От мобилни телефони до цифрови камери
fox_vt - майстор
ЮПС а вече работи оказа се че копчето е прекъснало откъм 14 те волта :-D .Който каквото и да ми разправя да имаш схема значи че си решил проблема наполовина.Или както каза пансим проблема е пуш пул каквото и да значи тва :lol: Поне разбрах как работи такъв тип инвертор което поне за мен не е малко.
pansim - майстор
Проблема не е пуш-пул :lol: :lol: :lol:
Това е начина на свързване на трафа към транзисторите. Може да бъде мост, полумост, и пуш-пул.
Всяка схема си има своите особености и недостатъци.
hidrazin - майстор
fox_vt написа:
ЮПС а вече работи оказа се че копчето е прекъснало откъм 14 те волта :-D
Дааа... А ти набеди клетите транзистори! :-D
:partyman:
fox_vt - майстор
Мдаа клетите добичета се оказаха невинни иначе пак ги купих де все пак са по 7 ст единия-оставих 20 ст и казах мерси че ме е срам да си искам рестото :-D Пансим :-D това пуш пул ми хареса как звучи затова го набедих че е проблема :lol: :lol: .И все пак мерсим за помоща :partyman:
hidrazin - майстор
Да си го ползваш дълги години или докато не изпляска необратимо. :-D
fox_vt - майстор
Хидра не ставаш за пророк,аман той юпс не е мой аз само помагам.Обаче работата съ пре*ба ебаси случая.Колегата сменил копчето и го сглобил и като го пробвал изпушил леко.Забравил да сложи изолационната шайба под стабилизатора и подпушил тримера.И сега при вклочване на батерията и на копчето бушона на батерията гори.И сега кво следва-към батерията идват 13,6в двата диода са здрави,мосфетите предполагам също защото не дават късо при вкл на батерията а само когато се подаде напрежение към интегралата.Мосфетите трябва ли да са изолирани галванически един от друг че те и LM а са на общ радиатор.
hidrazin - майстор
:axe: Провери изправителя и смени LM-ката. Сигурно е заминала. Дано поне чипа да е оцелял. Не му знам схемата ама мисля
че трябва да са изолирани от радиатора. Ами като 4е разглобявано не е ли гледано как е било?
fox_vt - майстор
Схемата е тази http://forum.eshop.bg/attach/download.php?fileid=192214 Подкарахме гадината но ми е интересно нещо как ще подпуши тримера до LM единствено се сещам ако се даде накъсо изводите отиващи към батерията-възможно ли е това?След това мосфетите и LM са на един радиатор без изолационни шайби (шайбата забравена)и ако двата мосфета им са свързани галванично металната задна част гори бушона на батерията.Ако обаче LM също е съединена с тях светва червения диод при включена батерия само.Обаче изолационната шайба само една :? освен като го е разглобявал да не ги е видял аз като дойдох той таман сваляше последния болт.И сега принципно работи но тримера се е заварил и се чудя дали LM е дала фира,след като при вкл на мрежовото изкарва 13,6 волта но при закачане на батерията напрежението се качва до 14,2 и продължава.Както казваш май ще се сменя за всеки случай и тя.
hidrazin - майстор
LM-a може и да не е дал фира. Отдолу е подпрян за да направи 14V на изхода. Нормално е без батерия да дава 13,6 а с нея повече.
Когато я включиш играе ролята на кондензатор. :) Ако искаш пробвай без батерия да закачиш един какъв да е кондензатор и тогава измери
колко имаш на изхода.
shotik - майстор
Вчера ходих в едни комшии да сменя диск на циркуляр и на излизане от двора, видях една кутия с ключ и светодиоди, отрязан един кабел,а мрежовия си е там. Попитах от какво е и се оказа ,че е "Авариен токоизточник с акумулатор"/така го дефинира гугъл/ . Попитах дали ще ми го дадат и те с най-голямо желание ми го дадоха, да им изчистя от него мястото зад дворната врата. Позачистих го от калта, отворих и почистих и вътре и започнах да го разглеждам. След това потърсих инфо и това е BBPS-100 , прочетох някои работи и разбрах ,че отрезания кабел е извода за 230 волта за консуматор,в случая помпа за парно.
Внимателно го включих и светна само червен диод, а на клемите на акумулатора показа само 1.2 волта. Нямаше заряд, защото електрониката не работеше. С друг акумулатор свързах клемите и веднага напрежението стана на 13,4 волта и се покачи до 13.9 , а след 24 часа поддържа 12.6 волта. Акумулаторът е заминал, не държи 12 волта, пада до 9.6 веднага след изключване на мрежовия кабел.
Направих нов кабел за извода ,но с превключване на ключа нямаше резултат. След като измерих веригите му , се оказа ,че не работи. Извадих ги и с малко ремонт,заради ръжда , вече си има вериги и като направих опит да го включа в контакта ,се чу жужене,измерих напрежение в контакта и то показа 238 ,колкото е в мрежата .
Салют,ура,ура,ура !
Уредът заработи, зарежда акумулатор , като включа ключа светва лампа, която е включена в извода , а като изключа кабела от мрежата , веднага превключва и лампата продължава да свети.
Ето и снимките му :
Прикачен файл:
CIMG7151.JPG
Прикачен файл:
CIMG7153.JPG
Така вече си имам уред, който мога да ползвам като инвертор,та като спат тока ще ми е светло ,също от външните клеми да си заредя акумулатор.
Сега ще го сглобя ,а в скоро време ще му купя един нов акумулатор .

Тема "Неработещ UPS" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: