От мобилни телефони до цифрови камери
emil_v r - майстор
Здравейте. Не знам кво означава ЕР КЮ ограничител , може да ми обясни някой . В радиостанцийте обаче има една система (силно казано) - скуелч я наричаме . Служи за отделяне на нежеланите смущения ,селекционирани само по амплитуда.
Един токоизправител взема сигнал от детекторът , изправя гу :sad:
и после се интегрира полученото напрежение.
После прос ОУ -компаратор следи тва напрежение.
Ръчно се задава (с обикн. потенциометър в делител ) праговото напрежение за сработване на компараторът.
Обикновен ма логаритмичен исках да кажа.
Има безбрий прости схеми ,( безброй, сигурно съм пиян )за тази скуелч система , ако некой го интересува ще конкретизираме.
alantion - специалист
krasiorocknroll написа:
Респром имаха схема на амплитуден ограничител,но ще ми е нужно време да я намеря :sad:
Голямо БЛАГОДАРЯ за сериозното отношение към въпроса,който пуснах като тема.
Изключително съм впечатлен от колегиалноста на всички ,дали мнение по темата на този форум.
Идеята е ясна : да се ограничи високото ниво на звука по време на реклами. Пределно ясно е ,че се прави с ъс умисъл да се заостри повече вниманието на зрителя, но се прекалява.
Аз пуснах такава тема в forum.eshop.bg , но модернаторите са съжаление са доста ограничени явно и вместо да дадат зелена светлина на темата я спряха,???!!! (ако някой желае може да прегледа в раздел обща електроника)

Очаквам нещо ,което да внедрим за противодействие на звука от рекламите.
mitcd - специалист
Да аз ти видях там темата.От там разбрах че искаш звука да спре или по скоро да се обръща канала.Но за да стане това трябва тези които пускат рекламите да пуснат и един допълнителен сигнал за да може по някакъв начин кое да е устройство да разбере че има реклама.Защото самия телевизор няма как да разбере какво върви музика ли ,филм ли .От това ти питане разбирам че ти трябва АРУ(автоматично регулиране на звука)-това със сигурност може да се направи.Не обиждай хората в другия форум защото там се обсъждат по скоро ремонти на битова техника.И има специалисти които работят това с години.И някой като щляпне една такава тема и те се бъзикат.А ти не се ядосвай от рекламите, не им ли свикна?Все пак и аз имам една идея -вземаш си една маймунка и я опитомяваш като пуснат реклами да ти обръща канала :lol:
krasiorocknroll - специалист
alantion написа:
krasiorocknroll написа:
Респром имаха схема на амплитуден ограничител,но ще ми е нужно време да я намеря :sad:
Голямо БЛАГОДАРЯ за сериозното отношение към въпроса,който пуснах като тема.
Изключително съм впечатлен от колегиалноста на всички ,дали мнение по темата на този форум.
Идеята е ясна : да се ограничи високото ниво на звука по време на реклами. Пределно ясно е ,че се прави с ъс умисъл да се заостри повече вниманието на зрителя, но се прекалява.
Аз пуснах такава тема в forum.eshop.bg , но модернаторите са съжаление са доста ограничени явно и вместо да дадат зелена светлина на темата я спряха,???!!! (ако някой желае може да прегледа в раздел обща електроника)

Очаквам нещо ,което да внедрим за противодействие на звука от рекламите.
В eshop е така,ако не си на тяхното ниво или ще се подиграят или ще те отрежат :sad:
alantion - специалист
Благодаря отново на всички,взели отношение по темата.
Duke_BG - специалист
и все пак ми се струва, че би било редно да напишеш за какъв телевизор става въпрос
(да не се окаже че той я има от малък тая система :) )
malkstor - специалист
alantion, не разбрах, искаш устройство което да намалява автоматично звука когато запонат рекламите или нещо което да пускаш ръчно? За автоматичното чесно казано нямам идея как и дали може да стане, а другото е дистанционно :)
speeDJ - помощник
няма как да се справиш с устройството, най-вече защото то няма да може да различава рекламите от останалата програма...

освен ако не измислиш някой Изкуствен Интелект
:lol:
dalgia - специалист
Пиша с молба да не ми се смеят публично пред монитора може :-D
Имам един колега паркетчия , който ми зададе същият въпрос.Аз почнах същото АРУ и какво ли не а той ми вика:
-Не може ли да се направи устройство което да разпознава "шапката"
на рекламата.(Много е умен според мен)
Т.е. всяка реклама има определен звуков сигнал с който започва и с който свършва.На всяка телевизия е различен , но като цяло затваря рекламите в този звуков сигнал (или мелодия).Та не може ли да се направи такова устройство.
Justy - майстор
Може и по тайм код - отделяш видеосигнала, от първия ред отделяш първите 64 байта и си готов :wink:

Тема "RQ РЕГУЛАТОР НИВОТО НА ЗВУКА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: