• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
shotik - майстор
Купих контролер за ел.велосипед и с приспособяване инвалидния скутер тръгна! Направих го с две релета за 24 волта ,за ход напред и назад . Всичко тръгна от раз ,но се оказа ,че бобинката на контактора дърпа яко и напрежението пада с цели 2 волта и само за минути е към 21 волта ,когато защитата на контролера за ниско напрежение изключва . Като натискам ръчно котвите на контакторите е добре,но не може да бъде така.
Помогнете да измислим някакъв механичен превключвател за обръщане посоката на тока за постоянно токов електромотор 550 вата. Нещо като двоен ЦК ключ,но по- як , за да може да издържа на 20 -25 ампера при 24 волта.
Сетих се за ножов прекъсвач,но вече не се намират ,после си мислех с четири автоматични предпазители ,два по два с обща дръжка на двойка ,но пък няма защита да се включат всички и да стане късо съединение.
Трябва да е с възможно малки габарити и тегло ,разбира се и цената да е поносима.
Чакам съвети !
sstefanov - майстор
Нещо такова няма ли да ти свърши работа:
Изображение
Vectra - специалист
Би трябвало да свърши работа, но много са важни транзисторите. Трябва да се подберат с много ниско вътрешно съпротивление. Например IRL3705. При него са 0.01 ома но при тия токове пак ще разсейва 6-7W единия. Друг е въпроса, че с един ШИМ отпред и направо си става реверсивен контролер :wink:
shotik - майстор
sstefanov ,нямам представа от тази електроника, има ли я в България готова тази схема ,аз само да я свържа според указанията ?
shotik - майстор
Ето снимки на скутера, вече е готов за ползване. с нов контролер за постоянно токов електромотор на 24 волта , 550 вата . Разглобих го целия, почистих рамата и я боядисах с боя за под на коли, приспособих кормило от велосипед за основно кормило ,ползвайки за основа оригиналното. Наложи се ,заради ръчките за газ и спирачка,които са различни от оригиналните. Цялата електрическа част е преработена ,за да може да се ползва новия контролер , премахната е оригиналната седалка ,тежаща 23 кг , сегашната е само 4 кг , таблото съм го направил с опростена форма и ключове за мигачи и фар и габарити, волтмер ,бутон за клаксон и авариен стоп - бутон, който да се ползва при аварийна ситуация или при слизане като се изключи , една спирачка на електромотора предодвратява придвижването . Има и секретен ключ за включване и изключване на тока.
Ето албума ,на който да видите снимките му , има и едни снимки на синя инвалидна количка ,която е отделно от него,ползвал съм албума за да я съхраня:

http://shotik.snimka.bg/other/invalidni ... hki.866770
alsted - майстор
hidrazin написа:
Сори ама тоя човек няма да ти свърши работа. Намери си истински техник.
... Добре си се справил. Дано му свърши работа. А дано ама надали. :?
И к`во става ся в този форум :? казваш му на човек, че е прост и не става, той пък ти прави сечено и довежда идеята си до действащ финал :evil: Единствения извод, който май ти остава , е - че това не е твоя форум?!
hidrazin - майстор
alsted написа:
...И к`во става ся в този форум :? ...
Това което трябва. Ако беше си сложил очилата да прочетеш това:
shotik написа:
Ето снимки на скутера, вече е готов за ползване. с нов контролер ...
Щеше да разбереш че пак стана това, което казах че ще стане. Разбира се за твое разочарование.
Колко пъти трябва да ти обяснявам че това дето го мислиш няма да стане.
Както не стана предния път, по-предния път .... както няма да стане и следващия път, и по-следващия път...
Та що не се замислиш за някой друг форум?
:partyman:
shotik - майстор
Не мога да разбера двамата колеги ,карат ли ми се ,че пиша ,какво съм направил сам и съм го споделил във форум "Направи сам " или ми се подиграват или може би нещо друго ?

За стария контролер /оригиналния / какво да му се ремонтира ,след като се оказа ,че е целия залят със някакъв материал като смола и не може да се смени нищо,не намерих и схеми, но пък намерих възможност с друго решение да подкарам скутера и вече ме чакат с нетърпение да им го дам.
Да и в друг форум ,специално за тази техника съм писал, споделено ми е за някои неща ,които не знаех и съм им показал и описал какво съм направил .

Струва ми се ,че се заражда нова група ,като тази преди няколко години ,която само нагнетяваше няквнапрежение и доста от тях вече не пишат тук по техни си причини.
Едва ли ще се разплачете ,ако и аз престана да пиша, не съм специалист по всичко,само което знам ,това пиша , но не нагнетявам напрежение в отношенията към всички ,посещаващи форума.

Или дали като Вадим да се направи и да се изтрие темата ?
hidrazin - майстор
shotik , извинявай ако съм те засегнал. Просто още в началото ма темата се опитах да обясня че нищо няма да стане с ремонта на този контролер.
Виждал съм подобни които не подлежат на ремонт. За точно този не бях сигурен защото точно такъв не съм виждал.
Та по тази причина спрях и да пиша в темата.
Не така обаче мисли алстедчо. Но то си е за негова сметка.
Още веднъж приеми моите извинения.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за намиране схема на контролер CURTIS 1225" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: