• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Zurlata - специалист
За дълбочината не споря , нямам си и идея от земеделие и култури.
Със сигурност ще зависи от растението което ще се гледа, за райграс например де викаш е лудост да поливаш чак до половин метър няколко санта сигурно са достатъчни...
hygro - майстор
Дълбочината на забиване нека бъде около 2/3 от интересуващия те почвен слой. Разстоянието между електродите да е приблизително колкото дължината им. Съпротивлението на забитите електроди зависи експоненциално от влажностното съдържание, затова промени в размери и отстояния не са особено критични. Неръждавейка задължително.

@Zurlata, имам няколко забележки:
  1. при горно положение на R1, Q1 изгаря автоматично заради превишаване на допустимия базов ток
  2. при този начин на свързване на R1, регулирането ще бъде изключително пипкаво
Бих променил принципно две неща - използване на мостова схема, за постигане на удобно регулиране и стабилност и, това вече е глезотия, но пък носи многократно подобрена точност, бих използвал променливо напрежение за моста. Предимството на променливото е, че се избягва внасящата доста съществена грешка поляризация на електродите. Другият начин за избягване на поляризацията е, уредът да бъде включван за кратко време през дълги паузи, през които ще настъпва деполяризация...

Ето пример за електроди, които използвам в работата си. Свързани са към подобен на този резистивен влагомер.
Zurlata - специалист
Да бе , прав си за R1, вчера вечерта я драснах на бързо и не съм се замислял, трабва да има ограничително R в базата, и диод паралелно на релето (ако е с реле)
С променливото верно не се бях замислил, по добре ще е, ама чак пък толкоз за некви плевели !
  • 1
  • 2

Тема "Търся схема за автоматично поливане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: