От мобилни телефони до цифрови камери
шоп - майстор
Аз пък да попитам с каква помпа изпомпвате?

Защото има дренажни помпи с цена 100-150 лв които са си с вграден нивомер.

Имам такава за 120 лв, полска и включва сама при ниво 30 см и изключва при ниво 5 см.
Работния диапазон се регулира.
Работи с години без проблеми и наблюдение.
ESPACE - майстор
Ако искаш да нямаш проблеми прочети пак съвета на lov за пресостат и забрави за всякакви поплавъци, магнити, рид-ампули, жици или контактни сонди.
Vectra - специалист
пон яну 28, 2019 4:42 pmESPACE написа:
Ако искаш да нямаш проблеми прочети пак съвета на lov за пресостат и забрави за всякакви поплавъци, магнити, рид-ампули, жици или контактни сонди.
Вероятно сте прави за пресостата като най-добро решение. Затова ще преосмисля в крайна сметка как ще реализирам проекта. Най-вероятно ще е комбинация от токови датчици + пресостат. Последния ще играе ролята на краен изключвател. Не искам да се отказвам от токовите датчици,понеже кладенеца е на 50-60м от резервоара и то на доста по-високо място. Почти гравитачно мога да черпя вода. Затова искам долу до резервоара да имам информация (приблизителна) с какво количество вода разполагам. Трябва ми при инспекция на място,понеже имам алтернативен източник на вода (дере),което по обясними (законови) причини не мога да ползвам постоянно,а само "инкогнито". Така, ако преценя, че в близките няколко дена кладенеца няма да може да се справи с дебита, пълня догоре резервоара от дерето.
Токовите датчици, за избягване на корозия, освен че ще мерят с променливо напрежение, то ще се пуска за кратко време,докато трае самото измерване.
Мисля да използвам PVC тръба, в която да напъхам гъвкавата тръбичка за пресостата и заедно с нея снопа с кабели за сондите. Първите 2-3 метра на PVC-то ще надупча с 2-3мм свредло.Долния край ще запуша да не влиза тиня.Как ви се струва като дизайн :?
andro440 - майстор
пон яну 28, 2019 7:58 pmVectra написа:
пон яну 28, 2019 4:42 pmESPACE написа:
Вероятно сте прави за пресостата като най-добро решение. Затова ще преосмисля в крайна сметка как ще реализирам проекта. Най-вероятно ще е комбинация от токови датчици + пресостат. Последния ще играе ролята на краен изключвател. Не искам да се отказвам от токовите датчици,понеже кладенеца е на 50-60м от резервоара и то на доста по-високо място. Почти гравитачно мога да черпя вода. Затова искам долу до резервоара да имам информация (приблизителна) с какво количество вода разполагам. Трябва ми при инспекция на място,понеже имам алтернативен източник на вода (дере),което по обясними (законови) причини не мога да ползвам постоянно,а само "инкогнито". Така, ако преценя, че в близките няколко дена кладенеца няма да може да се справи с дебита, пълня догоре резервоара от дерето.
Токовите датчици, за избягване на корозия, освен че ще мерят с променливо напрежение, то ще се пуска за кратко време,докато трае самото измерване.
Мисля да използвам PVC тръба, в която да напъхам гъвкавата тръбичка за пресостата и заедно с нея снопа с кабели за сондите. Първите 2-3 метра на PVC-то ще надупча с 2-3мм свредло.Долния край ще запуша да не влиза тиня.Как ви се струва като дизайн :?
На времето правих една машина за газирани напитки ! Бях си направил електроника -елементарна с транзистори и три датчика /сонда с кабел / идеята беше като се напълни съда ,да изкл и да включи отново след като нивото падне под средата ,за да не се получава вкл /изкл през секунда
За пресостат от пералня ,не съм се замислял дори как работи ,макар че имам няколко такива из гаража ,не ми е трябвало просто.
Andri01 - майстор
Платката на "Елимекс",която споменах работи на БЕЗОПАСНО напрежение 12 в. Датчиците и са просто 1х3-0,5 или 1 кв.мм жица .Може да се монтира и на 100 м. разстояние
kr1100 - майстор
какви са тези пресъхващи кладенци с мижав дебит ?
Vectra - специалист
ср яну 30, 2019 6:44 pmkr1100 написа:
какви са тези пресъхващи кладенци с мижав дебит ?
Кръгли!
Vectra - специалист
ср яну 30, 2019 9:13 amAndri01 написа:
Платката на "Елимекс",която споменах работи на БЕЗОПАСНО напрежение 12 в. Датчиците и са просто 1х3-0,5 или 1 кв.мм жица .Може да се монтира и на 100 м. разстояние
Да разбирам, че с една платка имам 3 датчика (3 нива) така ли? Щото ако е само едно става доста скъпичко. Иначе мислех сам да си спретна платката , но ако има готов вариант, няма смисъл да си играя... :)

p.s. дай линк към кита на Елимекс, че нещо не го намирам на сайта им....
andro440 - майстор
Разбирай както искаш ,но съд ,които се пълни или източва с помпа е добре да има три датчика ,в зависимост от потребностите и нуждите

Тема "Нивомер на кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: