Моя грешка! Вентилаторът не изсмуква директно от фурната, а създава вихри вътре в нея, за да излезе въздухът от нея през въздухоотвода. Понеже около вентилатора има реотан, чиято топлина вентилаторът разпределя равномерно в целия обем на фурната.
Последно - поставих шайба зад ротора от срещуположната на витлата страна. Може и да си прав, че кабелът към скобката, която е отзад и крепи ротора аксиално е само зануляване, понеже проводникът, който отива към нея е същия цвят, като зануляването на цялата фурна.
Благодаря за помощта от началото до разрешаването на случая! Проблемът е решен и вентилаторът е изключително тих! Като нов.
Последна промяна от bikerider_ на пон окт 31, 2011 2:36 am, променено общо 1 път.
С твоя помощ, за което съм много благодарен!
Единствено се питах дали да не сложа малко смазка при новата шайба, понеже както казваш контактните шайби от двете страни на ротора са за зануляване - т. е. дори едната да не прави добър контакт заради смазката, остава другата - целият корпус на вентилатора е занулен. Не че сега роторът е стегнат по мое мнение, върти се свободно, но наистина ми се струва подозрително тих вентилаторът и се чудя дали не движи на малко по-ниски обороти от преди. Макар че перката беше до толкова изядена от ръжда, че половината от ламарината буквално липсваше http://nikelectric.com/product_info.php ... ts_id=1907
Перпендикулярните парчета на перката липсваха от ръждата, всичките, та може и заради това да е въртял прекалено бързо преди ремонта, или просто да е тракал много и да е създавал впечатление, че върти много по-бързо от сега. Затова мнението ми, че сега е прекалено тих, вероятно е немеродавно.
Трябва, като се раздвижи аксиално с ръка да се усеща много лек луфт.
Моля те покажи ми ги тези контактни шайби, ако имаш възможност, разбира се.
За първи път чувам за такива.
Ами от двете страни на ротора, в двата края на вала/оста на вентилатора има две месингови пластинки с отвори като шайби (през които се нанизва вала), които де факто правят контакт с шайбите, нанизани на вала от 2-те страни на статора - последните приличат на метални, но са черни и може и да са графитни, т. к. забелязах доста власинки като от графит около ротора. Т.е. месинговите шайби правят контакт с черните/метални или графитни и чрез това се занулява корпусът на вентилатора.
Трябва да разглобя фурната пак, за да ги снимам и ако не смазвам шайбата, едва ли ще я отворя пак скоро. Но луфт като че ли не се усещаше. Всъщност луфт може да се усети при по-силно дърпане на перката, понеше едната месингова пластина е като листова пружина, която притиска ротора от едната страна (срещуположната на перката, от където е и скобата с болтовете, която фиксира ротора аксиално на мястото му - листовата пластина е закрепена на тази скоба). Така че, ако се издърпа по-силно ротора в посока на перката, месинговата пластинка/шайба го отпуска и може да се тълкува като луфт.
Иначе новата метална шайба я сложих под една от черните шайби, между нея и още 1 оригинална шайба на вала, т.е. тя не се трие директно с месинговата шайба/пластина.