От мобилни телефони до цифрови камери
Милен - майстор
Например сложи някоя лампа с обемен датчик, или с ключ на въженце както сам каза.
ditronix - специалист
Точно димерирането не се получава при енергоспестяващите лампи,защото те се палят с високо напрежение от трансвертер.Ползвам дистанционни ключове по схемата на МК,моя изработка в два апартамента.Опитах веднъж с енергоспестяваща лампа и се оказа,че дори при изключено положение лампата мъждее.Самият ключ е направен така,че при изключено плжение на лампата се подава около 20V за начално подгряване.Това напрежение се мъчи да запали трансвертера.Мъчи се до окло 50-70V и след това се пали почти нормално,със скок.Няма го плавното светване и гасене като при обикновената крушка.Затова там,където ползвм дистанционните ключове,съм сложил обикновени крушки.Ясно е,че могат да се ползват и халогенни,но не и енергоспестяващи.
alfafen - специалист
С риск да оспамя малко темата за което се извинявам май никой не е на ясно как се димерират луминисцентни лампи.Ако позволите ще внеса малко светлина в тунела. Работата на повечето регулатори се основава на намаляване на захранващото напрежение към лампата.Прилагането на този принцип за лумисцентни тръби обаче е трудноосъществимо.Същевременно затъмняването с понижаване на напрежението не се препоръчва за двойните 2х20W тела защото тръбите понякога работят на границата сидори при пълно захранващо напрежение.Тъй като промяната на напрежението не е ефикасна,са потърсени други методи като например регулиране на тока,разделно подгряване на електродите както и различни подобрения на широчинно-импулсно регулиране.В общи линииако искате да постигнете плавно регулиране се нуждаете от специално устройство,което е конструирано и ще работи с точно определен тип тръби. Светенето на лумисцентната лампа изисква предварително електродите и да се нагречт до около 1000°С това се постига с отоплителен ток който е по голям от нормалния на лампата.Включването на отоплителния ток се осъществява от стартера.Най голямо разпространение са получили стартерите с тлеещ разряд(глимстартери).Най общо те са малка стъклена тръбичка,запълнена с разреден благороден гас (неон или хелий),в които са монтирани два електрода,единият от които е напревен от биметална пластинка.При вкл на лампата към мрежата цялото напрежение се явяваприложено на електродите на стартера,което обуславя тлеещ електрически разряд м/у тях.Протичащият ток е 20-40mA и не е достатъчен да нагрее електродите на лампата ,но под негово въздействие биметалната пластинка на стартера се нагрява до 150-200°С огъва се и се допира до другия електрод на стартера.Контактът м/у двата електрода става причина за протичането на по-голям отоплителен ток през електродите на лампата,в следствие на което те се загряват до необходимата температура.Биметалната пластинка в това време се охлажда,свива се и прекъсва контакта в стартера.Ако йонизацията на газта в тръбате е достигнала достатъчно ниво,лампата се запалва,тъй като,благодарение на външния дросел напрежението на електродитъе достига до 600-2000V След запалването на лампата стартерът не може да заработи,тъй като в режим на работа на лампата напрежението м/у електродите й е от порядъка на 110V.а за запалване на стартера е необходимо напрежение от около 160V.

Дотук добре и сега регулирането се осъществява чрез така наречения (електронен стартер) който за разлика от обикновенния има възможност да затваря контакта си повреме на работа на лампата.При това затваряне за момент се пркъсва напрежението към електродите на лампата,като същевременнопрез тях остава да тече някакъв отоплителен ток.При енергоспестяващите лампи е аналогичен случай те обаче не се палят от стартер а множител на напрежени.Но винаги може да се преработи стига на някой да му се занимава.
новия12 - специалист
при мен имаше същата ситуация...ключа ми се падаше зад секцията...умръзнало ме беше от външни ключове монтирани на секцията - въженца - дърпачки- мързеливи копчета - - копаене на кабелни канали - конзоли -и кво ли още не ..купих ключ с дистанционно които се управлява с каквото дистанционно имаш на масата... монтирах го като преди това изведох на вънка фото транзистора от платката в ключа... толкова е малък че го лепнах на секцията със силикон...изобщо не се забелязва...този ключ струваше 15 или 17 лв.. има и още допълнителни функции като плавно пускане запаметяване за силата на напрежението... има и функция която имитира че има някои в дома като светка и гасне през някъв период.....работи толкова успешно че още един такъв монтирах в пендела на полилея в спалнята- естествено само платчицата която е доста компактна и се събира....
nbr - специалист
я сподели повече за този ключ. предполагам му програмираш някой по-рядко използван бутон за вкл/изкл и другите функции? от къде е? някаква снимка интернетска?
Тани - модератор
Нищо не програмираш. Насочваш което и да е дистанционно и натискаш който и да е бутон!
nbr - специалист
ми единото дистанционно вкъщи накъдето и да е насочено телевизора реагира. аз като си усилвам звука и ми светка и гасне лампата? има ли го този ефект?
Тани - модератор
Ако са на една стена с телевизора , го има и този неприятен ефект!

Тема "Ключ за осветление с дистанционно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: