• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
От мобилни телефони до цифрови камери
shadow__01 - майстор
Ако не ти е проблем да предложиш някоя схема с малък брой елементи, може и импулсна.
Варианта с превключвател се приема. Понеже имам ЦК ключ който да издържа 10А на 220 волта и 15 А на 125 волта или поне така пише което ще превключва единия край на вторичната намотка преди греца с средния извод.
Има и още нещо много важно за което още не съм мислил - Филтриращите кондензатори. Понеже не знам по коя формула се пресмятат мисля да сложа 10000мкф за регулируемата част и още толкова за нерегулируемата. Проблема е, че са много скъпи и ако може някой да напише формулата да си ги сметна да знам колко хиляди микрофарада трябва да са?
cvetanmu - специалист
За защита от късо може да се пробва и тази схемичка.
Контакта на релето може да се върже или на изхода на регулатора или да шунтира база - емитер на мощните транзистори.
Кондензаторите които искаш да сложиш (10000мкф ) ще ти докарат и главоболия :) - трябва да мислиш и мек старт.

Прикачен файл

reg i.JPG
reg i.JPG (20.95 KиБ) Видяна 8563 пъти
shadow__01 - майстор
cvetanmu написа:
За защита от късо може да се пробва и тази схемичка.
Контакта на релето може да се върже или на изхода на регулатора или да шунтира база - емитер на мощните транзистори.
Кондензаторите които искаш да сложиш (10000мкф ) ще ти докарат и главоболия :) - трябва да мислиш и мек старт.
Какви филтриращи кондензатори трябва да се сложат за 10А и 20А максимален ток.
Извинявам се за глупавия въпрос, но не съм учил електроника и не ми се е налагало да правя електронна защита от К.С. На какъв принцип действа схемата? Какъв модел е PNP транзистора? Тези изводи + и - към изхода на изхода на изправителя ли се свързват? Тези дето излизат на тях ли се свързва консуматора? Колко ампера трябва да държи силовия контакт на релето?
Cvetanmu, виждам, че имаш някаква програма за чертане на схеми. Ако не ти е проблем да ми начертаеш двете схеми (изправителната и защитната) в една или по-просто написано да ги обединиш в една за да се разбира от пръв поглед за какво става въпрос.
Двата греца мога ли да ги сложа на един радиатор или трябва да са на отделни? Ако може да са на един радиатор ще намеря начин да охлаждам и тях.
shadow__01 - майстор
sstefanov написа:
Какви 2 греца?
Такива http://kvazer.com/product.php?id_product=25046
Могат ли да са на един радиатор и двата?
sstefanov - майстор
Защо са ти 2 не разбрах ...
shadow__01 - майстор
sstefanov написа:
Защо са ти 2 не разбрах ...
Един за регулируемото напрежение и един за нерегулируемото 14.5 волта директно изправено.
cvetanmu - специалист
Ето ги и събрани двете схеми с малка корекция на R3 от 22 ом на 2,2 ом.
За защита от късо може да се пробва и варианта с добавяне на един транзистор - не съм пробвал такова изпълнение, но
може да се направи един експеримент :? . Двата греца може да се монтират на един радиатор стига да успееш да охлаждаш
всичко ( то с този вид регулиране май отиваме към раздел алтернативно отопление в къщи :) )

Прикачен файл

regu1.jpg
regu1.jpg (51.19 KиБ) Видяна 8463 пъти

Прикачен файл

regu2.JPG
regu2.JPG (23.22 KиБ) Видяна 8463 пъти
sstefanov - майстор
Бас ловя, че в горната схема транзисторите ще горят преди да е задействало релето! освен това е тъпо ръчно да възстановяваш защитата. При положение, че има купища схеми по нета, при които всичко това е направено както трябва, не знам защо сте се влюбили в тази.
cvetanmu - специалист
:) Аз също не ги харесвам тия схеми ( още в първия ми пост съм показал какво ползвам и със сигурност е по лесно за реализация), но си имаше питане за конкретна схема и се опитвам да помогна малко. Не съм я пробвал и не твърдя че ще работи на 100% ( крайно време е да си инсталирам един симулатор май )
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Мощен токоизправител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: