От мобилни телефони до цифрови камери
Subsa - специалист
Голям траф - големи загуби! Най-вече в подмагнитване на желязото.
Импулсните захранвания са по предпочитани поради малки размери и голяма ефективност, но масово нямат токова защита и при късо в изхода изгарят.
ArturDent - Почти Безобиден
Subsa написа:
Голям траф - големи загуби! Най-вече в подмагнитване на желязото.
А знаеш ли кой е уреда/машината с най-голямо КПД измислен от човека?
Ел. трансформатор.
hidrazin - майстор
Мда, така е. Импулсните имат големи топлинни загуби, но пък са малки и леки. За луничките винаги съм предпочитал
тежките класически трансформатори. Има такива специално за лунички. За толкова години ми са дефектирали само 1-2.
Не мога да кажа същото за електронните такива.
:partyman:
Subsa - специалист
Дайте ми пример на "схема" с ламелен трансформатор, която да има изход 12V стабилизирано напрежение и ток 20А примерно с КПД 88%
Аз имам едно такова на DELL на масата в офиса с изход 57А на 12V

Като цяло, мисля че трябва да използваш диоди лунички, било и от тези по 4лв за 3W
Така няма да се наложи да преработваш нищо.
hidrazin - майстор
DELL-а ти вероятно е импулсен. И все пак се съмнявам за тези 88%. Ще можеш ли да го докажеш?
Тази седмица, където идва няма да мога но следващата ще дойда да ми го демонстрираш. Ще имаш
цяла седмица за подготовка. За подробности ще се разберем на лични. Идвам !!!
Пък не ми е ясно защо една тъпа луничка ще трябва да я захранвам стабилизирано.
Знам какво ще ми кажеш, ама нейсе ...
Subsa - специалист
Изходния изправител е с транзистори, не диоди и затова минава 80% с този голям ток. Трансформатора му е супер малък, което ме навява, че е над 500khz за тази мощност :mrgreen:

Луничките както и да ги захранваш, пак изгарят при пускане.
Ако се избере източник, който да ограничава максималния ток и като може да работи в режим на константен ток при пускането, няма да падат жичките.
milev5 - специалист
В крайна сметка ще ползвам обикновен Ш образен трансформатор с изходно променливо 29V.
За да го докарам до 12V ще ползвам схемичката долу.
Единственно ме притеснява 7812, защото в даташиита го дават максимално 40V. :sad:
И по сметки ще съм буквално на ръба.
Имам всичко подръка с изключение на луничките :-D

Изображение
pansim - майстор
Колега, трябва да си много убеден, че искаш точно по този начин да го направиш!!!
Ще имаш огромен траф, огромни радиатори за транзисторите, много големи загуби във вид на топлина...къде е смисъла??? :?
Ако толкова искаш да стане с АТХ захранване, трябва да си намериш такова със мощна 12 волтова линия /всички съвременни са такива/ Ама преработката си изисква знания. Другия вариант, е старо АТХ със пренавиване на трафа. На трафа отгоре трябва да пише EL 33 или повече. Ако е EL 28 няма да стане.
Но дали си струва???
hidrazin - майстор
Имам всичко подръка с изключение на луничките :-D
Точно нищо няма да стане така, както си го мислиш.
a_anastassov - специалист
В показаната схема се използват 4 бр. 2N3055 (NPN транзистори) , които са показани като PNP транзистори. За да работи схемата транзисторите трябва да са PNP (НЕ 2N3055).

Тема "Има ли начи 200 ватово AT захранване да отдава 12V/180W ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: