От мобилни телефони до цифрови камери
sinfon - специалист
martosound написа:
Стига теоретична електротехника! Учили сме я доста отдавна. Споделете конкретно нещо което сте направили и е успешно!!!
Здравей! Ако теорията и практиката не съвпадат, значи нещо куцат сметките! Може по всякакъв начин, но презапасяването позволява да се предотвратят фалове при единични повреди, като се запази работоспособността на останалата част от изделието.
martosound - специалист
При мен теорията и практиката съвпадат и всичко си работи. За другите не знам... :partyman:
sinfon - специалист
martosound написа:
При мен теорията и практиката съвпадат и всичко си работи. За другите не знам... :partyman:
Здравей. Диодите до колкото помня са нелинейни елементи. Сметките се правят за определен сценарий. Колкото им е по-горещо, толкова повече им спада съпротивлението, колкото повече им спада съпротивлението - по-горещо им става.
С други думи - гори един диод, като го прави с късо съединение и може режима на работа на диодите да се измени към много неблагоприятен. На кратко - ако ще си правиш въжето, по-добре му остави аванс на примката, да не вземеш да се обесиш на него, като се пристегне. Всичко трябва да се изгражда с толеранс към дефекти. Много по-лесно е да се презапасиш един път, отколкото да смениш 50 диода по-късно, ако не го направиш.
martosound - специалист
Не ми се философства :cool:
thebugger - специалист
Топологията преди източникът на опорен ток, не е особено от значение. Дали ще използва грец, дали еднополупериоден, дали ценеров за осигуряване на пад след изправителя, няма особено значение. Захранващата част, е наистина най не-важната. Според мен най-възможната повреда която може да се случи е нарушаване на баланса на напреженията върху поредицата от светодиоди, при изгаряне на 1 от тях, което да доведе до консумация на повече ток, оттам още повече изгоряли диоди и накрая ако един благоволи да изгори на отворена верига да прекрати верижната реакция. Ако не, всички изгарят, изхода остава на късо съединение и не е изключено и да се запали нещо. Единственият начин да противодействаш на тази повреда е да подсигуриш по някакъв начин постоянен (независим от захранващото напрежение и от товара) ток за светодиодите. Пасивен резистор ще работи перфектно при пълна поредица от светодиоди, но като почнат да изгарят ще се увеличи пада на напрежение през резистора и ще се увеличи тока. Един източник на опорен ток, ще поддържа тока в дадена граница независимо от изхода. Дори и при пълно късо съединение пак ще отдава 20мА. При евентуална повреда разликата ще се разсейва върху транзисторът, а не върху останалите светодиоди. По мои изчисления при номинален ток 20мА, захранващо напрежение 220VDC, транзисторът дори при късо съединение няма да разсейва повече от 4-5W. Със едно малко радиаторче, ще издържа дори и на продължително късо. Вярно, че схемата малко се усложнява, но по-добре да купиш 1-2 транзистора по левче, отколкото 100 нови светодиода.

П.С. Най-добрият вариант за токоизправителя си остава с галванично разделяне. Ако нямаш от къде да си намериш разделителен траф, намери 2 еднакви 10-15VA трафчета и им свържи заедно вторичните. Единият ще понижава, другият ще повишава обратно. Това ти дава предимството да си изтеглиш извод с ниско напрежение от вторичните, за захранване на 555 таймерът. Правил съм го този номер със звънчеви трансформаторчета.
hidrazin - майстор
Какви са тези резистори по 10W, какви са тези мощни транзистори (че и два на радиатори) какви са тези "защитни" резистори за някакви си пикливи 100-тина светодиода?
За защита от пикове по мрежата се слага МОВ - варистор на входа и башон преди него.
Останалото с гасящия кондензатор си работи приемливо добре.
Ама те хората отдавна са измислили топлата вода.
Например:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... hv9925.pdf
http://www.onsemi.com/pub_link/Collater ... 020B-D.PDF
Освен това 100 диода от предполагаемия модел струват няма и 2-3 лева.
А предполагаемия модел е 5-милиметрови светодиоди. Та те направо си прекъсват.
А тоя сценарий с примката, прегряването ... са само в нечии сънища.
:partyman:
P.S.Така става когато се правят схемки с компютърни програмки без да се имат необходимите знания.
И като няма практика...
И thebugger-е , стига с тая глупава схема.
thebugger - специалист
Май някой нищо не е прочел от коментарите и говори глупости. На първо място късмет ако намериш 100 светодиода за левче два. Под 10-15лв няма да стане туй. Второ тези линкове които постваш са абсолютно същото нещо (източник на постоянен ток). А най-голямата простотия която успя да изръсиш е това че отричаш примера с примката. Тази повреда не ти я давам за пример, давам ти я като гаранция! Полупроводниците при не-висок ток ПОЧТИ НИКОГА не изгарят на отворена верига, почти гарантирано изгарят на късо съединение. Да те върна ли в първи курс по електротехника, да ми кажеш какво става когато окъсиш едно звено в последователно свързана верига. Падът на напрежение върху поредицата светодиоди пада, върху гасящия резистор се увеличава, следователно и токът във веригата се увеличава. Светодиодите са много чувствителни елементи и съвсем малко им трябва да почнат да опукват един след друг. След 20-30 опукани диода, някой може благоволи да изгори на отворена верига и да прекъсне процеса, може и да не. Единственият начин да осигуриш постоянен ток за светодиодите независимо от повредата е да преместиш по някакъв начин отделената разлика във някое друго звено (в нашия случай във транзисторите). При нормален режим на работа и добро изчисление, можеш да ограничиш разсейването върху транзисторът при нормални условия до 0.5W, в чиито случай не ти трябва охлаждане. Охлаждане трябва в случай на повреда когато разликата се отделя върху транзисторът.
Последна промяна от thebugger на пон дек 12, 2016 1:50 am, променено общо 1 път.
thebugger - специалист
Ето я схемата преизчислена. 220омовият резистор всъщност разсейва под 0.5W, не бях взел в предвид нелинейното протичане на ток през него, заради диодите, при първоначалното изчисление. Транзисторът ще разсейва 0.5W при 100 светодиода 2V/20mA. Само в режим на повреда ще отделя повече. Диодите спокойно 1N4007, електролитният кондензатор 47uF/400V, а паралелните гасящи кондензатори мисля че най-добре ще е да са хартиени в масло, защото работят вярно, дълго време на високи напрежения. Ако не полипропиленови или керамични, няма особено значение, нали не са аудио кондензатори. Транзисторите вече бях писал какви. Всички резистори да не са под 0.5W, най добре 1W и нагоре ако позволява монтажа.

Прикачен файл

Д.png
Д.png (39.94 KиБ) Видяна 1783 пъти
sinfon - специалист
hidrazin написа:
P.S.Така става когато се правят схемки с компютърни програмки без да се имат необходимите знания.
И като няма практика....
Здравей! Мисля, че не си прав. И аз имам право. Не е удачно да се свързват много диоди последователно, а е хубаво да са на групи. Защото се оказва, че при голям брой последователно губиш контрол над ситуацията. Светодиодите са елементи, които работят при стабилни параметри. Твърде много зависи схемата от входният параметър "Мрежово напрежение".
hidrazin - майстор
100 червени светодиода за няма и 2 кинта с безплатна доставка
Толкова за познанията относно цените на светодиодите и въобще за светодиодите.
Светодиодите ПОЧТИ ВИНАГИ изгарят на отворена верига и за това си има причини но си ги открий сам.
Ако не беше така, тук нямаше да имаме само един заминал LED:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Vwrn-tA88Ps[/youtube]
Както и тук и също на още много места.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iIle_vneEvA[/youtube]
Според твоите умопомрачителни разсъждения в тези ламБи щеше да е масов леш на светодиоди.
Да ама те явно не се съобразяват с твоите оскъдни знания - и практически и теоретически.
Също така никой няма да тръгне да прави тази схема недоносче.
Така се получава когато се използват тъпи компютърни симулации и то от хора дето много не са в час.
:partyman:
P.S. Никъде не можеш да ме върнеш защото ти накъдето си се запътил, аз от там се връщам. :-D
Още един тролпад/тинкпад ще ми дойде в повече...

Тема "Схема - светодиоди - 220в?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: