• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
kuger написа:
hidrazin, темата, който си постнал, ми спря дъха!
Дано да ти е спрял дъха в добрия смисъл на думата.Човека се е потрудил много и добре е описал
и онагледил със снимки всичко.Направо му завиждам за ентусиазма, но според мен така трябва да се прави.
:partyman:
Trifun - специалист
Колеги,
марката, за която говоря, е Рено.
Освен сегашното (Клио 2) съм имал и Рено 11. Сегашното определено има повечко екстри, но и при двете лисва така наречения `комфорт модул`. При 11-ката двете стъкла се управляваха еднакво - само с бутоните, без никаква електроника и защити. Аз реализирах една схемичка за автоматично вдигане на стъклата с няколко релета и с 2 крайни изключвателя ...
При Клиото нещата са по-сложни - това, дали пасажерското стъкло ще има импулсен режим или не, зависело от нивото на оборудване на автомобила. И при мен просто я няма тази функция.
За програмиране на прозорците и дума не може да става, тъй като защитата по ток изключва веднага, щом шофьорското стъкло се вдигне - няма крайни изключватели. Номера с махането на акумулатора при Рено Клио също не върви - пробвал съм го. Единственото нещо, което реагира на махането на акумулатора е ... CD-то - иска код после :-D
Под волана има една платка (казва се UCH), която освен шофьорското стъкло, управлява мигачите, плафона в купето и в багажника. Имобилайзера също е вграден в нея, а може би и още неща ...
Идеята ми е да откача моторчето и бутоните от тази платка и да ги управлявам от собствена такава. Наясно съм, че най-вероятно без PIC няма да мине, а и с електрониката определено не съм на "ти" - затова и пуснах темата с молба за помощ :wink:
Колкото до готовите устройства ... съмнявам се отговарят на всичките изисквания, за които стана дума.
MamaMy - майстор
Trifun написа:
...Колкото до готовите устройства ... съмнявам се отговарят на всичките изисквания, за които стана дума.
Не се съмнявай. Сигурно имат и някоя функция която си пропуснал. Тези за които говоря нямат също никакви външни датчици. Броят оборотите на мотора. отделно му следят и тока. Eтo и схема.
ХУЛИГАНЮ2 - специалист
Сега и аз да напиша нещо.На някои хора от форума не им допада стила ми,но това вероятно е заради факта,че те са инженери,а аз техник.Както и да е.
Та значи аз предлагам на русенския колега много прост и многократно доказал се вариант.Вместо да си губиш времето в търсене на схеми и дишане на калаено-оловни пари,в "Илиянци"-София,магазин 1030 (и в още 4-5),от 1998г насам се продават готови дву- и четири-канални модули за ел.стъкла,на които не са им необходими крайни изключватели,защото са с вградени токови защити.Работят безотказно.Монтирал съм над 50 и до момента нямам рекламация.
В кутията има схема за монтаж.Ако не можеш да се справиш,иди до някой алармаджия и ще ти ги навърже за 2 часа.
Телефонът в магазина-0897979860.ЕКОНТ ще ти го достави за 7 лв.
Успех!
  • 1
  • 2

Тема "Управление на ел. стъкла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: