• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
AAsat - специалист
Вижданията ти как да направиш това или онова в някои отношения са доста своеобразни, но така си решил - така си работиш.Не е необходимо да работиш по начина на някой друг, както и никой не е длъжен да работи като тебе. Всеки може да си работи по конкретния проект както му харесва - важен е крайния резултат.
За изработката на платките - предполагам че много хора сме ги правили и по един и по друг начин. В свата линка по-долу има две платки - едната ще се получи с чертане на ръка, другата - не съм сигурен - аз поне не бих могъл да я нарисувам ръчно. Ти може и да можеш.
http://relhostpic.eu/images/2016/08/09/WSDCA.jpg
http://relhostpic.eu/images/2016/08/09/WXv8M.jpg
jordanvass - майстор
simplex написа:
За разлика от теб, аз освен да чертая, съм и създавал библиотеки за елементи, които липсват като корпуси и са необходими.
Е как пък реши, че аз не съм създавал? Или ти от всичко най-много държиш да си по-различен от другите? :wink:
hidrazin - майстор
Баба ви все на лазерен принтер и с фоторезист е правила платки...
Който си има "ръка" няма проблем да си нарисува съвсем прилична платка.
Често пъти и много по-добра като изпълнение от тези правени с лазерен принтер.
Красива, красива колко да е красива тази проектирана с комп???
Като я затвориш в кутията и никой няма да я гледа.
Важното е да работи и да е удобна за ремонт и промени - с достатъчно дебели пътечки и удебеления покрай отворите.
Пак често такива платки с лазерен принтер са откровени извращения.
Ако ще правиш 1-2 платки годишно не си струва нито да се оборудваш, нито да свикваш.
Или пък ако правиш платки с ниска степен на интеграция.
Ако ще са повече е най-добре с фоторезист или в платкаджийница.
:partyman:
MrMurdjo - майстор
Аз съм си направил нужните неща за фотометод с промишлен фоторезист (ламинат), но напоследък единични бройки, ако нямат супер дребни SMD, си ги гравирам на рутера :-D
Колкото до метализация на отвори в домашни условия, то теоретично не е невъзможно, но и не е лесно. Освен това заготовката трябва да се разпробие преди ецването.
Прикачен файл:
PCB1-small.jpg
jordanvass - майстор
simplex написа:
Но не виждам причина човек да си купи лазерен принтер за 150лв, за да прави 2 платки на година.
Защо трябва да си купуваш принтер, след като можеш да занесеш флашката във всеки копирен център и за 10 стотинки да ти отпечатат 1 лист хартия с няколко копия на платката на него?
Тонерът също се трие много лесно с коресилин, не е проблем да направиш второ копие, ще те забави с 10 минути.
След малко тренировки отпечатъкът става перфектен. Никакво изтъняване на пътечки няма. Пишеш като човек, който никога не е пробвал метода. Опитай, пък тогава говори. То и за ръчното чертане си трябва опит. И там нещата не стават перфектни от първата платка още. Който си има ръка все пак му е лесно, да. Но пък принтерът дава възможност и на хората, дето нямат опит и умения да чертаят. Те ако можеха да правят перфектни платки, нямаше да пускат тема за това.
hidrazin написа:
Баба ви все на лазерен принтер и с фоторезист е правила платки...
Който си има "ръка" няма проблем да си нарисува съвсем прилична платка.
Хидра, баба ми е жънела със сърп, а дядо си е палел цигарите с чакмак. Имали са ръце за тая работа. Ама техниката отдавна предостави по-прецизни, по-лесни и по-производителни технологии. :wink:
MrMurdjo - майстор
simplex написа:
Ето това вече е доста идейно, щом имаш фреза. Имай предвид, че така обаче изтъняваш текстолита и създаваш слабост. Която принципно не е нещо, което при обикновена употреба би довело до някакъв проблем, просто отбелязвам.
Относно метализацията - възможна е, но е прекалено трудна за домашни условия.
Дълбочината на гравиране е 0.06-0.08 мм, кой знае колко не ги изтънявам. :)
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за направа на платка в домашни условия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: