• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Все пак става въпрос за резистор за светодиод!
sstefanov - майстор
Не забелязах, а и не очаквах точно този резистор да заслужава такова внимание. Стойността му не е критична, над 30 ома всичко ще работи.
Пробвай със 100 ома, както вече споменах.
DMN - майстор
stereolizard написа:
По скоро се чудя дали , ако правя схемата на kosata да сложа малки радиатори на LM 317 доколкото има място в кутията.
Аз те съветвам първо да измериш напрежението на празен ход(без товар) на адаптора, който ползваш, желателно е да е поне 3-4V над крайното зарядно напрежение, ако ще правиш нещо с LM317, че в случая даже са и два(свързани като стабилизатор на ток и на напрежение). Малък радиатор може и да се наложи особено на стабилизатора на ток.
stereolizard написа:
Когато "умре" винтоверта му зареждам батерията за една нощ и това е. Доколкото знам се зарежда с ток една десета от капацитета на акумулатора за десет часа. Или това май беше за оловните акумулатори.
Това стандартно важи за оловните и за Ni-MН/ Ni-Cd батерии(каквито предполагам, че са били елементите на оригиналната ти батерия). Времето обаче за зареждане на Ni-MН/ Ni-Cd батерии стандартно е 14-16 часа с 1/10 заряден ток от капацитета.
stereolizard написа:
Между другото батерийният пакет е подменен с цял акумулатор, който се побра в кутията. Не знам ,как се води ? Черен на цвят, с форма на правоъгален парелепипед, използват ги например в СОТ централите.
Явно е подменен с оловен акумулатор 12V. Желателно е крайното зарядно напрежение да не надминава 14.6V
Благодаря на всички!
Поздрави!
muhala - майстор
Здравейте,

Имам подобно зарядно за 18V Ni-Cd бетерия (пакет). Пакета беше на 10 години и повече и реших да го подменя. Сложих едно акумулаторче на 12V, пасна идеално в кутията.
Зарядното го преправих, като използвах схемата на фиг.17 от тук: http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm317.pdf
С една ИС LM317 ограничавам напрежението и тока. Даже на Rs вързах един резистор паралелно и с един ключ избирам бърз, бавен заряд.
Настроих го на 14.4V и заспа.

Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за изчисляване на резистори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: