От мобилни телефони до цифрови камери
toraibata - специалист
Здравейте отново ! Благодаря на всички колеги отзовали се на дискусията в темата. Всички са прави .Но какво да се прави и той е може би прав за себе си от една година е пенсионер но пенсията му е като на всички.Не му стига и върти волана. Преди доста години имаше земетресения в Турция и тук в Пловдив се усещаха доста .Аз бях направил един датчик в буркан с вода малко под нивото на електродите. Целта беше да се събудиш вечер ако спиш. Но схемата се оказа доста чувствителна дори като мине някой голям камион по улицата сработваше.А пък аз го бях направил като се включи задържа докато не идеш да го ресетваш. И по тая причина ми писна и го ликвидирах.Сега на Пернишкото се събудих пък съм на третия етаж.И сега съм замислил нещо като това
http://s019.radikal.ru/i603/1206/3a/b811af2f558a.jpg Няма начин да не работи .Ще му го направя пък той да му мисли. Докторите го правят много често това за съжаление. За да се отърват от теб ти пишат нещо и ти си щастлив и доволен .Накрая природата се справя и те оправя а ти си оставяш с впечатление че лекаря ти е помогнал. А той естествено обира адмирациите.
MamaMy - майстор
Не се излагайте!
Сложете си един фабричен датчик. Има едни такива като болт който се мушка в казанчето и минава през дупка на нивото на течността. От другата страна е стегнат с гайка. съвсем просто и надеждно е. Мисля, че съм виждал такова на Мерцедес.
Иван Златев - специалист
немога да разбера закво са ми зумери и други такива изобретения,на таблото лампата не е ли достатъчна....то от време на време трябва да се гледа и кво ти свети....
toraibata - специалист
За разлика от него и голяма част от колегите аз не съм толкова вещ по колите .Пенсионер съм но дори и книжка нямам. Къде ще го слага той да си му мисли.Аз ще му направя на една платчица това ще му го демонстрирам и с това моето задължение се изчерпва.
zimel - специалист
toraibata написа:
Здравейте отново ! Благодаря на всички колеги отзовали се на дискусията в темата. Всички са прави .Но какво да се прави и той е може би прав за себе си от една година е пенсионер но пенсията му е като на всички.Не му стига и върти волана. Преди доста години имаше земетресения в Турция и тук в Пловдив се усещаха доста .Аз бях направил един датчик в буркан с вода малко под нивото на електродите. Целта беше да се събудиш вечер ако спиш. Но схемата се оказа доста чувствителна дори като мине някой голям камион по улицата сработваше.А пък аз го бях направил като се включи задържа докато не идеш да го ресетваш. И по тая причина ми писна и го ликвидирах.Сега на Пернишкото се събудих пък съм на третия етаж.И сега съм замислил нещо като това
http://s019.radikal.ru/i603/1206/3a/b811af2f558a.jpg Няма начин да не работи .Ще му го направя пък той да му мисли. Докторите го правят много често това за съжаление. За да се отърват от теб ти пишат нещо и ти си щастлив и доволен .Накрая природата се справя и те оправя а ти си оставяш с впечатление че лекаря ти е помогнал. А той естествено обира адмирациите.

Предполагам знаеш, че трябва да си поиграеш със стойностите на двата резистора.

И задължително сложи един диод 1N4007 паралелно на бобината на релето, катода към +12 волта -анода на колектора на транзистора.

Сложи и един светодиод за визуална информация, защото ако е набримчил музиката на макс...няма да чуе зумера.
toraibata - специалист
Днес го направих дори и на платка .Става много хубаво с чип транзистор но за всеки случай му вързах последователно на управлението едно съпротивление 20ком. За датчик сложих една чаша вода релето щрака безотказно прио липса на вода изключва не знам откъде е купил зумера но мяка добре. Сложих му и един червен светодиод и да вижда. Дано да не стане дай 5 закачи се дай 10 откачи се.
toraibata - специалист
Приятелят ми днес дойде да си го вземе . Аз малко го преправих като го изпълних пак с SMD транзистор само че обикновен а стойностите на чип транзистора ги направих на норални SMD резистори . Трябваще да правя нова платка но поне стана както трябва .Много го хареса .Той разсея и съмненията за датчика .Както ми го обясни ефективен е така че ще му върши работа.Не съм извършил бог дявол знае какво .Просто съм заменил резисторите на чип транзистора с външни пак SMD. Като предвидих и дуракоустойчевия диод. Аз имам доста добра професионални квалификация и школа от завод и сервиз занимаващ се с подръжката на изчислителна техника така че подобни "изобретения" дори са ми слабост .Някой ако има поръчка да заповяда мога да ти пусна и серийно. Забравих да допълня че принтирах цялата дискусия и му я дадох да я прочете докато стой на стоянката. За да разбере какво съм му направил.
zimel - специалист
Браво, справил си се със задачата, ама ми обясни на кой диод му казваш - дуракоустойчив?

Или аз нещо не разбрах :?
toraibata - специалист
Не му обясних какво значи дуракоустойчив диод. Няма да го разбере. Но в интерес на истината той ми каза че датчика е фабричен и ми обясни устройството му. Измислен е добре и опасенията ми че няма да е ефектно не се потвърдиха. Дори щял да го кара на майстор да му го прекарал през ключа за да не може да го включи ако има проблем. Трябва да е патил доста .
Chefo77 - майстор
Тоя човек ще даде сума пари, за да може да следи проблема си, вместо да го реши ... Схеми, зумери, майстори, свързване ... :supz:

Тема "Устройство за следене на нивото на водата в автомобила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: