• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
От мобилни телефони до цифрови камери
torbalan - Дървен философ
Изобщо е безсмислено да се сравняват електрониката произведена в ССССР с тази на запад...

Най-доброто, което можехме да правим бяха копия на остарели модели компютри с бракувани поточни линии купени от САЩ през трети държави....
Andri01 - майстор
Лични наблюдения: ГДР ел.техника и електроника беше по-добра от руската и по-зле от нашата. От соц.лагера ние правихме най-добрата корабна електроника и ел. техника.
nikolovvd - майстор
torbalan написа:
Най-доброто, което можехме да правим бяха копия на остарели модели компютри с бракувани поточни линии купени от САЩ през трети държави....
Моля, моля!
В Правец линията за автоматично запояване и измиване бе на Холис САЩ - чисто нова. Аз съм я разопаковал.
Линията за автоматичен монтаж от Япония на фирмата Панасерт.
А завода за печатни платки го правиха швийцарци от фирмата Шеринг с капацитет 100 000 кв.м 8 слойни платки на година.
От БАН идваха да ги копират!
Новото производство се усвояваше за 2-3 часа. Толкова ми трябваше да напиша програмите на машините. Монтираха се ИС от 6 до 40 крака, транзистори, диоди, кондензатори, резистори и джъмпери. Само цоклите и нестандартните елементи се монтираха на ръка.
Някъде 1989-1990 инсталираха швейцарска машина за SMD монтаж.
hidrazin - майстор
Това с кръжока си е много добре макар да си личи че е леко нагласено.
Тая дърта платка я държеше през цялото време. :-D
За разлика от тях ние и толкова не правим.
Сегашните келеши стоят само пред комповете и не ги интересува нищо друго освен тъпия фейс.
Тук там някое наркоманче или мечтател кога ще избяга в чужбина.
И това благодарение на милата ни "демокрация" насаждана ни вече четвърт век.
:partyman:
Andri01 - майстор
Не си съвсем прав. Има и не малко добри и умни млади хора : https://news.bg/tech/balgarskiyat-dozim ... skiya.html
hidrazin - майстор
То в едно стадо винаги има по някоя черна овца. В нашия случай е обратното - тук-там по някоя бяла овца.
:partyman:
profesionalist_wood - майстор
jordanvass написа:
Не е толкова важно технологично в кои години се намират. По-важното е, че приучават децата си на нещо полезно. Така децата придобиват сръчности, умения, познания. Резистор ли ще запоиш, гайка ли ще завиеш, дърво ли ще дялкаш - важното е да мислиш и да се занимаваш с нещо, което после в живота ще ти потрябва. А и те ориентира към бъдеща професия. Помня как навремето си правехме сами играчките - самолетчета, лодки, колички... А днешните деца един молив не могат да подострят с ножче. В живота едва ли ще ти послужат уменията да играеш на компа Counter-Strike или FIFA, но със сигурност ще ти се наложи да завиеш гайка, да издялаш дърво или да запоиш жица. Хубаво правят руснаците. А ние си осакатяваме децата.
Те и ще си останат осакатени,дори някои не могат да работят с ел.инструменти. Имам колега който не може да си закове пирони на дъска.....
Но прави ли ви впечатление за уреда на клипа на 4:43 Судовой Радиопередатчик КВ тип Ильмень-м от 1968г ! Такъв не съм виждал никъде днес у нас,по-старите набори може да са го виждали...
Обаче младата Наташка е чудесна :-D
Чудно ми е как още не ги е ударил тока тези антики :?
А пък на клипа схемите от папката им са бая стари! https://www.youtube.com/watch?v=Xe9Mu2dxtfg Дори направо бият с бакелитните контакти :lol: на 1:51
Иначе не съм се заглеждал в България да организират подобни кръжоци :?
torbalan - Дървен философ
nikolovvd написа:
torbalan написа:
Моля, моля!
В Правец линията за автоматично запояване и измиване бе на Холис САЩ - чисто нова. Аз съм я разопаковал.
Линията за автоматичен монтаж от Япония на фирмата Панасерт.
А завода за печатни платки го правиха швийцарци от фирмата Шеринг с капацитет 100 000 кв.м 8 слойни платки на година.
От БАН идваха да ги копират!
Новото производство се усвояваше за 2-3 часа. Толкова ми трябваше да напиша програмите на машините. Монтираха се ИС от 6 до 40 крака, транзистори, диоди, кондензатори, резистори и джъмпери. Само цоклите и нестандартните елементи се монтираха на ръка.
Някъде 1989-1990 инсталираха швейцарска машина за SMD монтаж.
Остарели е ключовата дума...

Производството на Правец 82 (който е почти пълно копие на Епъл 2) започва по време, когато Епъла вече е бил ако не демоде и бракуван, то поне вече масово разпространен...

За Изотите да ровя ли? А за ЕС-тата? :)

И обърни внимание - участвал си в разопаковането на поточни линии произведени в западна Европа и САЩ, а не на руски такива...

Именно за това иде реч.
toolegittoquit - майстор
torbalan написа:
Във всяка една област са на такова ниво.
Само дето СССР е направила най-големият транспортен самолет в света - АН. Менделеев и Александър Попов също не са непознати личности. Това, че си проамерикански насочен не означава, че можеш да плюеш постиженията на една нация с лека ръка.
lz1wvm - специалист
Съфорумеца,пуснал темата.Питаше защо излиза толкова пушек.
Ами както казваше един колега,това са душите на изгорелите елементи.....а в темата се почна пак мерене,кой е по-по-най. :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Кръжок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: