MamaMy написа:Само да предупредя четящите темата за да не правят нещата по два пъти като мен:Нямаше ли под ръка звънчев трансформатор 3-5-8 в и с няколко последователни, изправителни диода, и баластен резистор да стане. Може би случаят е бил друг?
Ако ви трябва изправено напрежение 1,5 волта сметките за стандартен изправител с грец не са много верни.Ще трябва да помислите за пада върху изправителните диоди който вече е съизмерим с изправеното напрежение. Аз така се чесах половин час защо имам 0 волта на изхода при положение, че всичко е сметнато. Навил съм намотка за 1,2 волта която след изправяне ще трябва да се получи 1,2*1,44=1,728. ДА, ама не. При положение, че съм правил стотици захранвания, това ми е първото за толкова ниско напрежение и естествено навивах трафа два пъти![]()
Голяма излагация, а бях решил, че нещо толкова елементарно ще го претупам за един час със все платката и ще отбия номера. Все пак идеята беше да е абсолютно евтин и елементарен заместител на батерия R20 предназначена за запалване на газов бойлер.
В следващия етап пробвах да направя грец с шотки от компютърни захранвания като дори сдвоих диодите, но ефекта беше лош и разглобих трафа. Играх си сумарно над 8 часа