От мобилни телефони до цифрови камери
kuger - майстор
Ако имаш място две релета РВМ60, производство на Габровски завод, ще ти вършат отлична работа. Настройката на релето е от 0,5 сек. до 60 часа. В спецификацията на релето има схема на свързване.
hidrazin - майстор
Ще му излезе два пъти по-скъпо и много обемисто. Да не говорим че са механични.
:partyman:
kuger - майстор
Само предлагам вариант.
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Да не говорим че са механични.
Какви са според теб недостатъците на механичните таймери? И по-специално на РВМ 60?
Освен обема, който заемат.
hidrazin - майстор
Не бе. Биваха. За времето си. Пък и обема не е маловажен, нито цената. В дадения случай ще му трябват две и ще почне едно свързване.... и кутия от обувки за да ги събере. За конкретния случай е неподходящо при наличието на по-добри и евтини варианти.
kretio74 - специалист
Нищо против механиката, даже я уважавам но живеем в 21 век и с Смос всичко става. Тия на Викиват много ме впечатлиха и мисля да поръчам в понеделник за пробата. като дойде ще пиша отзиви.
Найденов - специалист
kretio74 написа:
... и с Смос всичко става...
Даааа, на мен преди време няколко пъти ми "стана" :wink: с една руска Смос интегрална схема- К176ИЕ12 или К176 ИЕ18, специализирана за часовникови устройства, с кварцов резонатор и изходи за секунди и минути + няколко 4017- брояч на Джонсън се зове (руски аналог К176ИЕ8/ К561ИЕ8) + още няколко Смос, известен брой резистори, импулсни диоди и два пакета превключватели от този тип http://elimex.bg/product/2710/broyach-troyka.html, които може да се заменят и с 10- позиционни галетни превключватели , ама не помня къде съм ръгнал "документацията" по проекта, пък и ти казваш, че не ти се чопли. Ако ти е интересно- да се разрушкам из съкровищата.
Все пак по- съвременното решение е с микроконтролери, които за съжаление аз не владея :sad: .
kretio74 - специалист
И аз не съм голям специалист в електрониката и затова предпочитам да взема нещо готово. Ако нещата потръгнат може и да се измисли нещо по евтинко и спрямо нуждите ми, ма засега предпочитам да взема нещо готово и да го нагодя според моите нужди.
la4o - помощник
arduino , 5 минути писане плус някакво реле
общо около 10 лева :)
MamaMy - майстор
Понеже се разрових из хартиените архиви, което ще рече периода на късните 80' до 94' някъде (много далече от компютрите съм бил), вижте какво съм си съчинил за евтинко циклично реле. Схемата съм я мислил според наличните части. Един колега ми го беше поръчал за управление на парно, но не помня какво точно управляваше. Ако не се лъжа помпа, но защо така...
Последна промяна от MamaMy на вт май 06, 2014 11:51 pm, променено общо 1 път.

Тема "ТАЙМЕР" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: