От мобилни телефони до цифрови камери
stamenov1 - специалист
А задължително ли трябва да се пуска сеник, или може да се използва ефекта на поляризация на течни кристали. Има такива стъкла които при подаване на напрежение от прозрачни, стават непрозрачни, или полупрозрачни. Това като идея.
Принципно е хубаво да има и механично управление, тъй като съм специалност мехатроника, която взима от всичко по малко. Иначе идеята не е лоша, даже мисля, че има коли с такива стъкла.
velas - специалист
А ако сензорите са два и са разположени на колонките между вратите на нивото на очите на водача?... Но повечето е електроника, за да се "програмират"... :)
zimel - специалист
На пръв поглед, за мен задачата е по-сложна откъм механиката , а иначе:

Аз бих монтирал нискочувствителна фотоклетка , която да реагира само на слънчева (силна) светлина, което е доста по-лесно от това да направиш чувствителен оптичен прибор.

След това , бих направил закъснителна верига, за да се намали ефекта "зебра " за която по-горе споменахте в постовете си.

Останалото е въпрос на експерименти, за да се видят недостатъците на автоматизацията и по възможност да се избягнат.

Според мен , ако търсиш съвършенство в това начинание неизбежно ще стигнеш до много сложна компютаризирана система с датчици и сензори.

Под силна слънчева светлина имам в предвид не отразена, а "директно попадение".
sstefanov - майстор
Отдавна има фотосоларни стъкла, които потъмняват при силна светлина без никаква електроника.
Просто изобретете по-евтини такива.
Въпроса не е във фотосоларните стъкла. Просто искам това да направя, без значение дали е целесъобразно или не. Колега, zimel, дай малко повече инфо за тази клетка и как по-точно е мислиш, че може да се върже. Иначе за времезабавянето не е проблем да се направи с някое реле.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
zimel написа:
На пръв поглед, за мен задачата е по-сложна откъм механиката , а иначе:

Аз бих монтирал нискочувствителна фотоклетка , която да реагира само на слънчева (силна) светлина, което е доста по-лесно от това да направиш чувствителен оптичен прибор.

След това , бих направил закъснителна верига, за да се намали ефекта "зебра " за която по-горе споменахте в постовете си.

Останалото е въпрос на експерименти, за да се видят недостатъците на автоматизацията и по възможност да се избягнат.

Според мен , ако търсиш съвършенство в това начинание неизбежно ще стигнеш до много сложна компютаризирана система с датчици и сензори.

Под силна слънчева светлина имам в предвид не отразена, а "директно попадение".
И аз се сетих за фотоклетка и мисля че ще е много добро решение, лесно управление и регулиране на чувствителността.
Мястото на фотоклетката може да е на гърба на огледалото за обратно виждане, като това място на закрепване (с подходящо изчисление на ъглите) дава информация къде точно се намират очите на различните водачи. Ъгълът на клетката да еперпендикулярно на слънцето, дори по-нависко за да не се влияе от фаровете на колите.
Китайска фотоклетка с размер 40х40мм при средно осветяване вади 1,2V при ток 15mA - напълно достатъчно да отпуши малък транзистор. Един потенциометър преди транзистора и чувствителността се регулира колкото си искаш точно. След тях един кондензатор (за забавяне при вдигане на сенника), един по-мощен транзистор (или два), два три резистора и си в играта. Ако трябва ще начертая примерна схема - стига да имам време. Успех!
sstefanov - майстор
abcdefghijklmnopqrstuvwxz, да управляваш транзистор с фотоклетка 40X40 е пълно безумие! Надявам се да не се появи подобно нещо в дипломна работа, защото на защитата комисията ще се чуди да плаче или да се смее.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
sstefanov написа:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz, да управляваш транзистор с фотоклетка 40X40 е пълно безумие! Надявам се да не се появи подобно нещо в дипломна работа, защото на защитата комисията ще се чуди да плаче или да се смее.
Не разбрах какво искаш да кажеш. Ако не ти харесват размерите на клетката ще си вземеш каквато си искаш - някоя по-симпатична :lol: .
Или нещо по управлението на транзистор с фотоклетка те притеснява.
Спомената клетка съм я мерил за да се свържа размери на фотоклетката с параметрите които вади. Нямам по-малка да измеря какво дава, но смятам че и 4-5 пъти по-малка ще стигне.
sstefanov - майстор
Управлението на транзистор с фотоклетка е проблема. От всички възможни начини този е може би най-неподходящия!

Трудно ще ме разбереш, защото за да ти го обясня ще трябва да ти обяснявам много неща, а нямам нито време, нито желание.

Тема "Автоматичен (сензорен) сенник за автомобил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: