• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
От мобилни телефони до цифрови камери
kivanov - специалист
kjymma написа:
Порови малко за ZigBee стандарта, железарията, работеща по тоя стандарт...
Ще се изненадаш какви чудеса има, за общо-взето дребни суми!
Четох за него преди доста време, но някакси bluetooth и WiFi ми се виждат доста стандартизирани(Реално мисля всичко да е свързано с кабел и в КРАЕН случай безжично.)
sstefanov написа:
http://wiki.vandenbussche.nl/index.php? ... rol_Centre
Интересна идея, аз мисля да съвместя сървър за контрол на средата, за интернет, мултимедия и т.н.
NeoBoss написа:
зарежи ги тия работи по добре , от къв зор са ти във жилището в което живееш. Имам предвид да го управляваш от разстояние. Това ти трябва само ако жилището е някаква вила която я посещаваш веднъж в месеца. Ама пак не ти трябва да светнеш лампите един час преди да си пристигнал.

като си софтуерно грамотен мисли как да убединиш всички дистанционни във еднин ипод. От него да пуснеш телевиозра, да сменяш програмите му, да настроиш климатичната система (и вентилацията), как от него да димираш осветлението, или да пуснеш музика (музиката е най лесното :D).

иначе като искаш такива неща , най добре се консултирай със дизайн кажи му че искаш да си направиш апартамент тип джеймс понд , кажи му какви възможности и познания имаш ти и работете заедно. тогава ще си доволен.Защото без да се обиждаш , ама съм сигурен че ти куцат дизайнерските представи просто си е закон ....
Инача аз лично бих се съсредоточил към глезотийки като телевизора да ми излиза от тавана в спалнята и некви такива.
Другарю! :) Позна дизайнерски съм много зле, НО за момента искам да видя идейно и технически как да се случи всичко. Може би в началото не се изразих правилно, но основните идеи е да контролирам всичко не само отдалечено. В момента съм спретнал нещо (на ниво гола схема) да димва лапми, и да върти стъпкови мотори(да отваря прозорец или пък да отваря клапан за вентилация например) контролирано от Android телефон. Ако имам умен телевизор (доста от телевизорите са с линукс) мога да го накарам да прави разни неща.
Много точно си ми хванал идеята макар да не я обясних в началото :) Но вместо телевизор излизащ от тавана мисля да реализирам това (Абстрахирайте се от обяснението за нокията и т.н.):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=h50saxL9gDs[/youtube]

Когато ми остане време (утре или към края на седмицата) ще започна в първия пост да систематизирам изискванията и да видя кое е възможно и кое е невъзможно(технически, финансово или научно).

Писах мейл до вносителят на климатици Mitsubishi с въпрос дали предлат някакъв интерфейс за комуникация, но нямам отговор. (Ако получа отговор или някой има мерак да ползваме негов климатик, мога да напиша софтуер за андроид и да направя устройството)

:drinkers: :drinkers: :drinkers:
AAsat - специалист
http://robotev.com/blog/2011/08/%d0%bf% ... %b0%d1%82/
Може да ти хареса някоя идея и от този проект.
sstefanov - майстор
Никой няма да ти отговори за интерфейса с климатиците. Дори и да има ще е някой фирмен, за който трябва да си купиш (скъпо) съответното устройство. Според мен е много по-лесно да хакнеш командите на дистанционното и после компютъра да ги пуска същите през някакъв елементарен предавател. Това го има отдавна направено (LIRC).
NeoBoss - специалист
не ти трябва да контролираш телевизора телевизора - на него имаш ON/OFF бутон трябва да контролираш устройството което ти подава сигнала на телевизора (булсат, итв или нещо такова) . Във случая идеята за платното ясна , но трябва все да е на тъмно което е проблем, неможе да правиш друго освен да гледаш. Както и тая нокия през тия кабелчета и скарта нема как да пусне HD сигнал. Иначе вече има смарт телевизори които нямат нужда дори от дистанционно на принципа на кинетика на ХБОКС бачкат (две камери които засичат движенията).

иначе и на мен ми е интересно как може да се реши проблема със много дистанционни, ако се намери рационално решение за това ,другото става лесно :)

да това е вариант , да сканираш всяко дистанционно със ИЧ приемник и да видиш какви сигнали дава за функциите му после криеш приемниците слагаш пред дях един ИЧдиод който го управляваш със андроита
kivanov - специалист
AAsat написа:
http://robotev.com/blog/2011/08/%d0%bf% ... %b0%d1%82/
Може да ти хареса някоя идея и от този проект.
Интересен проект :) Разгледа го още като се появи в нета:)
sstefanov написа:
Никой няма да ти отговори за интерфейса с климатиците. Дори и да има ще е някой фирмен, за който трябва да си купиш (скъпо) съответното устройство. Според мен е много по-лесно да хакнеш командите на дистанционното и после компютъра да ги пуска същите през някакъв елементарен предавател. Това го има отдавна направено (LIRC).
Принципно в нета се предлагат такива устройства(така и не им намерих цените), което значи, че е постижимо, но пак си трябва документация. Все си мисля, че ако климатика има такъв интерфейс и той освен за диагностика е предвиден да се ползва за контрол(Както предполагам се контролират климатици в големи помещения и т.н.) ще ми предоставят информация.
Иначе за LIRC ... това беше първото, което ми дойде на акъла, но има няколко недостатъка.
1. Не знаеш моментното състояние на климатика - докато го контолираш така някой вземе, че промени нещо през истинското дистанционно и ти реално не знаеш къде си. Този проблем се решава, ако всеки път преди изпращане на команда/и се върне климатика в изходно положение(кофти).
2. Не знаеш дали командата е приета - Може да се следи за звуковата сигнализация от климатика(кофти)
3. Всичко става с много АКО-та, което не е гот

Мерси все пак за идеята(това показва, че и аз съм мислил правилно:))
sstefanov - майстор
Да не би да мислиш че дистанционното има обратна връзка?
Можеш да си сложиш датчици.
kivanov - специалист
NeoBoss написа:
не ти трябва да контролираш телевизора телевизора - на него имаш ON/OFF бутон трябва да контролираш устройството което ти подава сигнала на телевизора (булсат, итв или нещо такова) . Във случая идеята за платното ясна , но трябва все да е на тъмно което е проблем, неможе да правиш друго освен да гледаш. Както и тая нокия през тия кабелчета и скарта нема как да пусне HD сигнал. Иначе вече има смарт телевизори които нямат нужда дори от дистанционно на принципа на кинетика на ХБОКС бачкат (две камери които засичат движенията).

иначе и на мен ми е интересно как може да се реши проблема със много дистанционни, ако се намери рационално решение за това ,другото става лесно :)

да това е вариант , да сканираш всяко дистанционно със ИЧ приемник и да видиш какви сигнали дава за функциите му после криеш приемниците слагаш пред дях един ИЧдиод който го управляваш със андроита
Платното е само за филми ;) А както написах абстрахирайте се от нокията :) Просто пример за естетика според мен.

Иначе сканирането на сигналите е едно, но защо като мога да напиша софтуер да правя хардуер? Защо като телевизора е закачен към мрежата и мога да му пратя 2-3 команди към някой сървис да правя инфраред схема? В крайна сметка колкото по-малко хардуер има толкова по-сигурни са нещата ;) Ъпдейт на софтуера не изисква презапояване :)
Ако приемника за TV е DreamBox или друг линукс базиран всичко е песен :)
kivanov - специалист
sstefanov написа:
Да не би да мислиш че дистанционното има обратна връзка?
Можеш да си сложиш датчици.
И ти си прав, че и то няма. Но за да реша може би трябва да знам цената на устройството за "разговор" с климатика :) или поне да имам някаква спецификация за да си го направя.
denuchi - специалист
В кой район на България се намираш. Може да намерим общи приказки. Е поне предложения може да дам. С каква сума си готов да се разделиш. Глезотиите са скъпо удоволствие.
fox_vt - майстор
Има климатици с обратна връзка със дистанционното!Има датчик за температура в самото дистанционно и климатика следи стойноста му и по него коригира температурата.Но нз кои модели и марки имат такива екстри.
И нещо което може да ти е от полза http://forum.pocketbulgaria.com/viewtopic.php?p=95017
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Home automation - домашна автоматизация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: