От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
SC40-19SURKWA

Схемата - лесно става с 4026. Ето например тази.
На ляво по схемата може да добавях колкото си искаш 4026.
Вижда се че на IC2 от 5-ти крак има изход който трябва да отиде към крак 1 на IC3 (която още я няма на схемата) и така нататък колкото разряда ти трябват.
Ще ти трябва и някакъв драйвер за изходите на 4026 защото максималния им товар е 10mA.
Индикатора който съм показал консумира 20 mA на сегмент и не може да се свърже директно към изходите на 4026.
Прикачен файл:
two-digits-counter-using-CD4026.jpg

:partyman:
вт ное 20, 2018 1:26 amhidrazin написа:
SC40-19SURKWA

Схемата - лесно става с 4026. Ето например тази.
На ляво по схемата може да добавях колкото си искаш 4026.
Вижда се че на IC2 от 5-ти крак има изход който трябва да отиде към крак 1 на IC3 (която още я няма на схемата) и така нататък колкото разряда ти трябват.
Ще ти трябва и някакъв драйвер за изходите на 4026 защото максималния им товар е 10mA.
Индикатора който съм показал консумира 20 mA на сегмент и не може да се свърже директно към изходите на 4026.

two-digits-counter-using-CD4026.jpg

:partyman:
Мерси ама ... в таз наша пуста държава на едно място немога да намеря индикатори по-големи на размер. На едно място налични 2 на други 1 .... аман

През изходите мога да прекарам през транзистори отделно захранване за тях..
ESPACE - майстор
В алито са по 10-тина лв, ама ти каза че "Единия индикатор ми е 20лв" и аз помислих че ги имаш.
Какви транзистори, ползвай някой чип - ULN2004 са 7 драйвера
iliya_i - майстор
пон ное 19, 2018 9:17 amMaDaFaKaTa написа:
Ще правя брояч на готова продукция колега :) Датчик ще брои не аз :D
Това явно ще е брояч на някоя поточна линия, с не малък обем продукция - между 10000 и 100000 бр. на ден/смяна.
Но имай в предвид, че брояча ти е малкият проблем на такава система. Щото Гяволите ще намерят начин, да предизвикат фалшиви сработвания на датчика, особено ако се плаща на бройка. :lol:
За това такава система се прави така, че да сработва броенето при задействане на датчика само за точно определено време, съответстващо на размера на продукта и скоростта му на движение. За това времето на сработване на датчика се сравнява с още един брояч, който пък брои точна честота. Например, ако продукта минава през датчика за точно 1 секунда, то това време се сравнява с брояч, които сравнява времето за преминаване с честота 1000 Hz и задейства брояча за готов продукт, само ако отчете между 998 и 1002 импулса, за времето, за което датчикът е сработил. В противен случай не се отчита на брояча за готови продукти.
вт ное 20, 2018 8:57 pmiliya_i написа:
Това явно ще е брояч на някоя поточна линия, с не малък обем продукция - между 10000 и 100000 бр. на ден/смяна.
Но имай в предвид, че брояча ти е малкият проблем на такава система. Щото Гяволите ще намерят начин, да предизвикат фалшиви сработвания на датчика, особено ако се плаща на бройка. :lol:
За това такава система се прави така, че да сработва броенето при задействане на датчика само за точно определено време, съответстващо на размера на продукта и скоростта му на движение. За това времето на сработване на датчика се сравнява с още един брояч, който пък брои точна честота. Например, ако продукта минава през датчика за точно 1 секунда, то това време се сравнява с брояч, които сравнява времето за преминаване с честота 1000 Hz и задейства брояча за готов продукт, само ако отчете между 998 и 1002 импулса, за времето, за което датчикът е сработил. В противен случай не се отчита на брояча за готови продукти.
Колега голям философ излезе ;)
Питай 1во за какво ми трябва точно после се хаби да пишеш :)

Това ще брои общ брой на готов продукт направен от 80ина жени..
(идеята е да се вижда темпото на работа... Примерно вчера на обяд бяха 5000бр днес са 4500бр ... Отпуснали сте се ... :) )

Какви фалшиви включвания какви 5 лева :))
shadow__01 - майстор
...
Нищо не разбрах... Дай конкретен пример за "шашмата" и как да се избегне.
iliya_i - майстор
ср ное 21, 2018 3:26 pmshadow__01 написа:
Нищо не разбрах... Дай конкретен пример за "шашмата" и как да се избегне.
Например, ако продукта минава през датчика за точно 1 секунда, то това време се сравнява с брояч, които сравнява времето за преминаване с честота 1000 Hz и задейства брояча за готов продукт, само ако отчете между 998 и 1002 импулса, за времето, за което датчикът е сработил.
tzetz009 - специалист
ср ное 21, 2018 9:54 amMaDaFaKaTa написа:
....Колега голям философ излезе ;)

(идеята е да се вижда темпото на работа... Примерно вчера на обяд бяха 5000бр днес са 4500бр ... Отпуснали сте се ... :) )....
:shock: На такъв форум подобава ли толкова много феодализъм ? Няма ли някой "ключар" да каже : " - Ключ ! "
ben84 - специалист
Значи една "мравка" може да запали цигара и докато пуши да си прехвърля един готов продукт на линията през датчика. Абе винаги има начин :-D
Такъв тип контрол ще доведе до ядосани знаещи и можещи хора и голямо текучество.
Щото все ще има някой махмурлия, незадоволен или каквото и да е на моменти. Няма как човек всеки ден да произвежда нещо в еднакви бройки и с еднакво качество.
iliya_i - майстор
ср ное 21, 2018 9:54 amMaDaFaKaTa написа:
Колега голям философ излезе ;)

(идеята е да се вижда темпото на работа... Примерно вчера на обяд бяха 5000бр днес са 4500бр ... Отпуснали сте се ... :) )

Какви фалшиви включвания какви 5 лева :))

Тема "Въпрос за 7 Сегментен брояч" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: