• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
marc - специалист
miroton написа:
Обясни теорията за пускане на усилвателя без товар.
Брейййй, че и то и теория имало за пускане на усилвателя без товар.
Сега трябва и да измислям.... :?
Ами в нашта махала когато пускаме усилвателя да работи, ама сме забравили да му вържем накрая говорители му казваме че пускаме усилвателя без товар..
Когато усилвателя накрая е с транзистори в повечето случаи те изгарят. Виж, когато е на ламБи- не се притесняваме много....
Ама ако сме ей така
:partyman:
малииии... колко транзистори сме прецакали :sad:
miroton - майстор
Изгарянето на транзисторите ще се дължи на лошия въздух :lol:
У наше село немаме такива проблеми.
Draganov - специалист
intel core написа:
след много дълго време се завръщам.
Изобщо не си мисля, че един усилвател е направен само от описаните транзистори-имаше и една комплиментарна двойка транзисторчета дето управляват ИРФЗтовете..
Колега,уточни къде точно са изгорелите транзистори - в крайното стъпало (където в класическата схема обикновено има комплементарна двойка от PNP и NPN транзистор) или както пишеш в първия пост - в импулсното захранване?
ditronix - специалист
Явно във вашата махала действат други закони. Щото в нашата и всички останали махали по света пускаме транзисторни усилватели без товар без никакви притеснения,за разлика от ламповите навремето,за които пускането без товар беше и Е ТАБУ!
hidrazin както винаги е конкретен и прав-причина за изгарянето на транзисторите най-вероятно е ЕЛИМЕКС :-D Аз си пазя едни триаци,купени от там-600V/16A. Забодох единия на един терморегулатор и го включих за настройка. Товар-една крушчица 15W :shock: След мъничко яко ми замириса на горещо и почнах да пипам тук-там да видя какво става. Неблагоразумно барнах и въпросния триак и изврещях от болка! След 5 секунди на пръста ми се образува мехур! Както да е,облизах си пръста и викам да сменя триака. Смених го с втория и надявам се никой няма да се изненада от резултата-същата история! Та с ЕЛИМЕКС-повишено внимание! [-X
Въпросните транзистори са в импулсното захранване на усилвателя и доколкото имам опит са 6 или 8 броя.
hidrazin - майстор
Мдаа... Явно не само аз съм се парил от Елимекс. Някои даже в буквалния смисъл си горят пръстите и им излизат мехури. :)
Оригиналните може да са изгорели по редица причини - претоварване, използване на високоговорители с по-ниски съпротивление, късо в изхода... Едва ли ще разберем някога. Питащия така го е купил. Ако след ремонта който е бил успешен поне в началото, питащия го е използвал нормално - не си е правил извращения с него твърде вероятна причина са фалшиви транзистори. Тези IRFZ44N са твърде широко разпространени и като нищо може да са фалшификати.
Да. Ето и братушките се оплакват от фалшиви такива - имат увеличено съпротивление на канала в отворено състояние. Ето един фалшификат. Може да се различи лесно защото производителя IR никога не надписва корпусите с боя а с лазер.
Прикачен файл:
IRFZ44N.jpg
:partyman:
ditronix - специалист
Ами как да не е увеличено съпротивлението на прехода като вероятно кристалът вътре е в пъти по-малък по площ? Аз си дялкам едни DRL-и и по едно време миналата година имаше криза за чаркове. Внесох си MOS транзистори от Китай и добре че обичам да тествам.Направих един модул и го пуснах на тест. За половин час вдигна 65 градуса,което е много. С нормалните транзистори температурата стига до 30-35 грдуса и си остава там с часове. Хванах един от тези и един от истинските и ги прекарах с чука. Всичко лъсна-единият кристал 6х6 мм.,а другият нямаше и 3х3!Сега си имам едни около 45 броя боклуци,които вероятно може и да работят нормално,но при други условия и със сериозно охлаждане!
bdimov - специалист
Купи си направо IRFZ48 или пък ако имаш място на платката и радиатора може и IRFP150N
  • 1
  • 2

Тема "Много бързо изгоряха транзисторите захранването." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: