От мобилни телефони до цифрови камери
hotrider - специалист
това бялото да не е батерията на часовника, каде подадохте напрежение от изправителя, това ще ви насочи каде да търсите проблема може би във изправителя които захранва схемата и затова не тръгва часовника.
shadow__01 - майстор
hotrider написа:
това бялото да не е батерията на часовника, каде подадохте напрежение от изправителя, това ще ви насочи каде да търсите проблема може би във изправителя които захранва схемата и затова не тръгва часовника.
Да бялото е батерията. Нейния + е на страната към намотката на двигателчето. Работи на 1.2 или 1.5V.
Вероятно батерията нормално заредена дава 1.2V. Пише че издържа 150 часа ако тока спре.
Първоначалния резистор 13 килоома е здрав. Осъмних се в диода и запоих на него паралелно един друг същия 1N4007 но пак не заработи. По звука си личи, че все едно се опитва да тръгне. Издава звук на въртене, но е по-слаб от нормалното и роторчето не се върти. Качили се мъчи, но няма сила. Зъбните колела са прегледани внимателно всички зъб по зъб(и преди съм отварял часовници). Подозирам сега единствено транзистора. Намерих един много подобен като модел(оригиналния е BC556, аз имам нов BC558). Утре ще се опитам да разкача платката и да сменя транзистора.
Да попитам за по сигурно това под чипа на първата снимка с двете жълти и една черна линийки ценеров диод ли е? На това ми прилича и мисля, че не е изгорял. Само веднъж съм ползвал ценеров диод (не ги уважавам като елементи за защита и не ги ползвам). Забравих как изглеждаше изгорелия такъв.
MamaMy - майстор
shadow__01 написа:
Осъмних се в диода и запоих на него паралелно един друг същия 1N4007 но пак не заработи. По звука си личи, че все едно се опитва да тръгне. Издава звук на въртене, но е по-слаб от нормалното и роторчето не се върти. Качили се мъчи, но няма сила. Зъбните колела са прегледани внимателно всички зъб по зъб(и преди съм отварял часовници). Подозирам сега единствено транзистора. Намерих един много подобен като модел(оригиналния е BC556, аз имам нов BC558). Утре ще се опитам да разкача платката и да сменя транзистора.
Да попитам за по сигурно това под чипа на първата снимка с двете жълти и една черна линийки ценеров диод ли е? На това ми прилича и мисля, че не е изгорял. Само веднъж съм ползвал ценеров диод (не ги уважавам като елементи за защита и не ги ползвам). Забравих как изглеждаше изгорелия такъв.
Пич, оправи ми настроението за деня. Скоро не бях се смял така :lol:
Не е лошо когато се занимаваш с електричество, да използваш поне един измервателен уред и да гледаш някакви стойности.
zimel - специалист
"Осъмних се в диода и запоих на него паралелно един друг същия 1N4007 но пак не заработи"

Това не е правилно! А и това, дали уважаваш ценерите като елементи :? ми звучи меко казано - несериозно отношение към техниката.

За да премериш изправителния диод трябва да му разпоиш единия крак, дефектите може да са два-или е прекъснал или е укъсил.
Ценера също трябва да замериш, резистор също може да прекъсне без видимо нагоряло или счупено.

Принципно колегите са прави, че трябва да се насочиш към захранването на схемата щом работи през изправител а на 220в. не иска.

При ниска консумация на схемите се използва така нареченото безтрансформаторно захранване -неелектролитен кондензатор, един или два изправителни диода ,ценеров диод и електолитен кондензатор.

Принципно работи така- неелектролита ти ограничава тока от променливото 220в. изправителните диоди (може и един да бъде) го изправят , а ценера ти ограничава по напрежение т.е.- напрежението вече да не е 220, а примерно 3,5 ,9 12 или някакво друго според използвания ценер. Електролита ти филтрира пулсациите.

За да работи нормално един ценеров диод освен, че трябва да е здрав (ИЗПРАВЕН) трябва и тока който тече през него да е в необходимите граници зададени от производителя.

Огледай се под платката дали няма още налепени елементи, това е честа практика от производителите на електроника.
При теб, най-вероятно са спестени някои елементи и схемното решение на захранването е още по-опростено.
sstefanov - майстор
Най-вероятно акумулаторната батерия е заминала. Виж колко елемента са в нея и я замени с подобна.
zimel - специалист
Шадоу_01, къде си бре момък? :? Пусна кушията и после...никакъв те няма.

Стефанов е прав, може и акумулаторната батерия да е заминала, теоретично нещата са така:

Имаш най-елементарния изправител-гасящ резистор, изправителен диод и ценеров диод и батерията...резистора ти ограничава тока примерно до 1-3 милиампера, ценера ти ограничава напрежението и това се подава на батерията, която се зарежда денонощно, а тя от своя страна захранва схемата и механизма. Искам да кажа, че мижавото захранване "помпа" батерията когато има 220в. , а то е почти постоянно и с тази постановка също може да работи часовника.

Батерията в този случай играе и ролята на електролитен кондензатор.

Огледай се добре за други елементи, за да можем да се ориентираме в схемата.

Гледам, че под едното зъбно колело също има резистор.

MamaMy, освен да премери елементите по отделно (понеже са малко), човека трябва да се ориентира в схемата...и след това напрежения и токове и др.. Ама тези неща вие си ги знаете...поне повечето от вас.

Дай акъл как да стане през мрежата - NET-a.
MamaMy - майстор
Стана ми смешно как ремонтира електроника на слух. На всичкото отгоре заподозрял, че диода не е наред и му вързал успоредно :-D друг. Не мога да спра да се смея. Какво трябва да направим през нета? Да го запишем на училище? Или да му пратим мултицет онлайн? Поне да измери при 220 колко зарежда върху батерията. Нали ако някой дърводелец ти прави кухненски шкаф и опита ПДЧ как е на вкус ще се побъркаш от смях. :lol:

ПП и един съвет, в електрониката измерванията не се правят на вкус, слух, цвят и т.н. Даже и ролетка или конец рядко се ползват :group3g:
zimel - специалист
Даа, май трябва да отворим такава тема:

Резистор се мери така:...., диод така:,...транзистор така:....кондензатор...,напрежение....,ток... :)

Аз мога да помагам в първите :lol: :-D
hidrazin - майстор
Мдааа... sstefanov първи заподозря най-вероятната причина,
Тук изправителя е направен без кондензатор - резистор, диод, ценер и направо акумулаторчето.
Не използват гасящ кондензатор поради нищожната консумация на самия часовник и ако се е
скапал акумулатора ... Ето една подобна схема.
Изображение
Резисторите се смятат така - R1=220/2*l3ap, R2=0,1*R1
Ценера има само защитна функция.
:partyman:
fox_vt - майстор
Ми то логично на устройства със батерии да се проверят първо батериите особено когато устройството работи след подаване на номиналното за батерията напрежение :-D Ама карай да върви :lol: то и логиката може да не е подходяща за елманяците :razz:

Тема "Електроконтактен часовник - поправка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: