От мобилни телефони до цифрови камери
rutaro - специалист
Схемата работи, ако някой има желание да я реализира ето с проектирани писти.

Прикачен файл

zarqdno1.rar
(4.58 KиБ) Свален 597 пъти
sstefanov - майстор
Мисля си, че оптрона му е в повече.
На пръв поглед един PNP транзистор с емитер към катода на VD3, колектор към R1 и база през 1 килоом към колектора на VT1 ще свърши същата работа. Светодиода на оптрона - накъсо, за да не загубим индикацията.
rutaro - специалист
Аз вече направих токоизп. но това е полезно за хора, които ще го правят занапред. Аз например обиколих 3 магазина докато намеря оптодиака(ако не бъркам наимениванието), и накрая взех 3041 за 1,80лв.
sstefanov - майстор
Точно затова добавих забележката, следващия, който го прави да пробва с транзистор.
rutaro - специалист
А след шунтиране на светодиода в оптрона,трябва ли да се промени R2?
sstefanov - майстор
Не мисля. Просто светодиода ще свети мъничко по-силно.
k8l8 - специалист
Понеже аз съм автор на схемата публикувана в http://www.kn34pc.com/index_main_e.html мога да напиша, че оптрона се слага за надеждност на схемата, поне това е била моята идея.
sstefanov - майстор
Това е интересна идея, може ли да обясниш малко по-подробно?
k8l8 - специалист
Изделията (схемите) трябва да се правят дуракоустойчиви.Самата схема има следните достойнства:
-защита от обратно свързване на акумулатора
-функция автоматично - ръчно
-настройка на напрежение на изключване R 5
-по мощни тиристори(15А) за по-голяма надеждност
Схемата се захранва от акумулатора.Когато напрежението на акумулатора е под 6 волта, тогава е необходимо да се включи в режим "Ръчно" и след повишаване на напрежението зареждането може да се извършва автоматично.
При първоначално зареждане протичат големи токове и затова е необходимо силовата част да има запас.Може да се направи и защита от голям ток, но схемата се усложнява.
sstefanov - майстор
Чудесно, но защо точно оптрон?

Тема "Зарядно за акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: