От мобилни телефони до цифрови камери
lz1wvm - специалист
fox_vt с информацията,която пускаш за схемата,караш много хора да гадаят.Явно и за това не се включват други помощници.
ПП драснах едно имейлче на човека който прави дистанционното да каже какво минава от общия към другите два.10 нано ще сложа на релетата но обяснете ми по подробно каква роля има индуктивноста на бобината при задействало реле че да се налага слагане на другите елементи.И по точно индуктивноста би правила проблем при вкл и изкл на релето така го знам аз.И ако не съм прав какви по рамер кондензатори мкф и диоди да сложа?
Явно и не четеш какви съвети ти дадоха двама съфорумци.Поне пробвай нещо от написаното и тогава сподели мнение.
.....самоиндукция,може да се получи,не само при включване или изключване на релето(при това положение се полуава винаги),но и при токови удари,или други пикове в захранването,които не могат да бъдат филтрирани от големите кондензатори.Обикновенно паралелния кондензатор на намотката е от порядъка на 50-500 нано.Това е.
fox_vt - майстор
Добро утро колеги :) Очевидно въпреки уж старателното ми обяснение май никой не е разбрал за какво иде дума,като и аз имам вина де :wink: Значи да започнем отначало имаме управление на колектор следящ слънцето на всеки час се върти.Седмичен таймер е настроен да включва 16 пъти за денонощие,като той подава 220 в на реле 1-60 сек му е минимума който може да остане включен по малко не може.След като задейства се създава верига между "общия" и позиция 1 както е по схемата или UP на тази платка
Прикачен файл:
DSCF3048.JPG
DSCF3048.JPG (55.3 KиБ) Видяна 5819 пъти
Това е дистанционно със само 2 команди UP и DOWN направена от колегата RC.Синия кабел е общия а двата бели са UP и DOWN.Там се вижда и предложението на колегата за два кондензатора 30pF което ще пробвам довечера.Та нататък това дистанциионно управлява позиционер за линеен мотор и при подаване на команда той отива на следващата позиция която е програмирана във позиционера там са 9 на брой.И след като таймера подаде за 9 часа 9 включвания се достига крайно положение и се задейства крайния изключвател на линейния мотор Пр1 който превключва схемата към позиция 2 или командите да отиват към DOWN ,всяка следваща команда връща една по зиция надолу до достигане на Пр2 краен изключвател за положение изток който връща цялата схема с релета в положението на снимката.Тука е момента да копна част от мейла от колегата RC за принципа на работа на дистанционното.
Мисля, че схванах какво правиш и какво всъщност става.
Малко "теория" за това как работи всяка една клавиатура на дистанционно.
Разглеждай клавиатурната матрица като "x" линии за вход и "y" линии за изход.
В мястото на "пресичането" им всъщност са бутоните.
Когато се натисне бутон контролера в чипа започва на изходите си "y" да изкарва в определена последователност импулси и в същото време да чете входовете "x".
В зависимост от това което прочете (къде ще се появи импулс/и) и "знаейки" в момента какво е изкарал на изходите си определя кой е натиснатия бутон.
След това излъчва командата която е присвоена на бутона в това място от матрицата.
Така че по клавиатурата ( твоите точки "общ", "1 up" и "2 dn") когато има натиснат бутон се "разхождат" импулси.
Тук не говорим нито за честота, нито за някакъв ток. Тези неща не са важни в случая.

Входовете на клавиатурата (на чипа) се правят високоомни ( с високо вътрешно съпротивление).
Целта на това е да реагират на натискането на бутона независимо от състоянието на контактната гума и самите контактни площадки на платката. И двете неща с течение на времето се износват и увеличават контактното си съпротивление.
Това обаче е и "вредно" когато чипа не се използва по предназначение.
Тези високоомни входове могат да реагират на външни смущения примерно ако към тях има запоени жици (които стават като антени).
Освен това контролера когато открие, че има натиснат бутон има предвидено едно време в което бутона трябва да остане натиснат за да сме сигурни, че наистина е натиснат бутон, а не е фалшиво сработване.
Това време е съобразено с предназначението на чипа -> условията които са когато той е затворен в кутия и се очаква да контактува с проводящата гума (или както са реализирани бутоните).

При теб явно има поне два потенциални проблема.
1. Изполвайки за комутация на двата бутона (на платката която ти правих предполагам) контактните групи на различни релета и вероятно проводници към плачицата със самите бутони в момента на комутация (както включване така и изключване) се получава разтреперване на контакта. Това нещо винаги го има, независимо от това каква мощност се комутира.
2. Втората особеност която до някъде е свързана с първата е начина по който се осъществява самото излъчване (протокола). При този позиционер който си избрал и неговия оригинален пулт (както и това което аз ти правих) когато се натисне бутон се излъчва само един информационен пакет, а след него докато не се отпусне бутона се излъчва едно "потвърждение" което няма нищо общо с първото излъчване. Първия пакет носи цялата информация за командата на натиснатия бутон и е различно за всеки бутон. Последващото излъчване докато не се отпусне бутона е едно и също за всички бутони и само показва, че не е отпуснат бутона.
Ако в процеса на излъчване поради "разтрептяването" на контактите на релетата се прекъсне първия информационен пакет - процесора на позиционера няма да разбера какво трябва да прави.
Та поради по особените импулси които се комутират по негова препоръка кондензаторите са с пикофарадни стойности.Тая вечер ще ги сложа и ще тествам тия дни как ще бъде.
lz1wvm - специалист
Ако мотора е колекторен,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и на него кондензатор. :-D
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Прикачен файл:
20121127_185515.jpg
20121127_185515.jpg (14.17 KиБ) Видяна 5792 пъти
fox_vt - майстор
Ами мотора е колекторен но той си има негово си захранване и управление предполагам там са сложили кондензатор :lol: Иначе ще сложа и диоди както е показал abc някви предпочитания кви да са или няма значение-мисля да смъкна от някоя ненужна платка че не ми се ходи до магазина за 2 диода.И за да не е напразно мнението постояннотоковите релета ги оправихме а как стоят нещата със мерките против вибриране на котвата при реле 1 което е променливотоково?
todortv - майстор
fox_vt написа:
как стоят нещата със мерките против вибриране на котвата при реле 1 което е променливотоково?
Паралелно на бобината R-C група. Резистора няколко десетки ома, кондера 10nF / 400V.
fox_vt - майстор
Такаа значи направих това
Прикачен файл:
20121127_185515_001.jpg
20121127_185515_001.jpg (97.04 KиБ) Видяна 5721 пъти
По съвета на RC съм сложил 2 кондера по 27pF паралелно между общия и другите две позиции,диоди на постояннотоковите релета и по съвета на последния писал в темата R-C група като съпротивлението е 10 ома а кондера 220nF/250в,само такива имах кажете дали са подходящи или да ходя да търся утре малко по голямо съпротивление и точно 10nF на 400в.

edit на първо четене проблема го има днес по обяд беше с две позиции напред,което значи че някъде нещо е прекъснало за момент във 60 сек интервал.Интересува ме следното какви кондензатори са подходящи за паралел на бобината на постоянотоковите така че да не се получи голямо забавяне след изключване 40-50мкф дали ще са достатъчни.Аз най много ме съмнява реле 1 ако е релеен проблем само това реле участва във вкл и изкл а и е променливо токово.Като то е само с един превключващ контакт а реле 2 е със 3 замостени контакта за избягване на точно това разтреперване.Идей някакви :?
AAsat - специалист
Мисля че проблемите може да се заобиколят по друг начин.
Доколкото разбрах за задвижване на системата се ползува мотор за задвижване на сателитна антена а за запомняне на позициите - съответния позиционер. Запомнени са примерно 10 позиции. От сутринта по команда на таймера се сменят 1 - 2 --- 9 - 10 а вечерта тръгват обратно 10 - 9 --- 2 - 1. Обикновено позиционерите са със 64 позиции и има бутони нагоре и надолу. Предлагам след като вечерта е достигната позиция 10, да се продължи през нощта с позиции 11 - 12 и т.н. като 11, 12 и т.н. позиции съвпадат примерно с 8, 6 и т.н. - последното програмирано включване на таймера връща системата в най - източно положение. На другия ден позициите продължават нагоре 17 съвпада с 1 18 с 2 и т.н.
Така се избягва комутацията нагоре/надолу. Ползува се само движение нагоре.
За преобразуване на импулса от таймера в кратко натискане на бутона /нагоре/ може да се ползува примерно приложената схема. Със стойностите на C2 и R3 се подбира времето, за което е натиснат бутона /нагоре/. Контактите на релето отиват на бутона. В софтуера на позиционера при всяко положение са взети мерки против механично претрепване на контактите. Принципно релето може да се замени с оптрон. Също не е съществено дали позициите са 64 - и при друга бройка би трябвало да може да се направи подходящо разпределение.

Прикачен файл

UP.GIF
UP.GIF (5.34 KиБ) Видяна 5667 пъти
fox_vt - майстор
Ами колега мислил съм го този вариант и то доста но не става.Значи позиционера е мотек V2 има памет 100 позиции обаче алгоритъма при мен е следния-позициите са 9 запаметени във позиционера а са толкова защото от 1 до 9 и обратно до едно трябват 16 команди колкото могат да се програмират в седмичния таймер за денонощие.След като стигне 9 позиция позиционера се обръща команда надолу докато стигне позиция 5 ,там стои цяла нощ и сутринта продължава надолу до 1 превключва и се връща в изходно работно положение.Стоенето на позиция 5 е много важно и е с цел когато панела не работи да е в най устойчивата позиция спрямо вятър и дъжд.Плюс това мога по всяко време като погледна на коя позиция е и като знам часа да разбера дали е там или не а ако карам до 100 позиции все нагоре ще трябва да имам списък със числа от 1 до 100 и кое на какво положение да отговаря.Също така няма какво да върне системата в източно положение защото седмичния таймер само подава импулси решението е да има още един такъв таймер който да отговаря за това връщане но 9 позиции на ден или да ги сложим 10 за по лесно прави един цикъл за 10 дена или ако почнем понеделник в сряда другата седмица но другата позиция се пада в събота и така постоянно ще се менят крайните цикли и става невъзможно за настройка и контрол.Сега да се върнем на предложената от теб схема-доколкото разбрах това е нещо като реле за време позволяващо изпращане на кратък сигнал.И имам въпрос може ли да се настрои чрез подбиране на стойностите импулс с продължителност 1 секунда и ако може стабилно ли ще бъде предвид температурните колебания?
lz1wvm - специалист
fox_vt резистора на променливотоковото реле,не си го вързал правилно.

Тема "Помощ за направа на схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: