От мобилни телефони до цифрови камери
DMN - майстор
kalpev написа:
Кабелът за зареждане е стандартен USB в единия край към micro USB в другия. Стандартният USB куплунг се включва в зарядното при зареждане, а служи и за връзка с компютър.
Да, да, да...обаче за да се включи и флашка към този кабел, то трябва да има и някакво напрежение идващо от таблета за захранване на флашката т.е. тока трябва да се движи двупосочно в този порт.
kalpev - специалист
Aз лично флашка към таблета не съм връзвал директно, защото най-малкото ще трябва такъв преходник, какъвто нямам. А дали ще се получи е друг въпрос.
Прикачен файл:
cmp-usbadap9.jpg
cmp-usbadap9.jpg (9.08 KиБ) Видяна 4169 пъти
Поради това си включвам флашката към компютъра, таблета също, и си прехвърлям каквото ми е нужно.
lubenov1 - специалист
DMN написа:
kalpev написа:
Кабелът за зареждане е стандартен USB в единия край към micro USB в другия. Стандартният USB куплунг се включва в зарядното при зареждане, а служи и за връзка с компютър.
Да, да, да...обаче за да се включи и флашка към този кабел, то трябва да има и някакво напрежение идващо от таблета за захранване на флашката т.е. тока трябва да се движи двупосочно в този порт.
Еми да и аз мисля така ,защото е включвана флашка за 3g-интернет.
Преди това е свързван и с компютър посредством юесби за да се сложи нов ром ,андроид 4 ,но проблеми не е имал.
По принцип буксата им за зареждане се бъзика и не винаги се зарежда и той затова е решил да го зареди ,както се зареждат повечето телефони с юесби.
Преди да го включи де се зарежда е играл с него ,но каза че в стаята е било студено и му е загаснал по негови думи за батерия , след това го е включил към зарядно с юесби и го е оставил да се зарежда ,но така и не се включил и по негови думи след 3-4 часа преди да извади буксата видял ,че червеното диодче не светело оранжево (Заредено) ,а светело в червено и премигвало. От тогава на сам таблета не е работил.
lov - майстор
Ще се опитан да отговоря на веднъж.
И така пропуснах да кажа за детските играчки на които батерията има няма е около 2000мА/ч. Те наистина нямат отделна букса за заряд. И това се прави през стандартния УСБ порт. Сега не ми се рови да видя въпросното Леново с каква батерия е но едва ли след пълен разряд ако е с по-голям капацитет ще успееш да я заредиш дори и за един час. Просто нормални физични закони. Има вероятност да са направили обратна връзка кога го подключваш към компютър да опознава това и да е направено ограничение по ток. В противен случай като го вържеш към компа ще стане мазало.
Относно преходниците тъй като сега стана на дума имам съмнение че точно така са го изгорили. Когато се връзва към комп със стандартен УСБ кабел няма проблем с разпиновката ползват се само 4-те пина на микро или мини буксата какъвто е там на таблета. Но когато към таблета трябва да се включи външно устройство като флашка, модем, външен хард диск, кард ридер, мишка или клавиатура се ползва такъв преходник или кабел. Той се води обаче OTG и разбира се таблета трябва да потдържа такъв порт. На външен вид нямат разлика само дето ако е кабелче е доста късо не повече от 6-7 санта, а причината да се ползва такова е че между 4-ти и 5-пин на мини или микро буксата са дадени на късо. Когато към порта на таблета се включи такъв кабел той вече знае че става водещ и той ще управлява външно устройство. И трябва да подаде захранване към него. И пак да поясня мини и микро УСБ буксите не са с 4 а с по 5 пина както е стандартната букса.
Та по тази причина с такъв преход OTG на всякъде изрично е записано в инструкциите да не се използва за заряд. Та точно за това си мисля че така са го одумкали. Използвал е стандартен кабел и е ползвал преход OTG за по лесно.
Та разпитай по подробно с какви кабели го е зареждал
lubenov1 - специалист
lov написа:
И така пропуснах да кажа за детските играчки на които батерията има няма е около 2000мА/ч. Те наистина нямат отделна букса за заряд. И това се прави през стандартния УСБ порт. Сега не ми се рови да видя въпросното Леново с каква батерия е но едва ли след пълен разряд ако е с по-голям капацитет ще успееш да я заредиш дори и за един час. Просто нормални физични закони. Има вероятност да са направили обратна връзка кога го подключваш към компютър да опознава това и да е направено ограничение по ток. В противен случай като го вържеш към компа ще стане мазало.
Относно преходниците тъй като сега стана на дума имам съмнение че точно така са го изгорили. Когато се връзва към комп със стандартен УСБ кабел няма проблем с разпиновката ползват се само 4-те пина на микро или мини буксата какъвто е там на таблета. Но когато към таблета трябва да се включи външно устройство като флашка, модем, външен хард диск, кард ридер, мишка или клавиатура се ползва такъв преходник или кабел. Той се води обаче OTG и разбира се таблета трябва да потдържа такъв порт. На външен вид нямат разлика само дето ако е кабелче е доста късо не повече от 6-7 санта, а причината да се ползва такова е че между 4-ти и 5-пин на мини или микро буксата са дадени на късо. Когато към порта на таблета се включи такъв кабел той вече знае че става водещ и той ще управлява външно устройство. И трябва да подаде захранване към него. И пак да поясня мини и микро УСБ буксите не са с 4 а с по 5 пина както е стандартната букса.
Та по тази причина с такъв преход OTG на всякъде изрично е записано в инструкциите да не се използва за заряд. Та точно за това си мисля че така са го одумкали. Използвал е стандартен кабел и е ползвал преход OTG за по лесно.
Та разпитай по подробно с какви кабели го е зареждал
Е ми с този ,който му е в комплекта , а той е мини юуесби и по принцип е за връзка с компютъра и чрез него не се зарежда батерията дори и да е включен към компютъра ,служи само за кабел за данни.
Обаче това го е разбрал едва сега ,когато е станала белята с зарядното му от телефона ,което е с юесби и е 5V 1A huawei
inspo - майстор
lov написа:
И така пропуснах да кажа за детските играчки на които батерията има няма е около 2000мА/ч. Те наистина нямат отделна букса за заряд.
Това дали е с отделно гнездо за зареждане или само с usb едва ли има връзка с цената и капацитета на батерията на таблета.
lubenov1 - специалист
Също мисля ,че този елемент който е изгорял е точно нещо като контролер на напрежението и той пропуска тока към платката при зареждане а и същото време чрез него са включва и таблета. А след ,като се зареди батерията връща сигнал до него и той запушва и спира зареждането.
Ето и малко замерване:
Батерия разпоена от платката ,плюс с минус 4,08V и плюс с белия кабел ,който е за контролера в батерията е 3,83 V

При запоена батерия към платката ,,плюс с минус 0,24V и плюс с белия кабел ,който е за контролера в батерията е 0.24V.
При включване на зарядно в таблета промяна в стойностите на батерията няма!
И ето какво показва платката.
При включено зарядно.
Изображение
При изключено зарядно само от батерията.
Изображение
DMN - майстор
lov написа:
И пак да поясня мини и микро УСБ буксите не са с 4 а с по 5 пина както е стандартната букса.
Именно, и аз нещо такова имах предвид и на там исках да насоча посоката на темата, и като евентуален проблем за повредата може би.
lubenov1, по снимките не знам дали някой ще успее да ти обясни как да си решиш проблема и къде е точно със сигурност :?. Ако намериш тези елементи ги сменяш и каквото стане.
hidrazin - майстор
Ами да беше взел да си проследи пътечките кое къде и как е свързано. Щото пък и на мен ми свърши за в момента боба - оня шарения. :?
Ама са останали 1-2 зърна и показват малко ама следното:
Това с трите крака дето е свързано към бутона за RESET почти сигурно е това:
BL8509
Другото дето се е пръснало, със 6-те крака вероятно е АР3911. Казвам вероятно защото няма как да измеря какво е между краката.
Ако е AP3911 между 1 и 3 крак трябва да има нула ома. Също нула ома трябва да има и между 2 и 4 крак.
И ако наистина се окаже че чипа е този, то е малко вероятно и да не кажа невероятно да се е взривил от опит за заряд през USB.
По-скоро са правени някакви други извращения с клетия таблет. Примерно заряд с някое друго зарядно дето не е за него.
Отдавана съм престанал да слушам какво казват тези с проблемите. Обикновено никога не са виновни. :lol:
Ама и боба да е показал вярно, въобще не знам от къде ще ги намери тези нещица. Тези платки не са предвидени за ремонт.
Най-много да и смениш или презапоиш някоя букса и то ако не е откъртена много зверски заедно със всичките пътечки.
Разбира се има начин за ремонт.
Единствения разумен и вероятно единствения възможен начин
:partyman:
lov - майстор
Аз пък мразя да се кьоравя по лошо направени макро снимки пък камо ли да проследявам пътечки. Друго вероятно е от някой стар пакет където контролера на батерията върви с него. Скоро сменях на жената батерията на таблета и той беше с така ама тя решила че не става нищо от нея и я метнала на боклука. Та само като идея.

Тема "Таблет Prestigio Multipad PMP5080B. Нуждая се от помощ!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: