От мобилни телефони до цифрови камери
miroton - майстор
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
sstefanov написа:
Сега разгледах по-подробно схемата и въобще не ми хареса. Както обикновено, схемата е недомислена. Едва ли някой я е пускал на практика да работи!

Ето няколко сериозни недостатъка:
1. Нищо не ограничава тока в колектора на VT2 и в момента, в който той се отпуши ще изгори прехода база-емитер на VT1, (а също и VT2). Би трябвало да има резистор между колектора на VT2 и базата на VT1.
2. Честотата ще зависи от товара.
3. Има прекалено много елементи с неясна цел. Например ценеровия диод, който уж трябва да стабилизира нещо, но не го прави (виж предишната точка).

Не знам къде ги намирате такива схеми и защо точно такива избирате да правите, след като има и по-прости и по-добри.
Добавям
4. VT2 няма да се запуши никога - на базата му има 1,5-1,6V и няма кой да го намали за да се запуши.
stefan_mil4ev - специалист
Намерих схемата от тук http://hobby.neomontana-bg.com/
Мислех, че щом се продава, би трябвало и да работи. Това с таймер 555 ми се струва, че ще ми свърши работа. Трябва само да се върна за нови елементи :-D
sstefanov - майстор
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
VT2 няма да се запуши никога
И това си го мислех, той ще се отпуши през RC групата, но няма кой да го запуши.
Ако се поразровим из схемата, сигурно ще се появят и други проблеми.
velsi - Почетен майстор
stefan_mil4ev написа:
Мислех, че щом се продава, би трябвало и да работи.
И аз така съм си мисли винаги, но се оказва, че кит "сглобен и тестван" на dobri kit не работи изобщо. Така, че нека не те учудва. Целта на тези китове е да се продадат. Пък ако работят - добре, ако не - здраве да е! Кой ще тръгне да се разправя за 2-3 лева.
Точно защото никой не тръгва да се разправя за 2-3лв за това си правят каквото си искат. Тази седмица както е тръгнала все късно ще се прибирам, а магазините затварят. В събота отивам за чаркове па да видим какво ще стане...
sstefanov - майстор
И чаркове за коя схема последно ще търсиш?
Последно реших за тази:
http://www.b9robotbuildersclub.com/tool ... rcuit.html
Другата понеже почти я бях направил, реших да я довърша и да видя резултата. Амперметъра на токоизправителя удари безкрайност...
Найденов - специалист
Това е по- добре. Канех се да ти давам акъл да пробваш с 555, но ти ме превари. След резистора 470ома свържи базата на един мощен NPN транзистор- например 2N3055 или по- достъпен за теб аналог, емитера към маса, колектора към лампата, а втория извод на лампата към плюса. Може резистора 470ома да го замениш с по- високоомен- около 1- 1,5 килоома, ама това да кажат тези, които разбират повече
Тани - модератор
Аз не разбрах каква е целта на занятието и не може ли да използваш реле за мигачи?

Тема "Мигащ диод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: