От мобилни телефони до цифрови камери
dyaneff - майстор
gottogetit написа:
...мерих го и дава на късо между трите крачета. според мен е изгорял. греша ли....
Как го мери ? На платката, запоен, или го разпои. На функция " омметър" или "диод" го мери. Не се вижда много добре платката, но ако беше изгорял този транзистор мисля, че нямаше въобще да върти.
gottogetit - специалист
dyaneff написа:
gottogetit написа:
...мерих го и дава на късо между трите крачета. според мен е изгорял. греша ли....
Как го мери ? На платката, запоен, или го разпои. На функция " омметър" или "диод" го мери. Не се вижда много добре платката, но ако беше изгорял този транзистор мисля, че нямаше въобще да върти.
разпоих го и на "омметър" и на "диод" го мерих показваше 0. после го сложих на режим зумер и ми даваше затворена верига и между трите крачета. затова си мисля че е изгорял. правилно ли разсъждавам или нещо греша. не съм много на ти с електрониката.
dyaneff - майстор
Отивай за нов транзистор. Даже и да е бил здрав, след проверката със зумера е убит.
hidrazin - майстор
dyaneff написа:
Даже и да е бил здрав, след проверката със зумера е убит.
Ще ме извиняваш ама за този транзистор няма как да го убие със зумера на уреда.
Иначе вярно, заминал си е. Дано обаче да няма и други поражения след като е дал на късо.
Буквата накрая няма значение в случая. Тя определя максималното работно напрежение и в този
случай е без значение. Само където още се чудя как разбра питащия че е BD242 след като беше
писал че на корпуса пише "1B42AH SN00117" :?
:partyman:
Найденов - специалист
Странно, че е с биполярен транзистор, ама то производители- много :? :-D . Преди две- три години ремонтирах един 12волтов ДеВалт също купен втора употреба. Също тръгваше на макс. Та моят беше с N-канален MOSFET транзистор. Оригинала вече не го помня, но го замених успешно с NTE2389- 60волта, 35ампера. Може да се ползва и BUZ11-50волта, 30ампера. Аз си поиграх повечко и замених и интегралната схема- таймер 555. Свалил съм схемата на управление, ако те интересува.
gottogetit - специалист
ами такъв надпис никъде на намерих. затова доста се рових доста в сайта на производителят "FAIRCHILD". опитах се да вкарам логика в в оригиналния надпис и номенклатурата на производителя. и стигнах до този извод че това е правилния транзистор.
ако някой друг може да намери друг транзистор и да ми каже че греша, ще сам му много благодарен.
hidrazin - майстор
Ааа... става думи само за догадки? И на мен нещо не ми се вързва този транзистор в такова приложение. Един винтоверт като го назориш
дърпа 10А а може и повече в зависимост от модела та няма как такъв транзистор да устиска там. Да но говорим при едни 3-5 ампера как
ще грее и какъв радиатор му трябва. Твърде е възможно транзистора да е направен от FAIRCHILD по поръчка на dewalt или по поръчка на
производителя на електрониката и затова да го няма в каталозите. Виждал съм доста такива поръчкови неща - само с някакви странни
означения и даже без такива. Някои производители го правят нарочно за да не им краднат схемата. :)
Я кажи поне какъв е чипа? Може от там да се ориентираме нещо.
gottogetit - специалист
hidrazin написа:
Ааа... става думи само за догадки? И на мен нещо не ми се вързва този транзистор в такова приложение. Един винтоверт като го назориш
дърпа 10А а може и повече в зависимост от модела та няма как такъв транзистор да устиска там. Да но говорим при едни 3-5 ампера как
ще грее и какъв радиатор му трябва. Твърде е възможно транзистора да е направен от FAIRCHILD по поръчка на dewalt или по поръчка на
производителя на електрониката и затова да го няма в каталозите. Виждал съм доста такива поръчкови неща - само с някакви странни
означения и даже без такива. Някои производители го правят нарочно за да не им краднат схемата. :)
Я кажи поне какъв е чипа? Може от там да се ориентираме нещо.
ами чипа на платката е с 8 крачета. пак е на фаричилд , има надпис NE555 Z127 . аз го намерих. мисля че това е чипа.

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... E555.shtml

ако някои може по него да ме ориентира нещо ще съм също много благодарен
hidrazin - майстор
Ами да, виж какво е написал Найденов. Може да ти даде и свалената схема но предполагам е нещо такова:

Изображение
gottogetit - специалист
да ти кажа схемата доста прилича на тази в ключа. само някои съпротивления са с различни данни и има малко повече пътеки. защото ключа включва и един лед-диод да осветява площа за завиване.
ето какъв транзистор има по тази схема.

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... UZ11.shtml

има го и в елимец и викиват и кузмов на цена 2 лева някъде.
отвън на ключа. на корпуса пише 14,4-18VDC 11А
сега какво да взема , май си прав да взема този с по големия ампер.
писах на колегата Найденов , дано да може да ме упъти правилно.

Тема "спусък за плавни обороти на винтоверт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: