От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
Какъв модел е климатика? От снимките не си личи много ама не може ли да прехвърлиш бобината от DC клапана на АС клапана ако псват по размери.
:partyman:
todortv - майстор
Аз какво разбрах: Сменили са ти четирипътния вентил и новия е с бобина на 220В АС.

Ако е така, на мястото на стария слагаш реле на 12В и през контактите му,
които си избереш NO или NC захранваш новата бобина. :partyman:
vasiv - напреднал
Бобината става въпреки, че има шлиц който определя положението и/DC и както обясних в темата реле сменя поляритета и по този начин обръща котвата на ляво и дясно ,освен това е вкл .само 10сек.-S131 това е вероятно чипчето -таймер но не го намирам из нета наистина ли е ....Току що ти прочетох поста колега todortv и тъй като почти бях стигнал до твоя извод-отговарям с моята идея -през реле 12в "1" се подава 12V"+" на НО контакти на реле"2",то включва за 10сек но "НО"контактите му се затварят и бобината на релето продължава да получава +",реле "2" поддържа вкл клапана в режим "отопление"
В режим охлаждане просто няма "-" за реле "1" и то не подава "+" към реле "2" то не вкл. и т.н.и клапана е изкл. Все пак и ти помисли ако нещо греша поправи ме че....
todortv - майстор
Много сложно си го обясняваш Просто на мястото на старата бобина слагаш допълнително реле на 12В.
Контактите на допълнителното реле ще захранят новата бобина с 220В.

Объркваш се от поляризованото реле на платката. Гледай само контактите му, без да се интересуваш как се управлява.
Или аз нещо не съм разбрал. :)
vasiv - напреднал
Здравей колега todortv не е моето обяснение сложно а точно-първо както в началото обясних бобината на DC клапана работи 10сек колкото да обърне посоката на тефлоновата пуричка и тя работи на 100в DC ,дори изпр.мост се вижда на платката/виж снимката/така че няма как да сложа реле 12в на мястото на бобината/клапан/то ще включи 10сек и..off.сега мисля по идеята да шунтирам изпр.мост и да помисля по захранване на релето обръщащо до сега поляритета след тези 10сек.
todortv - майстор
Климатика на 110В ли е?
Мислех, че бързо схващам, но повече трябва да ми се обяснява.
С две думи "Японеца" пуска вентила да си свърши работата и после не опича бобината... :-D
Пробвай непрофесионално, с по-малко думи да обясниш какво се случва.
Все пак не отговори, дали е сменен вентила и сега търсиш начин за управление на новия?
Последна промяна от todortv на вт мар 04, 2014 9:05 pm, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
:? Доста объркано го обясняваш. Аз разбрах следното:
1.В режим отопление на новия променливотоков вентил на 220V трябва да му се подаде напрежение и да го задържи докато климатика е в режим на отопление и не прави дефрост.
2.В режим на охлаждане или дефрост не трябва да има нищо към новия 220 волтов вентил.
Така ли е? Ако е така ти трябват две релета за 100 волта.
- Първото ще е за режим отопление. като му се подаде 100 волта за 10 секунди ще се включи и ще използваш някой от свободните контакти за самоподръжка.
- Второто - ще му използваш един нормално затворен контакт и ще го включиш във веригата за самоподръжка на първото. Когато релето на платката подаде реверсирано напрежение ще се включи второто реле и ще прекъсне веригата на първото. Вентила ще остане без напрежение и ще мине в режим на охлаждане/дефрост.
Естествено във веригите на двете релета - по един диод. За двете релета в различна посока. Така в единия случай ще задейства само едното реле а в другия само второто, което ще изключи първото.
Дано съм успял да обясня.
vasiv - напреднал
Просто сте върха колеги , todor ,hidrazin аз всъщност няколко пъти стигам до извода за две релета но не се сещам къде може да има такива и забивам в други посоки а сега и ме смутихте с този дефрост /при него клапана включен ли е или не/като мерих напреженията при режимите ,този просто нямаше как да се случи..... =D>
hidrazin - майстор
Не съм голям спец по климатиците но доколкото знам при дефроста е същото като охлаждането. Като събере лед на външното тяло минава в режим на охлаждане без да върти вътрешния вентилатор. Така си "краде" малко топлина от стаята за да размрази външното.
Теб това няма какво да те сбърка ако си направиш схемата с релетата. Като реши да си прави дефрост ще е все едно като да мине за малко в охлаждане.
Ти какво? Няма от къде да вземеш 100 волтови релета ли? Ако чак толкова закъсаш пиши и може да измислим нещо. Тук не мога да ти предложа, защото търговията е табу а и сигурно ще намериш по магазините.
vasiv - напреднал
Ами просто преди дни като ми мина през ум идеята за релета 100V и ровнах в нета но....камари с 12,24 и 48V и....дори кривнах в посока на мястото на греца/изпр.мост /да запоя едно импулсно ,те нали са на 110-240 на 12V и така да захраня релетата

Тема "помогнете със схемичка за вкл.и изкл.на магнетвентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: