• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Johny - майстор
Gladiator_BG написа:
малиии ... успяващ да си направиш сам усилвател а питаш бушоните дали имат поляритет ... :?
Прав си. Това е върхът.
Wishmaster-ruse - специалист
Е стига бе пичове човека сега се учи :)
Не бива да му прекършваме желанието за развитие.
Нали знаете че не е срамно когато не знаеш да попиташ! Въпреки че звучи смешно във ушите на знаещите.
Срамно е да не знаеш и да не питаш.
ditronix - специалист
Моето мнение е следното:трафът е достатъчно да е от порядъка на 40W с напрежение на празен ход 12-14V,грец 4-6А,електролит 10000 uF/25V.За радиатор-предостатъчно е да се ползва такъв от стар компютър-имаше едни с перка на тях,вършат идеална работа.Схемата си вади 2х20 W,но ако се ползва за слушане на музика,което предполагам е и предназначението и,дори и на max средната мощност едва ли ще надхвърли 2x10W.Ето затова не е необходимо да се ползва много голям траф.Не че такъв ще пречи-напротив,но презапасяването особено откъм захранване води до оскъпяване на изделието,което в много случаи е от значение.Иначе ТА8210 е дна наистина мноооого добра схема,която тръгва лесно,свири много добре и е дуракоустойчива.Скапва се единствено при обръщане поляритета на захранването,ако не са взети мерки за това.
http://www.bgaudioclub.org/forum/viewto ... 4&start=75
Ей на този линк има едни снимки на усилвател,изграден с почти същата ТА 8205.Надявам се да ви хареса \:D/
mosferatu - напреднал
Само едно уточнение- ако ползваш компютърно захранване не ти трябва грец, направо кондензатор- 4700uF/25V, бушон (не и знам точния ток на интегралата, потърси pdf) и самата платка. При използване на компютърно захранване имай впредвид следното:
- използвания ток в ампери не трябва да е над 50% от посочения на захранването (на етикета отстрани има табличка- гледаш +12V- XA, където Х е максималния ток на 12V линия). Например на етикета е 12V- 8A, може да ползваш спокойно от линията 4А.
- има вероятност да имаш неприятен звук от усилвателя- зъркане (брум). Затова е кондензатора преди платката. Желателно е успоредно с него да запоиш един кондензатор 100nF.
- не се скъпи за охлаждане на интегралната схема- колкото по- добре охладена е, токлова баса е по- мек и приятен, освен това удължаваш живота на схемата.
едит- ако имаш компютърно захранване пиши ако не знаеш как да го пуснеш или ползваш ;)

По- кадърния, но труден начин е да ползваш отделен трансформатор. Излиза по- скъпо, тежко и сложно, но захранването е гръбнака на всяко устройство. Питай, затова сме тук, ще помагаме!
moimoimoi - майстор
само на мен ли ми се струва че човека е сътворил стъпало а не усилвател с тонкоректори и потенциометър за намяляне и усилване?
petromaniq - специалист
Интегралата има сравнително висок ток на празен ход 120 мА. За нормалната и работа са необходими поне сигурни 4А. Предназначена е за вграждане в авто - музикални уредби, което иска да каже, изгладен от пулсации захранващ източник. С "хилаво" захранване, можеш да си навлечеш изкривявания, брум, а в другия случай и самовъзбуждане.
Metalboy - напреднал
Имам един въпрос.Тонкоректорът преди или след крайното стъпало се поставя? :sad:
2v6 - майстор
Metalboy написа:
Имам един въпрос.Тонкоректорът преди или след крайното стъпало се поставя? :sad:
Крайното стъпало за това е крайно - след него са тонколоните.
Тонкоректор може да се сложи преди потенциометъра за регулиране силата на сигнала към крайното стъпало.
miroton - майстор
Ако използваш компа нети трябва еквалаизер
  • 1
  • 2

Тема "Усилвател 2x20W" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: