това бялото да не е батерията на часовника, каде подадохте напрежение от изправителя, това ще ви насочи каде да търсите проблема може би във изправителя които захранва схемата и затова не тръгва часовника.
hotrider написа:това бялото да не е батерията на часовника, каде подадохте напрежение от изправителя, това ще ви насочи каде да търсите проблема може би във изправителя които захранва схемата и затова не тръгва часовника.Да бялото е батерията. Нейния + е на страната към намотката на двигателчето. Работи на 1.2 или 1.5V.
Вероятно батерията нормално заредена дава 1.2V. Пише че издържа 150 часа ако тока спре.
Първоначалния резистор 13 килоома е здрав. Осъмних се в диода и запоих на него паралелно един друг същия 1N4007 но пак не заработи. По звука си личи, че все едно се опитва да тръгне. Издава звук на въртене, но е по-слаб от нормалното и роторчето не се върти. Качили се мъчи, но няма сила. Зъбните колела са прегледани внимателно всички зъб по зъб(и преди съм отварял часовници). Подозирам сега единствено транзистора. Намерих един много подобен като модел(оригиналния е BC556, аз имам нов BC558). Утре ще се опитам да разкача платката и да сменя транзистора.
Да попитам за по сигурно това под чипа на първата снимка с двете жълти и една черна линийки ценеров диод ли е? На това ми прилича и мисля, че не е изгорял. Само веднъж съм ползвал ценеров диод (не ги уважавам като елементи за защита и не ги ползвам). Забравих как изглеждаше изгорелия такъв.