov - специалист
Здравеи,това правих на скоро и работи безотказно и засщитата по ток е в големи граници
Прикачен файл:
27777332[1].gif
27777332[1].gif (39.02 KиБ) Видяна 8091 пъти
извинявам се за размера ,незнам как се намалява
Thomson Life - специалист
С 2 леви написа:
http://www.elecfree.com/electronic/wp-c ... 2n3055.jpg

Правиш 2 бр.
Ето ти още по-лесен вариант
http://www.postimage.org/image.php?v=Pq2uEkCr
Здравейте! Реших и аз да си направя първата схема, която е предложил колегата. Аз обаче съм сложил 12V 1A траф. Но искам да попитам тези транзистори 2N3055 и 2SB435, какво им е предназначението в схемата, че не можах да разбера :?: След като си свързах схемата забелязах, че от транзисторите и LM317, имам загряване единствено при 2N3055, а когато ги няма двата транзистора LM317 грее доста. Та в тази схема само 2N3055 ли да сложа на "радиатор" ?
shadow__01 - майстор
Да използвам темата да попитам за една част от схема.
Преправям регулируемият си изправител и за по-добро КПД ще го правя да превключва между вторичните намотки с реле(както са купешките).
Трансформаторът изкарва 2x14V. Идеята ми е да работи само едната намотка и когато на изхода напрежението стане 14V релето да се задейства и да включва другата вторична намотка за постигане на по-високо напрежение. Когато се намали под 14V пак да си работи само на едната намотка.
Гледах някой схеми, но не са изпробвани и не се знае дали ще работят.
Прикачен файл:
Schematic.png
Schematic.png (16.29 KиБ) Видяна 2604 пъти
Идеите ми са за нещо с оптрон, операционен усилвател или транзистор като на схемата.
Засега имам само идеи, а ми трябва работеща лесна схема. Ако някой има ще съм благодарен да я сподели.
Изправителят е с LM338K ако има значение. Схемата ще е тази: http://circuitdiagram.net/variable-adju ... y-lm338k-2
todortv - майстор
С това забравяш всякакви схеми.....
Работи прекрасно!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Питане за регулируем стабилизиран токоизправител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: