От мобилни телефони до цифрови камери
lz1wvm - специалист
Не знам защо се насочи към АМ,и най вече към любителските честоти.В предния пост ти казаха едно добро решение.144 или 432 мегахерца,готови продукти,насочени антени...сравнително лесно решение,дори мога да ти предложа лентови филтри с честотна лента 600 килохерца(на лични).
Та една антена за КВ,примерно яги насочено,е около 5-6 метра.
А ти говориш за дуплексен филтър на КВ,с 2 мегахерца разлика в честотите.Еми чувал съм за такова нещо,но не съм виждал,и не знам какво представлява. :partyman:

:partyman:
miroton - майстор
А ти говориш за дуплексен филтър на КВ,с 2 мегахерца разлика в честотите.Еми чувал съм за такова нещо,но не съм виждал,и не знам какво представлява. :partyman:

Изчакаи и ще видиш :lol:
само да не се пенсионираш кокато чакаш:lol:
hidrazin - майстор
Все пак не разбрах каква е целта на задачата? Винаги когато някой почне така "тайнствено" се оказва че има и доста по-добри и лесни решения.
И това за честотните обхвати - как си мисли да не го баранат?
:partyman:
sstefanov - майстор
Имаш ли представа какво представлява филтър, който при 5/7 MHz намалява нивото на предавател 10W до под прага на приемника, който е често под 1 uV (МИКРОволт)?
Според мен един кубик няма да ти стигне за двата филтъра само. А ще трябва да направиш и от другата страна 2 бр.
Само филтрите ще ти струват сигурно колкото десетина готови радиостанции.

Да не говорим, че ще продължаваш да бъдеш в нарушение. Любителските диапазони са забранени за цели като твоите.

Хубаво е преди да правиш планове да се запознаеш поне малко с материята.
thebugger - специалист
нещо не обяснявам хубаво. за честотния обхват ще намеря нещо на дадените от вас честоти а за да го направя дуплексен ще направя две РАЗЛИЧНИ приемо-предавателни системи с различни обхвати на приемане и предаване така че да използвам две различни честоти съответно за ъплинка и даунлинка с две различни антени но не и с такива отделящи филтри защото няма да е една система
sstefanov - майстор
Няма значение дали е една или 2 системи.
Нали трябва да предаваш и приемаш едновременно, за да имаш дуплекс? Е, за да не си запушиш приемника със собствения ти предавател трябва много, ама много добър филтър, който да спира сигнала от твоя предавател, а да пропуска другите.
За това говорим.
thebugger - специалист
добре,значи за дуплекс ще се озоря малко.значи ще е полу-дуплекс.какви честоти са разрешени за АМ да се ориентирам към тях.всъщност аз дори да се набутам в радио честотите то кой слуша АМ радио че да ме хванат.
thebugger написа:
търся схема която да НЕ е в радиообхвата за да не се подслушва но сещевременно да е с радиус 30км (от софия до село).ако ли не може и 2км радиус.
Сложността не е от проблем,трябва ми качество.
П.С. Знам за закона за радиоразпръскването но това в момента не ми е приоритет.станцията няма да работи постоянно,а и е извън стандартния обхват.
П.П.С. Със предаватела,ако може да постнете и схема на съответен приемник.Мерси,предварително
?
Решението е да пуснеш кабел.Не лЕжи на тия Уши,че никой няма да те чуе.Ш'те гепнат много по-бързо,от колкото предполагаш.
И вече сериозно,кажи какво точно искаш да спретнеш,че да получиш и отговор.
thebugger - специалист
искам да направя АМ приемо-предаеателна станция до 1-2км макс. която да попада (ако може) в някой разрешен диапазон. нещо като уоки токи но стационарно с антена.ще е хубаво да може да се превключват няколко честоти да не заглуша някой
thebugger - специалист
http://www.eeweb.com/blog/circuit_proje ... -wave-band какво ще кажете за тази схема идва си с предусилвател.знам че е в радиочестотите на АМ радиото ама ще го наглася на някоя празна станция то и без това никой не слуша тези радия.пише че и не изисква много голяма антена предполагам че 30-40см 50 ома антена ще ми даде 1км радиус

или тая http://www.radiosparks.com/schematics.a ... mitter+10W ама последния транзистор може ли да се смени а нещо по обикновемно 2n3055 или tip41 или обикновен средномощен високочестотен транзистор? и с един хубав предусилвател да качи до 2-3 волта би трябвало фа стане
Последна промяна от thebugger на нед дек 08, 2013 9:45 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "практична схема на FM предавател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: