От мобилни телефони до цифрови камери
resistbody - майстор
Ето графика от моите тестови сензори, единия е в хола другия в гаража... няма нищо направи си сам по тях, готов модул със готов фирмуеър... оригинално мофулите нямат такава съзможност и се флашват със нов формуеър за да се свързва със домашния сървър..
Прикачен файл:
test.PNG
test.PNG (24.04 KиБ) Видяна 1631 пъти
torbalan - Дървен философ
пет май 29, 2020 4:08 pmVectra написа:
...
Митак, не че аз съм наясно, ама от това, дето прочетох в нета, тоя протокол е специално писан за IoT.
Намалява трафика и е по-устойчив при голяма латентност на мрежата. Инсталираш си един MQTT сървър на твоя сървър например, датчиците се свързват по тоя протокол с него, снасят информацията, а той я пише директно в MySql базата. Оттам нататък ти е ясно... :wink:
Датчиците генерират нищожен трафик. Байтове някакви. Локалната ми мрежа е всичко друго, но не и латентна.

Наистина не съм наясно с този протокол. По-лесно ми е с това, което си знам. :)
nikolov333 - майстор
MQTT протокола е създаден по-скоро за управление, тъй като позволява изпращане на "команди" за смяна на състоянието он/офф и освен това предоставя информация за настоящия статус или данни като обратна връзка... За събиране на данни от датчици има много начини..
brum - майстор
Аз само да вметна - тия цифри горе (25 градуса) най-вероятно не са верни. Сензора трябва да се калибрира и за температура, и за влажност.

За температура - сравни с няколко инфрачервени термометъра за да придобиеш представа каква е грешката. За влажност - правят се разтвори на соли и се калибрира на различна влажност (магнезиев хлорид, натриев хлорид).

От де ги знам тия неща - ял съм го тоя. BME280 е много добър сензор, в пъти по-бързо реагира от BME680. Ако обаче ти трябват прецизни данни трябва да го калибрираш, защото иначе има някой и друг градус разлика спрямо реалните.

И за метрични данни SQL базата не носи на голям обем. Файловете в един момент стават огромни и почва да работи бавно при търсене в по-голям интервал от време. Ползват се бази писани за тия цели. Примерно InfluxDB.

И най-важното - за да ги събирате тия данни в база трябва да има някаква цел. Следващата стъпка е автоматизация на база на данните. Примерно следенето на CO2 нивата показва в кои стаи вентилацията трябва да работи. Прогнозата за следващите дни ти дава възможност да намалиш дебита през подовото, за да не се стига до прегряване като напече слънцето. И така стъпка по стъпка се стига до "умна" къща.
resistbody - майстор
пет май 29, 2020 11:29 pmbrum написа:
Аз само да вметна - тия цифри горе (25 градуса) най-вероятно не са верни. Сензора трябва да се калибрира и за температура, и за влажност.

За температура - сравни с няколко инфрачервени термометъра за да придобиеш представа каква е грешката. За влажност - правят се разтвори на соли и се калибрира на различна влажност (магнезиев хлорид, натриев хлорид).

От де ги знам тия неща - ял съм го тоя. BME280 е много добър сензор, в пъти по-бързо реагира от BME680. Ако обаче ти трябват прецизни данни трябва да го калибрираш, защото иначе има някой и друг градус разлика спрямо реалните.

И за метрични данни SQL базата не носи на голям обем. Файловете в един момент стават огромни и почва да работи бавно при търсене в по-голям интервал от време. Ползват се бази писани за тия цели. Примерно InfluxDB.

И най-важното - за да ги събирате тия данни в база трябва да има някаква цел. Следващата стъпка е автоматизация на база на данните. Примерно следенето на CO2 нивата показва в кои стаи вентилацията трябва да работи. Прогнозата за следващите дни ти дава възможност да намалиш дебита през подовото, за да не се стига до прегряване като напече слънцето. И така стъпка по стъпка се стига до "умна" къща.
Данните са верни в моя случай, имам сертифициран еталонен термометър за служебни цели, инфрачервения ми китайски дава 6 градуса разлика, просто жената държи много топло вкъщи.. но това е при изключено отопление... не проветрява много(или като го прави не спира парното, следващ елемент от автоамтизацията), затова ще сглобвявам твоето усторйство да и докажа.. ползвам InfluxDB + Grafana за графиките на HomeAssisant сървър na Raspberi 3b+

даже днес ми са пристигалаи колектора и главите за подовото... за къщата която няма проект още... но е добре да се гледа в преспектива, не после да се чудим ;)

п.с.: това са данни от флашнати сонофи.... с ESP-01+"учебни модули" нямах добър успех, особено с DHT-11
пет май 29, 2020 11:29 pmbrum написа:
....
...
Това сериозно ли?
С моите 10 датчици по двора, колко голям да стане обема, като записвам на 3 минути?
Предпочитам да ползвам нещо, с което имам опит и знам какво да правя.

Иначе да, ако говорим за обект, в който се следят няколко десетки хиляди параметъра и се правят записи всяка секунда - ситуацията е коренно различна.
brum - майстор
Home assistant-a, 5-6 устройства. Всяко по 5-6 точки на минута. Базата беше sql lite върху SSD и клекна. После всичко прехвурлих в InfluxDB-то и ей го на вече 3 години данни - 60 мегабайта.

Ако е някоя по-истинска база няма да клекне. Ама PostgreSQL ме съмнява да ползваш :) .

И ако имаш опит с SQL ще се справиш с лекота с база за метрични данни. Grafan-а също работи с лекота с тях. И query-тата са с език писан за такива данни, а това ти дава благини. Примерно moving average, percentile...

Та тъй де, просто споделям опит.

За десетки хиляди параметъра на секунда и enterprise решенията ще клекнат.
съб май 30, 2020 3:22 pmbrum написа:
Home assistant-a, 5-6 устройства. Всяко по 5-6 точки на минута. Базата беше sql lite върху SSD и клекна. После всичко прехвурлих в InfluxDB-то и ей го на вече 3 години данни - 60 мегабайта.

Ако е някоя по-истинска база няма да клекне. Ама PostgreSQL ме съмнява да ползваш :) .

И ако имаш опит с SQL ще се справиш с лекота с база за метрични данни. Grafan-а също работи с лекота с тях. И query-тата са с език писан за такива данни, а това ти дава благини. Примерно moving average, percentile...

Та тъй де, просто споделям опит.

За десетки хиляди параметъра на секунда и enterprise решенията ще клекнат.
sqlite не е сеиозно. То е за вграждане в разни устройства, където се предполага, че информацията ще е малко. Въпреки това 60 МВ не ми се вижда много. По-скоро бих казал, че клони към нищо, като обем. Имам подозрения, че не заради обема на данните е клекнало.
Правих опити с него, но го разкарах. Първоначално си мислех, че ограничението за един потребител не е толкова страшно, но се оказа невъзможно да се работи, поне не по моя начин.

Ползвам mysql или по-точно безплатната версия mariadb. Не кляга в сайтове, като Фейсбук, Пейпал, Ютюб и т.н. Със сигурност играчките ми не могат да го натоварят дори на една десетохилядна от възможностите му.

Преди няколко години бях на едно представяне на такава система, за която авторите твърдяха че няма проблеми да записва десетки хиляди сигнали всяка секунда...
Базата данни не е релационна, а с пряк достъп. Това гарантира супер скорост. И при четене и при писане.
Казаха, че единствения проблем е да има място и памет.

В крайна сметка 10 хиляди параметъра по 2 - 3 байта са 20 - 30 килобайта. Нищо работа.
brum - майстор
Sql-а беше 1GB, тогава сгъна. При прехвърляне в метричната база се събра на 60MB. В момента базата е вече 250MB. Ама да не подкарваме тая тема. Щом имаш решение което работи - ползвай го.

За сензорите - калибрирай ги, че подозирам, че мериш 2-3 градуса по-високи стойности от реалните. Като измислиш кутия пак ще е нужна калибрация. Ей тая на снимката качва температурата с още 2 градуса, пък беше мислена да няма такива екстри...

Прикачен файл

20200530_172845.jpg
nikolovvd - майстор
съб май 30, 2020 5:33 pmbrum написа:

За сензорите - калибрирай ги, че подозирам, че мериш 2-3 градуса по-високи стойности от реалните.
Как се калибрира BME280?

Тема "ESP32 & BME280" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: