От мобилни телефони до цифрови камери
pansim - майстор
ge6aaaa3 написа:
Допада ми идеята за едно таймерче с 555, което да изключва напълно батерията от зарядното с едно реле. Ще настроя напрежението на изключване на 1.45V/клетка за всеки случай. :roll:
То хубаво, ама с 555 реле за време на 15 часа едва ли ще направиш.
И не ограничавай напрежението при зареждане - няма да заредиш докрай акумулатора.
Ток от 0.1С се счита за безопасен за тези акумулатори и може да си позволиш да го изключваш на ръка без доп. усложнения.
Просто направи генератор за ток с ЛМ317 както е по първата схема, и вечер ги включваш, сутрин изключваш.
gogo7777 - майстор
Резистора R2 трябва да е поне 1 ват. Даже не е ли по-добре там да има серия от паралелно свързани резистори?
ge6aaaa3 - специалист
pansim написа:
ge6aaaa3 написа:
Допада ми идеята за едно таймерче с 555, което да изключва напълно батерията от зарядното с едно реле. Ще настроя напрежението на изключване на 1.45V/клетка за всеки случай. :roll:
То хубаво, ама с 555 реле за време на 15 часа едва ли ще направиш.
И не ограничавай напрежението при зареждане - няма да заредиш докрай акумулатора.
Ток от 0.1С се счита за безопасен за тези акумулатори и може да си позволиш да го изключваш на ръка без доп. усложнения.
Просто направи генератор за ток с ЛМ317 както е по първата схема, и вечер ги включваш, сутрин изключваш.
Там е работата, че може да се наложи батерията да остане на зарядното няколко дни, така че трябва да се изключва автоматично.
Мислих си за 555 на строен на половин час + брояч, но намерих нещо по-просто.
Изображение
hidrazin - майстор
Това вече е друга бира и струва 50 стинки.
4060
:partyman:
ESPACE - майстор
:) Готино ми стана, с тази 4060 ме върна около 20 години назад. Колко зарядни сътворих по онова време, когато нямаше нищо автоматично по магазините. Първо с 555 и 4020 или 4040, после с 4060 и 4521. Тези са с вграден осцилатор и се избягва 555 и "изделието се миниатюризира" още. 4060 беше дефицитна по онова време и повече ползвах другата. Направо се смея като пиша това. Всички зарядни още работят, прибрал съм си ги. Един съвет от мен към автора ако разреши.
Каквото и да направиш няма да е като готово. Сега има страхотни зарядни и освен за спорта и придобиване на основни умения и знания в областта на електрониката, не виждам друга причина човек да се хване да прави подобно нещо. Е, и финансовата страна е различна, но при упоритост и пестене от закуски според мен може човек да си вземе нещо от тия например.

http://dcpower.eu/chargers/
ge6aaaa3 - специалист
ESPACE написа:
:) Готино ми стана, с тази 4060 ме върна около 20 години назад. Колко зарядни сътворих по онова време, когато нямаше нищо автоматично по магазините. Първо с 555 и 4020 или 4040, после с 4060 и 4521. Тези са с вграден осцилатор и се избягва 555 и "изделието се миниатюризира" още. 4060 беше дефицитна по онова време и повече ползвах другата. Направо се смея като пиша това. Всички зарядни още работят, прибрал съм си ги. Един съвет от мен към автора ако разреши.
Каквото и да направиш няма да е като готово. Сега има страхотни зарядни и освен за спорта и придобиване на основни умения и знания в областта на електрониката, не виждам друга причина човек да се хване да прави подобно нещо. Е, и финансовата страна е различна, но при упоритост и пестене от закуски според мен може човек да си вземе нещо от тия например.

http://dcpower.eu/chargers/
Ясно ми е, че няма да стане като скъпите зарядни, но щом масово се използват зарядни от типа "траф -> грец ->евентуално някой кондензатор да филтрира -> акумулатор", значи и това ще свърши работа.
Ще зарежда батерии от 12лв парчето и няма смисъл от сложни зарядни...
Благодаря на всички за съветите! :)
ge6aaaa3 - специалист
Нали схемата с 4060 включва релето след изтичане на времето, а не го изключва?
ESPACE - майстор
ge6aaaa3 написа:
Нали схемата с 4060 включва релето след изтичане на времето, а не го изключва?
Да, включва релето и блокира генератора. Нещо не ме кефи тази схема на свързване. При спиране на тока и после при възстановяване не се знае в какво състояние ще е брояча. Навремето ги правех като бутона reset освен че нулираше брояча включваше и релето и то се самозадържаше през контакта си и включваше и заряда към батериите и захранването към платката. Последователно във веригата на бобината имаше и съпротивление, а стопа го правеше транзистор, който окъсяваше бобината на релето и така отпадаше и захранването на схемата и заряда. Дано разбереш какво имам предвид. Не че и тази схема няма да свърши работа де.
ge6aaaa3 - специалист
Изображение
Дали би се получило такова свързване? :?
ESPACE - майстор
Не виждам причина да не се получи.

Тема "Зарядно за NIMH акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: