От мобилни телефони до цифрови камери
kozl - майстор
Какво е напрежението след греца без товар само с кондензатор? Т.е. изправено и филтрирано и измерено с мултицета.
lecki - специалист
Сложи по глям кондензатор на греца (1000-2000мкф) че и повече
и ще се вдигне още напрежението :idea:
gogo7777 - майстор
http://www.reuk.co.uk/LED-Dimmer-Circuit.htm

Ако си копирал тая схема, то виж какво пише за нея.......
This dimmer circuit cannot be used to turn the LEDs all the way off or to full brightness. In fact it operates within a duty cycle range of 5%-95% as the potentiometer (labelled P1) is turned from minimum to maximum. (By using germanium diodes in place of the two IN4148 signal diodes this dimming range can be extended to go from 1%-99%.)
alien - специалист
тия проценти са относително понятие, т.е. ако захранването е достатъчно високо то максимален ток за диода може да се достигне и при 80% да кажем
Subsa - специалист
Максималния ток може да се подминава още с бързодействието на диода или 250-500нано секунди. Има голяма вероятност да го изгориш. Ако сложиш голям електролитен кондензатор, с малко запълване ще стигаш много големи токове.
Смени схемното решение, използвай линеен стабилизатор на ток с 2 или 1 транзистор.
Друг вариант е импулсен стабилизатор на ток.
Може да се ориентираш към повишаващ драйвер, но си трябва квалификация, за да се сглоби.
alien - специалист
светодиодите имат 2 вида максимален ток - постоянен и импулсен, импулсния обикновено е 2-3 пъти по голям от постоянния ако не ме лъже паметта, четете си документацията там пише всичко
hidrazin - майстор
alien написа:
светодиодите имат 2 вида максимален ток - постоянен и импулсен, импулсния обикновено е 2-3 пъти по голям от постоянния ако не ме лъже паметта, четете си документацията там пише всичко
Не те лъже паметта а просто и липсват нови знания. И без да се обиждаш. Това си важеше и още важи за старите диоди. С новите файда няма.
:partyman:
kozl - майстор
Идеята не е за файда, а за фира. Без капацитет след греца диода свети с ШИМ за част от синусоидата на напрежението. Т.е. през диода протичат импулси с неефективно висок ток, но по-малък от поразяващия (максималният импулсен). И LED оцелява, но свети непълноценно. С добавянето на капацитет след греца напрежението вече не е синусоидално и формата му зависи от големината на капацитета и тока през диода. Но новата форма на захранващото U през ШИМ позволява на LED да се товари повече време, което на практика означава, че импулсния ток през диода е същия като от захранване без изглаждащ кондензатор, но протича повече пъти в изработените от ШИМ цикли. И така импулсния ток е същия но с добавяне на кондензатор след греца се увеличава максималния ток на прегряване, който е посочен в характеристиката като максимален постоянен ток.
Та за да оцелее диода трябва да са изпълнени и двете условия за максимално допустим ток. А въпрос е как с тази схема да се гарантира защитеност на диода от претоварване :?
zandor написа:
и един малък 22мф на диода
Е това пък точно - ЗАЩО? Има ли логика да слагаш ШИМ и да изглаждаш напрежението към товара с капацитет.
zandor написа:
Между другото - диода няма как да изгори на този етап, та нали проблема е точно че не мога да му достигна номинала на ток и то с много с 30-40%.
Резистор последователно на диода - та нали точно за това се боря да няма никакви резистори ограничаващо по ток - това е 100ватов диод д ток 3,2 А, какъв резистор ще ми трябва - 100вата :razz: .
И все пак zandor здрав ли е още LED след захранване с повече капацитет?
alien - специалист
hidrazin написа:
alien написа:
Не те лъже паметта а просто и липсват нови знания. И без да се обиждаш. Това си важеше и още важи за старите диоди. С новите файда няма.
:partyman:
не се обиждам на знания защото не съм учил от форумите.... имам си и нови и стари, просто ми е трудно да обяснявам на форумни "студенти", зад всяко нещо стои по един дебел учебник... образование от форумите не се получава, макар напоследък много хора да се вземат на сериозно след изчитане на 2-3 форума
импулсния ток не се смята за файда.... а за да не скъсява живота на светодиода когато се ползва импулсно управление
soton - специалист
няма нови и стари светодиоди,принципа на работа на всички е еднакъв,а импулсния ток който издържа светодиода може да достигне 10 пъти постоянния.

Тема "PWM управление на 100 ватов светодиод - засечка :-)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: