От мобилни телефони до цифрови камери
sofeto88 - напреднал
Здравейте, до сега доста успешно направих един винтоверт на 12волта с 9 батерии 18650 свързани 3 клетки последователно и още три пакета в паралел, зареждам го с ImaxB6 , капацитета е около 2,5 Ач и стана доста корав. сложих и микро волтметър на корпуса батерията който мери всяка клетка и общия волтаж. Машината работи супер вече година и нещо.

Сега съм изправен пред по сериозна задача-ударен винтоверт на 32 волта, смятам че са нужни 8 клетки- (8Х4.2 =33,€) Но имах-а може да зарежда До 6 клетки свързани последователно или около 22волта което е ниско, другият вариант който не искам да правя е да навържа клетките последователно и да сложа регулатор на 32волта и 2А но това си крие риск от повреда по батериите.
Другия вариант е да направя батерията на два пакета от по 4 клетки и да ги зареждам отделно с отделни букси като разединявам средата на пакетите...
За сега това измислих, някой ако се сети нещо нека сподели.
hidrazin - майстор
Трябват ти 10 клетки - 10х3,6=36V.
И ще си купиш зарядно за Li Ion батерии 36V. То е с напрежение на изхода 42 волта.
Такива зарядни има за търкалета с Li Ion батерии.
Нещо такова
:partyman:
sofeto88 - напреднал
[quote="hidrazin"]Трябват ти 10 клетки - 10х3,6=36V.
И ще си купиш зарядно за Li Ion батерии 36V. То е с напрежение на изхода 42 волта.

Благодаря но 70лв е скъпо имакса ми излезе 30 и върши осем пъти повече. защо смятате батериите по 3.6? аз моите ги РАЗРеждам като стигнат горе долу толкова 3.6-7 това е почти изтощена клетка... заредена ли он е 4.2

Прикачен файл

BatteryChargePercent1A.png
BatteryChargePercent1A.png (11.64 KиБ) Видяна 1757 пъти
Последна промяна от sofeto88 на съб апр 30, 2016 8:57 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Че по колко да я смятам? Те хората са си написали даже на батерията - 3,6 или 3,7.
И зарядните за 36-волтови батерии ги пишат - Изходно напрежение 42V.

Изображение
sofeto88 - напреднал
на батерията е написано 3.6 защото това е безопасното напрежение до което се разрежда аз така го разбирам
hidrazin - майстор
Грешно го разбираш. Това е номиналното напрежение на батерията.
Максималното при пълен разряд е 4,2 за масовите. Има някои и до 4,35V.
Обикновено защитите на тези батерии от дълбок саморазряд изключват някъде към 2,5V.
И не знам що питаш? На батерията обикновено си има написан точния модел.
Намираш му даташийта и там си пише всичко.
sofeto88 - напреднал
Добре, разбирам. сега по въпроса със зареждането, искам да използвам имакс-а и да зареждам по 5 клетки на два пъти като сложа някакъв разединителен ключ на батерията
Кики - специалист
Ми къв ти е проблема? просто си извеждаш един извод от средата на пакета (м/у 5-ти и 6-ти елементи) и спазвайки поляритета си ги зареждаш поотделно на два пъти. А ако искаш да използваш пълноценно Аймакс-а т.е. да правиш балансиран заряд на елементите трябва да си изкараш изводи м/у всички елементи, и пак разделено на два пакета си зареждаш на два пъти. Как става! има доста писано из форума можеш да потърсиш.

Тема "Изработка на 8 клетъчен ли йон пакет?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: