• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
a_anastassov - специалист
gogo7777 написа:
... като видя какъв ток и напрежение ще се консумират от ваната, ще останат само двата диода и ще пренавия трафа на ново.
В книжката, която Ви показах по-горе пише, че плътността на тока трябва да е 0.1-0.2 А на квадратен дециметър (напомням,че 1 dm2 = 10х10см = 100 см2) . За да Ви е необходим ток от 10 А трябва да посребрявате нещо много голямо. НЕ превишавайте този оптимален ток, защото покритието ще е грапаво (като шкурка). При голям консумиран консумиран ток падът върху силициевите диоди ще е около 1 V.
Съвети от мен :
1. Направи си регулируем изправител на напрежение. Постави му ампермер и следи ТОКА, който консумира ваната (като изчислиш приблизително повърхността на посребрявания детайл умножен по 0.1-0.2 за всеки dm2), а НЕ напрежението. Чрез регулиране на напрежението ще регулирате необходимият Ви ток.
2. Спазвайте ХИГИЕНА. НЕ пипайте с голи ръце детайла, преди да го сложите във ваната за посребряване (ще го замърсите с мазнини). Преди посребряването детайла трябва да е по възможност полиран и задължително обезмаслен.
3. За начало пробвай с малки детайли.
Последна промяна от a_anastassov на съб ное 10, 2012 6:33 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Ами повърхността на детайлите трудно ще я определя колко е поради неправилната им форма и голямото количество. Ще се посребрява в барабан. В един друг форум един човек ми помагаше доста относно галваниката, но нещо го няма вече там :? . С негова помощ направих медна вана и работи перфектно. Та от него знам, че е добре да се сенхронизира ток и напрежение. Как не му записах телефона.......Ще се екпериментира няма начин.
Един съвет от мен : направи си регулируем изправител на напрежение.
.

Така ме съветваше и той. Ще мисля и такова да правя. Намерих една книшка в нета, на руски "Гальванотехника для мастеров" и от нея се образовам в новото си начинание :-D
Спазвайте ХИГИЕНА. НЕ пипайте с голи ръце детайла, преди да го сложите във ваната за посребряване (ще го замърсите с мазнини). Преди посребряването детайла трябва да е по възможност полиран и задължително обезмаслен.
Да стремя се да се пазя. То е киселини, то са обезмаслители, то разни химикали........мани мани :-D . Интересен е тоя занаят...как се запалих не е истина :-D
Последна промяна от gogo7777 на съб ное 10, 2012 6:38 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 написа:
Ами повърхността на детайлите трудно ще я определя колко е поради неправилната им форма :-D
Затова Ви написах по-горе приблизително. В този случай използвайте по-малкият ток (0.1 А / dm2).
gogo7777 написа:
Ще се посребрява в барабан.
Как в барабан ще осъществиш надежден електрически контакт с всеки детайл ? Ако барабана е електропроводим, на мястото на допира, детайла няма да се посребри.
Последна промяна от a_anastassov на съб ное 10, 2012 6:51 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Да прав си. Затова съм сложил един резистор в схемата и чрез него ще регулирам тока. Ще ползвам реотан щото нямам подръка мощни резистори:-D за пробата, а пък после ще мисля някакво регулируемо и читаво захранване .
Можете да използвате мощен токоизправител (например за 5V, 12V, зарядно за автомобилен акумулатор) или акумулатор + регулируем стабилизатор на ток.
gogo7777 - майстор
Как в барабан ще осъществиш надежден електрически контакт с всеки детайл ? Ако барабана е електропроводим, на мястото на допира, детайла няма да се посребри.
Барабана заедно с детайлите се върти във ваната. Той се монтира на катода (минуса) и самия той е контакта с детайлите. Лошото е, че и той ще се посребрява заедно с детайлите.
gogo7777 написа:
Лошото е, че и той ще се посребрява заедно с детайлите.
Това не е лошо, след посребряването му ще можеш да го използваш за анод.
gogo7777 - майстор
Искам да се похваля, че направих разтвор и той работи добре. :-D . Обаче токовете са далеч по-големи от 200мА , за да се нанесе покритието. Изрязах една медна ламаринка с размери 5х10 см.(един квадратен дециметър) и сложих във ваната. Пуснах ток 200мА и напрежението дойде около 0,4 волта. Детайла не се посребри целия (само на места по краищата) за 10 минути. Започнах да увеличавам тока стъпаловидно, но същата работа. Когато достигнах ток 1,4А и напрежение 1,5В покритието стана добре. Забелязах обаче, че първоначално (за 1-2 минути) амперметъра показва примерно 1,5А и постепенно намалява до 1А и така остава до края (10-ина минути). Това нормално ли е или захранването ми е калпаво и кляка :-D . Другото което ме озадачи е, че напрежението и тока не се изменят пропорционално в процеса на посребряването, а според адаша Ом са правопропорционални......що ли е така :?
  • 1
  • 2

Тема "Захранване за посребряване....." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: