От мобилни телефони до цифрови камери
DMN - майстор
Не е ли в гаранция?(не че и аз бих се възползвал от нея де). Наистина уж много ги хвалеха тия зарядни(нямам такова) и си мисля- за да изгори бушона(така като гледам е свързан в първичната верига) - си има някаква сериозна причина, най-вероятно появил се дефект.
thinkpad - майстор
iivanov написа:
Сериозен дефект.
Ако смяташ, че това да изключа тока от предпазителя на току-що новото табло, което съм си сложил - ок. Аз тока го разбутвах, минах покрай него и работеше и след това, до колкото видях. Изгорял е самичък.
DMN написа:
и си мисля- за да изгори бушона(така като гледам е свързан в първичната верига) -
Принципно изгарянето на предпазител означава висока консумация или късо съединение, като следствията от второто обикновено са ясно видими с просто око. Не съм правил тестове, различни от 2-3 измервания. Ще го видим, като имам възможност да се занимавам.
thinkpad - майстор
Зарядното тръгна - светна. Ще го пробвам дали зарежда коректно и ще пиша после пак. Ето как го модифицирах аз, ако някой срещне трудности. Такъв предпазител не видях никъде, сложих стъклен 5/20 1.6А, като му запоих 2 жички. Взех два, единият го прецаках - едната страна му се разлепи от поялника. С вторият различен подход имах и стана работата. Въпрос на флюс. Можех да сложа термошлауси навсякъде, но ме домързя. И не бях уверен дали при загряването им, жичките които сложих няма да се разпоят - припоят да се стопи. Имах и цокли за предпазители 5/20, но нямаше къде да ги сложа.
Изображение
hidrazin - майстор
В магазина има държачи за тези предпазители. За да не запояваш следващия път.
ИзображениеИзображение
Има и предпазители за печатен монтаж:
ИзображениеИзображение
Та да знаят хората де, ако им се наложи.
:partyman:
thinkpad - майстор
Нямах от посочените държатели, имах други. Малко простото мушкане изглежда нестабилно от дадените от теб държачи. Полупроводниковите предпазители и т.н за печатен монтаж са интересни, но е малко по-трудно да се намерят. :)
nikolovvd - майстор
thinkpad написа:
И не бях уверен дали при загряването им, жичките които сложих няма да се разпоят - припоят да се стопи.
Това някаква английска шега ли ще дойде, че не я схванах? :?
Ако предпазителят се загрее до температура, при която спойката би се разтопила, то не си сложил предпазител, а нагревател. :lol:
velsi - Почетен майстор
Не си чел внимателно. Има предвид загряването при поставяне на термосвиваем шлаух. :snakeman:
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Полупроводниковите предпазители ...
Жалко. Аз ще трябва да изчакам за да разбера какви са тези полупроводникови предпазители? :? Такива не съм показвал нито съм давал линк към такива.
А за успееш да разтопиш спойка през термошлаух, трябва да си наистина много "упорит". Освен ако за спойката не си използвал сплав на Розе, Вуда...
И едно уточнение от моя страна. Предпазителя долу, в дясно дето е като диод или транзистор не е препоръчителен в този случай.
Този модел не се използват в мрежовата страна на захранването поради малките размери и възможността за поява на вътрешна дъга.
Във вторичната страна - за ниските напрежения са добри.
Това - за протокола.
:partyman:
nikolovvd - майстор
Преди да се разтопи спойката, термосвиваемия шлаух ще се е запалил, ако ще да е ползвал спойваща паста за SMD, която се топи при 90-100 градуса!
velsi написа:
Не си чел внимателно. Има предвид загряването при поставяне на термосвиваем шлаух.
Само, ако човек не е работил с термосвиваем шлаух, може да напише такова нещо.
sstefanov - майстор
Да - шлаухът се свива при максимум 125°C, а обикновения припой - над 300°C.
Все едно да кажеш, че те е страх да си държиш бирата по-дълго в ръка, за да не закипи.

Тема "Смяна на предпазител за печатен монтаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: