От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
При тях няма лабаво.На линка дето си дал има прикачен файл .pdf със всичките му характеристики.
Малко са другите производители дето дават такива.Дано си погледнал че е 120 градусов и е по-скоро
за осветление, отколкото за фенерче.Пък и иска към 40 волта и съответно радиатор за охлаждане.
А цената му е нормална - сега погледнах и извън България.Цените му са същите а някъде и по-високи.
:partyman:
naB4o - специалист
Относно фенерчета с CREE виж клипчета на Fenix фенери в Ю-тубата :)
Ако са оригинали, светят като прожектори направо.
bikerider_ - специалист
Ми... аз го тунинговах. :-D Не знам колко дълго свети сега. Сложих нова батерия, 120mAh вместо старата 80 и диоди 45mCd. Сега е доста по-силно фенерчето и радва. :)
bikerider_ - специалист
Здравейте!
Имам 1 велосипеден фар с халогенна крушка 6V и 5 презареждащи се батерии АА на 1.2V. Искам да заменя халогенната крушка, която е меко казано хала на енергия с 1 или няколко мощни диода, ако е възможно. Какъв диод трябва да вържа и заедно с какво да се свърже (някой резистор или друго), за да не го изпържат батериите?
Благодаря за съветите!
fox_vt - майстор
Ако фара е с рефлектор а той сигурно е можеш да сложиш само един светодиод разсейващ за да използваш рефлектора.Тъй като напрежението ти е към 7,2 волта макс 7,8 при пълно зареждане на батериите,светодиода няма значение какъв ще е така или иначе ще трябва ограничаващ резистор.Търси светодиоди 1 или 3 вата за да има ефект но трябва да се прецени как ще бъде прикрепен към рефлектора за да е в оптималния фокус.След като купиш диода според спецификациите му за номинален ток ще се пресметне токоограничаващия резистор колко голям да е.И при все цялата галимация ще ти препоръчам да си намериш фенерче подобно на челниците със многото диоди и да монтираш него пак със резистор ще е в пъти по евтино и стабилно.

пп забравих да добавя че диодите от 1 ват нагоре трябва да са на метална пластина за да могат да се охлаждат.
miroton - майстор
Кажи колко mah са батериите.И аз си мислех като теб да направя,но в магазина за 1 лв си намерих фар с заден габарит за 5 лв.Вече втора година си светя с фара и батериите не са свършили.3 батерии съм купил от най евтините по 20ст и нямам проблем.
bikerider_ - специалист
Батериите са 1300mAh, но това няма значение. Могат да са и 2700 и моля ти се, не ми хвали боклуците от магазините за 1лв! Това не е светлина за нормално каране.

По-скоро си мисля не за резистор, а ми казаха да сложа контролер 3-6V и примерно един диод 3.5V от тук http://www.led.omega-light.com/Leds/leds.htm#edicob. Само че не знам къде се продават такива контролери в София. В интернет имало, но все от чужбина.
fox_vt - майстор
От тоя линк първите са като за тебе на 6.8 волта няколко вата но трябва да помислиш как ще го монтираш на фокус в рефлектора и как ще го охлаждаш щото няма да искара дълго.
bikerider_ - специалист
Аз по-скоро търся разсейващ диод - той е като цилиндър с издълбан конус в предната му основа - именно конуса разсейва излъчената светлина обратно в рефлектора отзад. Обаче не мога да намеря такъв с подходящата мощност. Или поне в интернет, в нашите онлайн магазиниа няма.
Другото е, че не е задължително диода да е на 6V, може и да е по-слаб и да се върже с контролер на напрежението. Но и подходящи контролери не намирам тук.
niiksan - напреднал
Здравейте!
Гледам тук пише за диоди. Та и аз да запитам.
Е ли възможно два светодиода да се свържат последователно а след цъкване на ЦК или някаква друга врътка да се свържат паралелно. Тази функция перфектно се изпълнява от ел.ключ на котлон. Тези дето са от 1 до 4. Но е прекалено груб и голям.
Ако не му е мястото тук това запитване, моля да се затрие и все едно не съм питал.
Иначе голямо 10х на този който ми помогне за разрешаването на тази дилема.

Тема "Колко и какви диоди?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: