• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
sarfios - помощник
@Найденов

Страхотен коментар, за съжаление не отбирам грам от тези неща... ; ( с голямо удоволствие, че изчакам да се върнеш от почивката, и ако имаш желание да драснеш как да го направя. С детайлни инструкции, сигурен съм, че няма да послужи само на мен, но и на много фото любители на които не им се дават по 1000лв, за слайдър с мотор.

Поздрави!
Найденов - специалист
Хъм, :roll: все още не съм отпътувал, така, че да се опитаме да положим някакво начало.
1. С каква дължина трябва да са "релсите"? Това ще определи и дължината на ходовият елемент.
2. Какъв ще е ходовият елемент- ремък или ходов винт? Според мен по- лесно ще ти е да намериш винт с необходимата дължина, отколкото зъбен ремък (естествено и с гладък ремък може да се получи, но може да има приплъзвания. Също така може и да е на принципа на задвижването на променливия кондензатор при старите радиоприемници- с "корда", ама ще е малко сложно при обтягането и обирането на евентуално възникнал луфт, който проблем ще възникне и при гладкия ремък). Така, че моето предложение е да ползваш ходов винт с гайка.
3. Какво ще използваш за направляващи ("релси")? Тук изборът е много голям. Аз бих ти препоръчал да използваш калибровани стоманени пръти с кръгло сечение и диаметър около 10-12мм- намирал съм ги в складове за метали, режат ги на дължина, нужна на клиента, тоест няма да се наложи да купуваш целия прът (зависи от продавачите, де :roll: ). Освен това са достатъчно гладки и няма да е нужна обработка на повърхността.
За лагеруващи плъзгащи елементи за каретката с този случай може да се ползват втулки от бронз, месинг, полиамид, текстолит, в краен случай стомана, които при нужда да се срежат надлъжно едностранно, за да има възможност чрез натягане да се обере луфтът. Има известен риск от провисване на направляващите, но според мен не е толкова фатален. Освен плътен материал може и тръби- както беше показано в един от постовете на съфорумците. Направляващите естествено се фиксират успоредно една спрямо друга, както и ходовият винт, като последният не е необходимо да е на същата равнина.
4. Ако решиш да ползваш ходов винт с гайка не е задължително да лагерува в търкалящи лагери, а в плъзгащи, изработени от посочените по- горе материали.

Така, това е за механичната част. Ако можеш, пребори се най- напред с нея, пък после ще мъчим и електромотора с управлението му.
А при ходов винт може и стъпков, може и обикновен правотоков електромотор да се използва- въпрос на вкус :)
П. С. В краен случай може и да се ползва механика от стар мастилено- струен принтер- там си има всичко- направляващи, каретка, мотор с шайби и зъбен ремък, управлението, само дето дължината е малко малка: :-D :-D :-D . Имам май един. Ако не съм го разкостил- твой е, ама няма ход и две педи.
sarfios - помощник
Ефективната част на релсите, т.е използваемата, ако е метър, метър и двадесет, ще е идеално.

Относно ремъка или ходовият винт каквото ти препоръчваш, няма значение... което е по лесно. Всички комерсиални слайдове които съм гледал са с ремък, само се страхувам да не е по сложно за сглобка. (Ходовия винт само, че няма ли да бъде по тежък за мотора, и по изтощаващ за батерията?)

калиброваните стоманени пръти звучат супер.

Всичко останало ми е тъмна Индия, и не знам за какво говориш.

Ако искаш ми изброй нещата които трябва да намеря и купя, и ще почна да ги търся.
Тани - модератор
Ако камерата ти не е много тежка, може да се ползва и конец (въженце) като във втория клип, който публикувах по-горе. Опъването става много лесно с лепенки велкро - изгледай клипа! За задвижване може да се ползва ел.двигателчето заедно с редуктора от детска играчка.
sarfios - помощник
Камерата е малко под 1кг, заедно с обектива. Това с въженцето и velcro-то, е готино, но би ли могло да се монтира на друг слайдър, защото този който е даден е базов
Тани - модератор
Не знам какво имаш предвид под "базов" , но този може да се монтира и на стативи. Явно не си изгледал клипа докрай
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... QtY#t=315s
sarfios - помощник
Тани написа:
Не знам какво имаш предвид под "базов" , но този може да се монтира и на стативи. Явно не си изгледал клипа докрай
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... QtY#t=315s
Разбира се, че го разгледах.

Говоря, че той го прави на вече готов слайдър, http://cheesycam.com/motorizing-the-jui ... iy-slider/ това е линка който е дал в описанието, и там го има самия слайдър.
NeoBoss - специалист
sarfios написа:
Камерата е малко под 1кг, заедно с обектива. Това с въженцето и velcro-то, е готино, но би ли могло да се монтира на друг слайдър, защото този който е даден е базов
ти нали искаш да си го правиш сам, а не да слагаш този механизъм на друг слайдер зада те интересува става ли на него или не. Щом го правиш сам става така както го направиш. И незнам дали разбираш че на Найденов ще му е много по лесно да ти го направи, отколкото да ти обясни как ти да си го направиш. Ще му отнеме много по малко време и нерви. Та поне ползвай гугал и се помъчи индията да стане малко по светла.
sarfios - помощник
Мислих, че съм във форума "направи сам", искам да се науча, за да мога в бъдеще да правя подобни сглобки.
  • 1
  • 2

Тема "Camera slider, хайде някой кадърен да обясни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: