От мобилни телефони до цифрови камери
lacezarasia - специалист
Найденов написа:
Изображение
По първата схема съм направил около 10 регулагора специално поялник за себе си и за приятели. Работи добре- поялника, който оставих за себе си ми служи почтено около 7 години- миналата седмица му изгоря нагревателя. Не си спомням дали регулирането е линейно. Не съм монтирал дросела и кондензатора на входа и така цялата схема се събира в дръжката на поялника, като се прави отвор за потенциометъра(тример, запоен на платката).
виждам, че си писал по схемата, писаното от теб ли е вярното?
Найденов - специалист
Имах един "ръкопис", който почти точно повтаряше тази схема, само стойностите бяха малко различни, но не мога да го намеря. Мисля, че това, което съм писал са стойностите, които съм ползвал, но най- вероятно ще работи добре и с посочените в статията.
lacezarasia - специалист
а без динистора ще работи ли? извинявам се, ако въпроса е дразнещ, но съм неопитен.
Найденов - специалист
Динисторът управлява симистора и в тази конкретно схема мисля, че не може да се "скопи". Има схеми, в които тиристор/симистор може да се управлява с еднопреходен транзистор, или с аналог на такъв, изграден със силициеви транзистори, а също и да се замени динистора с неонова лампичка. Има и схеми на управление на тиристор без използване на динистор. За съжаление в момента не мога да ги намеря. Защо те притеснява динистора- не е скъп и дефицитен елемент и този конкретно е с размерите на диод от типа 1N4001. Пиши какво те затруднява /ако трябва и на лични/ и ще се опитам да помогна.
П.С. Сега се сещам, че май динистора може да се замени успешно и безрпоблемно с DB3- явно са аналози,като DB3 е в стъклен корпус както импулсни диоди 1N4144, а това, което съм надраскал срещу описанието на D1 в статията е корпуса на симистора КТ207.
lacezarasia - специалист
благодарен съм ти за търпението. пробвах точно с дб3 което е диоден тригер (така си мисля поне), но не се получи т.т не се намалява и увеличава и сега ще търся динистор. проблема е, че магазина който ми е удобен нямат динистор. п.п. (пробвах го с лампа 60 вата).
С 2 леви - специалист
http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia33_spisak.htm - тук има разни симисторни регулатори с различно управление.
:)

Прикачен файл

regulator.jpg
Регулатор с глим-лампа вместо динистор.
regulator.jpg (49.91 KиБ) Видяна 10628 пъти
Найденов - специалист
Още нещо- сега забелязвам, че в схемата съм написал KP100, а правилно е KR100 :? .
П.П. Пробвай да размениш местата на А1 и А2.
ditronix - специалист
На НЕОМОНТАНА схемите са уникални и всичко,което съм пробвал досега тръгва от раз.За мен основен недостатък са твърде малките и разхвърляни платки,но това явно се прави с цел поевтиняване на продуктите им.Специално в този случай това обаче е предимство,защото такава малка платка спокойно се побира в един контакт ШУКО за открит монтаж.Имам три удължител-разклонителя и във всеки имам по един такъв регулируем контакт за поялник.Не помня вече преди колко години направих първия-няма никакви проблеми.Само че аз ползвам една друга схема,като платката съм я коригирал по свой вкус-това е набор 7 от раздел регулатори.Напрежението се регулира в граници от около 130V до максимум-това,което се подава на входа.
lacezarasia - специалист
колега стана. обърнах триака и се получи, сега мисля да пробвам с твойте изчисления защото така намалява само до 168 в.
Найденов - специалист
lacezarasia написа:
колега стана. обърнах триака и се получи, сега мисля да пробвам с твойте изчисления защото така намалява само до 168 в.
И аз преди време доста си блъсках главата с една не много сложна схема със симистор ( дето казват майсторите на старите мотори Балкан- "Ток- да те убие, бензин- да те удави, пък не пали"), докато се усетих, че не случайно са означени- първи анод и втори анод. При регулирането с тиристори и симистори формата на изходното напрежение не е синусоидална, а синусоида с изрязани сектори. Това може да те лъже при замерването. А поради тази причина и не е много подходящо да се включват към първичната на мрежови трансформатори :!:

Тема "Температура на поялник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: