От мобилни телефони до цифрови камери
2v6 - майстор
a.spiridonov написа:
@2v6: Основната ми идея бе, да си "чешам крастата". Електрониката ми е хоби, за което за съжаление остава все по-малко и по-малко време. До колкото съм чувал от един познат, който си прави на вилата соларна инсталация, по евтините контролери били с не много коректен алгоритъм на следене на мощността. до колкото разбрах, "гледали" да държат напрежението на панела постоянно около дадена стойност, изхождайки от V-A характеристика.
Иначе имам една постоянна консумация от порядъка на 100-150 вата, която ако успея да я "обера" ще е все +
Инвертор 200 W просто няма скъп.
МРРТ алгоритъма точно това му е целта - да поддържа напрежението на панела в определени граници, така че да се получава максимална мощност.
При инвертора който съм тествал напрежението на панела се преизчислява и променя непрекъснато.

Постоянната ти консумация 100-150 W от двигател 220VAC ли е или някакъв захранващ блок за ниско право напрежение?
a.spiridonov написа:
Дойде ми идея за галванично измерване на мрежовото напрежение да се ползва ACPL-C78A на AVAGO Technology . Има го в наличност .
Защо ти е да мериш мрежовото напрежение?
a.spiridonov - напреднал
martosound, Благодаря ти :prayer: още веднъж, че се включваш с тези интересни идеи и предложения.
Явно схемата ще търпи сериозна преработка. За сега ще експериментирам с оптрона, поне да я докарам до работещо състояние :-D
намерих още една идея за такъв конвертор, и там ми се струва че "сфазирането" е също интересно направено, и би могла да се ползва идеята http://www.webalice.it/crapellavittorio ... pemura.gif
a.spiridonov - напреднал
2v6 написа:
Инвертор 200 W просто няма скъп.
Сигурно си прав, но както споменах, го правя за занимавка и да си раздвижвам мозъка.
2v6 написа:
МРРТ алгоритъма точно това му е целта - да поддържа напрежението на панела в определени граници, така че да се получава максимална мощност.
При инвертора който съм тествал напрежението на панела се преизчислява и променя непрекъснато.
Може би си тествал "читав" инвертор.
2v6 написа:
Постоянната ти консумация 100-150 W от двигател 220VAC ли е или някакъв захранващ блок за ниско право напрежение?
Телевизор, лаптоп, чат-пат хладилник....
2v6 написа:
Така работят grid tied инверторите, за да се синхронизират с мрежата.
2v6 - майстор
a.spiridonov написа:
2v6 написа:
Телевизор, лаптоп, чат-пат хладилник....
2v6 написа:
Така работят grid tied инверторите, за да се синхронизират с мрежата.
Това за синхронизирането в някоя рекламна брошура ли си го видял :wink:
Там пишат "Изходното напрежение е чиста синусоида". Един инвертор свързан с мрежата няма "изходно напражение". Дори куплунга за връзка е като за консуматор (мъжки). Формата на напрежението е такова, каквото е в мрежата. Ще е чиста синусоида само когато "входящото" от мрежата непрежение е с форма на чиста синусоида.

grid tied инвертор с мощност под 1kW e с много по-голямо вътрешно съпротивление от това на мрежата и въздействието му на мрежовото напрежението е незначително.

За синхронизация трябва само да се знае посоката на полувълната в мрежата. Инвертора генерира ток със същата полярност, така че да тече от кондензаторите в него към мрежата.
За тая цел има два оптрона, които да задействат съответните високоволтови ключове за връзка между кондензаторите и мрежата.
Кондензаторите се зареждат на около 350 VDC от енергията на слънчевия панел.

Телевизора (предполагам не е "Опера") и лаптопа може да ги захраниш с 350VDC директно от соларния инвертор и успоредно с един изправител от мрежата (280-330 VDC). Така си спестяваш "синхронизирането".

Хладилника компресорен ли е или с нагревател?
martosound - специалист
То целта е инвертора е да се включи към цялата мрежа. Иначе какво - трябва да се опъват отделни кабели към различните консуматори ли? Ами ако има телевизор с кинескоп, какво ще му се случи на размагнитващата бобина с това постоянно напрежение?!?!?!?!?! :-D :-D :-D
a.spiridonov - напреднал
Това за синхронизирането в някоя рекламна брошура ли си го видял :wink:
Там пишат "Изходното напрежение е чиста синусоида". Един инвертор свързан с мрежата няма "изходно напражение". Дори куплунга за връзка е като за консуматор (мъжки). Формата на напрежението е такова, каквото е в мрежата. Ще е чиста синусоида само когато "входящото" от мрежата непрежение е с форма на чиста синусоида.

grid tied инвертор с мощност под 1kW e с много по-голямо вътрешно съпротивление от това на мрежата и въздействието му на мрежовото напрежението е незначително.

За синхронизация трябва само да се знае посоката на полувълната в мрежата. Инвертора генерира ток със същата полярност, така че да тече от кондензаторите в него към мрежата.
За тая цел има два оптрона, които да задействат съответните високоволтови ключове за връзка между кондензаторите и мрежата.
Кондензаторите се зареждат на около 350 VDC от енергията на слънчевия панел.
Мисля, че като "изпляскам" заредения кондензатор към мрежата, когато напрежението минава през нулата, ключовете няма да издържат дълго, или трябва да сложа "тлъст" дросел. За това се опитвам да направя ШИМ в синхрон с мрежовото напрежение - дали ще стане - друг въпрос :-D
Това за което говориш, се прави до колкото съм гледал със изходен трансформатор. В предишния си пост пуснах един линк към такъв инвертор, и въпреки че е със трансформатор на изхода, пак е ползван ШИМ. Е, неговата схема е доста по-проста.
Телевизора (предполагам не е "Опера") и лаптопа може да ги захраниш с 350VDC директно от соларния инвертор и успоредно с един изправител от мрежата (280-330 VDC). Така си спестяваш "синхронизирането".
То за можене - може. Ама не ми се теглят жици из къщи
С компресор.
2v6 - майстор
a.spiridonov написа:
Мисля, че като "изпляскам" заредения кондензатор към мрежата, когато напрежението минава през нулата, ключовете няма да издържат дълго, или трябва да сложа "тлъст" дросел. За това се опитвам да направя ШИМ в синхрон с мрежовото напрежение - дали ще стане - друг въпрос :-D
Това за което говориш, се прави до колкото съм гледал със изходен трансформатор. В предишния си пост пуснах един линк към такъв инвертор, и въпреки че е със трансформатор на изхода, пак е ползван ШИМ. Е, неговата схема е доста по-проста.

С компресор.
Оптроните са затова - позволяват включването над определено непрежение на полувълната (примерно 10V).

Хладилник с компресор не е постояннен консуматор :idea:

Как ще спираш подаването на ток обратно в мрежата през електромера?
a.spiridonov - напреднал
2v6 написа:
Оптроните са затова - позволяват включването над определено непрежение на полувълната (примерно 10V).

Хладилник с компресор не е постояннен консуматор :idea:

Как ще спираш подаването на ток обратно в мрежата през електромера?
Сигурно си прав за оптроните и за напрежението, ама все си мисля, че това ще работи при друго схемно решение.
Няма да спирам обратното подаване на ток. Нека и енергото да е на далавера :-D
2v6 - майстор
a.spiridonov написа:
Няма да спирам обратното подаване на ток. Нека и енергото да е на далавера :-D
Да, енергото ще е на петорна далавера :idea:
За всеки киловатчас който си му върнал ще получава 25 стотинки - 5 от консуматорите на които продава и 20 от теб :wink:
a.spiridonov - напреднал
След преправяне, експерименти, и една шепа изгорели транзистори :lol: схема та я докарах до работещо състояние.
Благодарение на идеите на martosound инвертора работи почти без да грее :prayer:
Схемата с линейния оптрон, не стана добре поради сложното захранване на ОУ и се върнах на варианта с трансформатора.
Забелязах че когато работи на празен ход, формата на изходното напрежение е почти като тази на входното.
промених схемата, и мисля че се получи.
Работния вариант в момента е този:

Прикачен файл

Solar1-page-001.jpg

Тема "mppt и grid-tie инвертор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: